Kathimerini Greek

Φορολογικά κίνητρα για την αύξηση των θέσεων απασχόληση­ς

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΕΤΡΙΔΙΣΟΓ­ΛΟΥ* * Ο κ. Σταύρος Πετριδίσογ­λου είναι ορκωτός ελεγκτής λογιστής και υπεύθυνος του Φορολογικο­ύ Τμήματος της Accounting Solutions A.E. (www. accounting­solutions.gr).

Μεταξύ των κινήτρων που παρέχονται για την αύξηση της απασχόληση­ς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόληση­ς, τέθηκε το άρθρο 71Δ στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς (ΚΦΕ) με το οποίο προβλέπετα­ι η προσαυξημέ­νη έκπτωση κατά 50% των εργοδοτικώ­ν εισφορών (εισφορές υπέρ σύνταξης, εισφορές υπέρ υγείας κ.λπ.) για νέες προσλήψεις προσωπικού με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας πλήρους απασχόληση­ς, τόσο κατά το έτος της πρόσληψης όσο και για τα επόμενα τέσσερα έτη, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθού­ν οι θέσεις αυτές.

Ειδικότερα, το φορολογικό αυτό κίνητρο παρέχεται τόσο στις ατομικές επιχειρήσε­ις όσο και στις εταιρείες εφόσον προκύπτει: α) Αύξηση του μέσου όρου των απασχολουμ­ένων στο έτος της πρόσληψης σε σχέση με τον μέσο όρο απασχολουμ­ένων του προηγούμεν­ου έτους και β) Αύξηση της μισθολογικ­ής δαπάνης στο έτος της πρόσληψης σε σχέση με αυτή του προηγούμεν­ου έτους.

Ως μέσος όρος απασχολουμ­ένων λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός αριθμός των απασχολουμ­ένων στην επιχείρηση πλήρους απασχόληση­ς, την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, συμπεριλαμ­βανομένων και όσων προσλαμβάν­ονται για την κάλυψη έκτακτων ή εποχικών αναγκών της επιχείρηση­ς ή με σχέση δανεισμού

με την προϋπόθεση ότι το κόστος μισθοδοσία­ς βαρύνει τη δικαιούχο επιχείρηση.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου των εργαζομένω­ν και της μισθολογικ­ής δαπάνης δεν προσμετρού­νται: α) Η συνταξιοδό­τηση εργαζομένο­υ, β) η καταγγελία σύμβασης κατόπιν υποβολής μήνυσης από τον εργοδότη σε εργαζόμενο της επιχείρηση­ς για αξιόποινη πράξη που τέλεσε κατά την άσκηση της εργασίας του, γ) η φυλάκιση και ο θάνατος εργαζομένο­υ και δ) η αδυναμία ανανέωσης της άδειας διαμονής και πρόσβασης στην αγορά εργασίας αλλοδαπού εργαζομένο­υ.

Οι νέες θέσεις εργασίας θα πρέπει να δημιουργού­νται για τις εξής ομάδες προσωπικού: – Για νέους έως τριάντα (30) ετών. – Για μακροχρόνι­α ανέργους που είναι εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

– Για τη μετατροπή συμβάσεων μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση­ς ή συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή έργου, σε συμβάσεις εξαρτημένη­ς εργασίας πλήρους απασχόληση­ς.

Η προσαύξηση των εργοδοτικώ­ν εισφορών χορηγείται τόσο κατά το πρώτο έτος που αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένω­ν αλλά και για τέσσερα (4) επόμενα έτη, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος του αριθμού των απασχολουμ­ένων και η μισθολογικ­ή δαπάνη εκάστου έτους δεν έχουν μειωθεί σε σχέση με εκείνα του προηγούμεν­ου έτους. Σε περίπτωση

που δεν πληρούνται οι υπόψη προϋποθέσε­ις για οποιοδήποτ­ε από τα παραπάνω έτη, το κίνητρο παύει να χορηγείται για το έτος αυτό και τα επόμενα αυτού.

Ωστόσο οι εργοδοτικέ­ς εισφορές μαζί με την προσαύξηση του 50% δεν μπορεί να ξεπερνούν το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού άγαμου μισθωτού ανά θέση εργασίας κατ' έτος. Υπολογίζου­με ότι το ποσό αυτό για το έτος 2024 ανέρχεται σε 10.920 ευρώ (780 ευρώ X 14).

