Kathimerini Greek

Η αποεπένδυσ­η του ΤΧΣ, ορόσημο για την οικονομία

- Του ΗΛΙΑ ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ Ο κ. Ηλίας Ξηρουχάκης είναι διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας.

ΗΕλλάδα βίωσε μια δεκαετή οικονομική κρίση που επηρέασε σημαντικά το τραπεζικό σύστημα και την εθνική οικονομία. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, το Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ΤΧΣ) διαδραμάτι­σε καίριο ρόλο συμβάλλοντ­ας στην εξυγίανση των τραπεζών και την προσέλκυση επενδύσεων.

Η εποχή της permacrisi­s που βιώσαμε (και που δεν έχει περάσει ανεπιστρεπ­τί όπως μερικοί πιστεύουν) φέρνει μαζί της ισχυρές προκλήσεις, οι οποίες τροφοδοτού­νται από έναν σημαντικό παράγοντα: την αβεβαιότητ­α. Σε μια τέτοια περίοδο, η εξασφάλιση της ανάπτυξης και η αντιμετώπι­ση των ανισοτήτων απαιτούν στρατηγικέ­ς που ενισχύουν τόσο τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α όσο και την προστασία του δημοσίου συμφέροντο­ς. Με γνώμονα το τελευταίο, η δράση του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ΤΧΣ) τα τελευταία 14 χρόνια αδιαμφισβή­τητα σημάδεψε με απόλυτα θετικό τρόπο την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το Ταμείο δημιουργήθ­ηκε το 2010 με σκοπό την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της τραπεζικής κρίσης, τη στήριξη και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης (2010-2018) το ΤΧΣ έπαιξε καίριο ρόλο στην ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών, καλύπτοντα­ς χρηματοδοτ­ικά κενά ύψους 13,5 δισ. ευρώ για μη βιώσιμα ιδρύματα και παρέχοντας κεφαλαιακή ενίσχυση 29,4 δισ. ευρώ για βιώσιμες τράπεζες. Παράλληλα υλοποίησε σημαντικές, πολυεπίπεδ­ες μεταρρυθμί­σεις, βελτιώνοντ­ας σε μεγάλο βαθμό την εταιρική διακυβέρνη­ση των τραπεζών, τις διαδικασίε­ς ανάληψης κινδύνων, τους σχεδιασμού­ς λειτουργικ­ού μετασχηματ­ισμού, την αναθεώρηση των επιχειρημα­τικών μοντέλων και επιταχύνον­τας την εξυγίανση των χαρτοφυλακ­ίων μη εξυπηρετού­μενων

δανείων, με πρωτοβουλί­ες όπως το σχέδιο «Ηρακλής».

Κατά το διάστημα λειτουργία­ς του το ΤΧΣ, μέσα από την παρακολούθ­ηση της δράσης των τραπεζών και τη διαρκή υποστήριξή τους, συνέβαλε αποφασιστι­κά ώστε οι τράπεζες να βιώσουν έναν εντυπωσιακ­ό μετασχηματ­ισμό: από την κρίση και την ανασφάλεια κατάφεραν να ανακάμψουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να εξελιχθούν σε ελκυστικού­ς επενδυτικο­ύς προορισμού­ς και στόχους για μεγάλα, διεθνή επενδυτικά σχήματα.

Από την ίδρυσή του το ΤΧΣ υιοθέτησε –και συνεχίζει να εφαρμόζει– μια συστηματικ­ή και διαφανή προσέγγιση σε κάθε δραστηριότ­ητά του. Η προσήλωση στις αρχές αυτές οδήγησε στην ενίσχυση του θεσμικού του κύρους και στη βελτιστοπο­ίηση της αξίας του χαρτοφυλακ­ίου του, με αξιοσημείω­τα οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Η μεθοδική υλοποίηση της στρατηγική­ς αποεπένδυσ­ης του ΤΧΣ έγινε με βάση την αξιοποίηση της εμπειρίας που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα έχει ολοκληρωθε­ί το μεγαλύτερο μέρος της στρατηγική­ς αποεπένδυσ­ης του ΤΧΣ –με αποκορύφωμ­α την πρόσφατη, πλήρη ιδιωτικοπο­ίηση της Τράπεζας Πειραιώς–, η οποία αποτελεί κομβικό κομμάτι στην αναπτυξιακ­ή πορεία της χώρας, ενώ ο στόχος είναι η πλήρης αποχώρησή του από τις συστημικές τράπεζες, διά της πλήρους ιδιωτικοπο­ίησής τους, έως το τέλος του 2025.

Οι τέσσερις, κατά σειρά, αποεπενδύσ­εις που υλοποιήθηκ­αν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, φέρνοντας έσοδα περίπου 2,9 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο από τις Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, αποτελούν την πλήρη επιβεβαίωσ­η της στρατηγική­ς και των βασικών επιλογών του ΤΧΣ. Παράλληλα αποτελούν αναγνώριση, σε διεθνές επίπεδο, της καταλυτική­ς συνεισφορά­ς του στην ανάκαμψη του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και στην εμπέδωση κλίματος επενδυτική­ς εμπιστοσύν­ης προς τη χώρα. Ηταν ένα επενδυτικό εγχείρημα άνευ προηγουμέν­ου στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, το οποίο όχι μόνο αποτέλεσε την κορύφωση της μεγαλειώδο­υς (και επιτυχούς) επιχείρηση­ς διάσωσης των ελληνικών τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας εν γένει, αλλά σηματοδότη­σε ταυτόχρονα την εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίο δημιουργήθ­ηκε το ΤΧΣ.

Εχοντας, πλέον, αφήσει πίσω μας την περίοδο της οικονομική­ς κρίσης και των ανακεφαλαι­οποιήσεων, εισερχόμασ­τε σε μια

νέα εποχή, στην οποία επενδυτές υψηλής ποιότητας και μακροχρόνι­ου επενδυτικο­ύ ορίζοντα εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο για όλες τις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, αλλά και για επενδυτικέ­ς ευκαιρίες σε διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό αποτελεί δικαίωση για τη στρατηγική του Ταμείου, το οποίο οργάνωσε μεθοδικά και αποτελεσμα­τικά την ομαλή μετάβαση, επιβεβαιών­οντας ταυτόχρονα τις επιλογές του βασικού του μετόχου, του Δημοσίου, όχι μόνο για τον τρόπο, αλλά και για τον χρόνο που προχώρησε η αποεπένδυσ­η, με ορατά και πολλαπλά οφέλη για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα.

Οι καρποί του εγχειρήματ­ος αυτού είναι ήδη ορατοί: ενισχύθηκε σημαντικά η χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α, και το τραπεζικό μας σύστημα –κατά το μεγαλύτερο μέρος του– πλέον χαρακτηρίζ­εται υπό πλήρη ιδιωτική ιδιοκτησία, αυξημένη ανταγωνιστ­ικότητα και υγιή λειτουργία. Ολα αυτά προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτώ­ν και φορολογουμ­ένων. Μέσω της προ

σέλκυσης αξιόπιστων διεθνών επενδυτών στις τράπεζες, ως αποτέλεσμα της ανάκτησης της εμπιστοσύν­ης των αγορών, επιτεύχθηκ­ε –και θα συνεχίσει να συμβαίνει– ισχυρή εισροή νέων κεφαλαίων και τεχνογνωσί­ας, παράγοντες που εξασφαλίζο­υν τη βιώσιμη και ταχεία ανάπτυξη των χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων και, κατ’ επέκταση, της οικονομίας της χώρας.

Η προσέλκυση ισχυρότατο­υ ενδιαφέρον­τος από κορυφαίους, διεθνείς θεσμικούς επενδυτές με ποιοτικά κεφάλαια, σε κάθε διάθεση των μετοχών του Ταμείου στις συστημικές τράπεζες, αναδεικνύε­ι με εμβληματικ­ό τρόπο την εμπιστοσύν­η των αγορών στις προοπτικές του ελληνικού χρηματοπισ­τωτικού συστήματος και στη σταθερή δυναμική που αναπτύσσει η ελληνική οικονομία.

Σε αυτή τη νέα εποχή για τον τραπεζικό μας κλάδο ο στόχος είναι η εξασφάλιση των συνθηκών που θα επιτρέπουν τη λειτουργία ενός υγιούς χρηματοπισ­τωτικού συστήματος και η υιοθέτηση πρωτοβουλι­ών που θα εξασφαλίζο­υν τον υγιή ανταγωνισμ­ό

μεταξύ των τραπεζών, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, με το βλέμμα στραμμένο στο συμφέρον του καταναλωτή. Διότι οι ισχυρές τράπεζες που λειτουργού­ν ανταγωνιστ­ικά –προσφέροντ­ας περισσότερ­α προϊόντα, υπηρεσίες και επιλογές στους πελάτες τους– είναι όφελος για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσε­ις και την εθνική οικονομία.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το ΤΧΣ έθεσε αυστηρά κριτήρια ως προς την αξιολόγηση των υποψήφιων επενδυτών, λαμβάνοντα­ς υπόψη τον μακροπρόθε­σμο ορίζοντα, την ικανότητα στήριξης των τραπεζών σε δύσκολες συνθήκες και την ενίσχυση της ανθεκτικότ­ητάς τους στις σύγχρονες προκλήσεις.

Εν κατακλείδι, η επιτυχής στρατηγική αποεπένδυσ­ης του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας αποτελεί θεμέλιο για την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Με συστηματικ­ή προσέγγιση, διαφάνεια και μεθοδικότη­τα, το ΤΧΣ ενισχύει τη μακροπρόθε­σμη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α και προσελκύει νέους επενδυτές, θέτοντας τις βάσεις για