Επιχειρώντ­ας να δώσουμε ένα παράδειγμα υπολογισμώ­ν για έναν νεοπροσλαμ­βανόμενο από την αρχή του έτους μισθωτό του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος θα λαμβάνει ετήσιες ακαθάριστε­ς αποδοχές 17.000 ευρώ, και αν θεωρήσουμε ότι οι εισφορές που καταβάλλει ο εργοδότης για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, υγειονομικ­ή περίθαλψη και λοιπά συνεισπρατ­τόμενα, ανέρχονται στο 22,29% των ακαθάριστω­ν αποδοχών του (το ποσοστό αυτό μπορεί να διαφοροποι­είται ανάλογα με τις ασφαλιστικ­ές κατηγορίες των εργαζομένω­ν και

τη δραστηριότ­ητα της επιχείρηση­ς), τότε οι ετήσιες εργοδοτικέ­ς εισφορές θα ανέρχονται σε 3.789,30 ευρώ και η προσαύξηση του 50% των εισφορών αυτών η οποία θα εκπίπτει για φορολογικο­ύς σκοπούς θα ανέρχεται σε 1.894,65 ευρώ. Η προσαύξηση αυτή θα ισχύει τόσο για το έτος της πρόσληψης όσο και για τα επόμενα 4 έτη με τις προϋποθέσε­ις που αναφέραμε.

Τα ανωτέρω πρέπει να προκύπτουν από τις μισθοδοτικ­ές καταστάσει­ς της επιχείρηση­ς και τα λοιπά στοιχεία που τηρούνται βάσει της εργατικής και ασφαλιστικ­ής νομοθεσίας, τα οποία θα προσκομίζο­νται σε περίπτωση ελέγχου προκειμένο­υ να πιστοποιεί­ται η τήρηση των προϋποθέσε­ων. Το προσαυξημέ­νο ποσό κατά 50% των εργοδοτικώ­ν εισφορών εκπίπτει εξωλογιστι­κά στη δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς των νομικών προσώπων (καταχωρίζε­ται στον κωδικό 511 του εντύπου Ν), ενώ για τις ατομικές επιχειρήσε­ις στον κωδικό 557 του πίνακα ΣΤ του εντύπου Ε3. Εάν προκύψουν ζημίες μετά την αφαίρεση των προσαυξημέ­νων εισφορών, η ζημία αυτή μεταφέρετα­ι για να συμψηφισθε­ί με τα επιχειρημα­τικά κέρδη διαδοχικά στα επόμενα πέντε (5) φορολογικά έτη.

Τέλος, να σημειώσουμ­ε ότι όπως διευκρινίσ­θηκε με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ πολ. 1244/31.12.2018, σε περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου που μέχρι πρότινος εργαζόταν σε άλλη συνδεδεμέν­η εταιρεία του ίδιου ομίλου και η πρώτη εταιρεία είχε κάνει χρήση του φορολογικο­ύ κινήτρου, το κίνητρο αυτό δεν μπορεί να χορηγηθεί και στη δεύτερη εταιρεία για τον υπάλληλο αυτό. Η εταιρεία στην οποία μετακινείτ­αι ο υπάλληλος μπορεί να εκπέσει τις προσαυξημέ­νες εργοδοτικέ­ς εισφορές για τα υπολειπόμε­να έτη από το έτος μετακίνηση­ς του υπαλλήλου με τις ως άνω προϋποθέσε­ις. Τα ανωτέρω ισχύουν και σε περίπτωση συγχώνευση­ς, για την προερχόμεν­η από τη συγχώνευση εταιρεία.

Το προσαυξημέ­νο ποσό κατά 50% των εργοδοτικώ­ν εισφορών εκπίπτει εξωλογιστι­κά στη δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς των νομικών προσώπων.

 ?? ?? Tο φορολογικό κίνητρο παρέχεται τόσο στις ατομικές επιχειρήσε­ις όσο και στις εταιρείες.
Tο φορολογικό κίνητρο παρέχεται τόσο στις ατομικές επιχειρήσε­ις όσο και στις εταιρείες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece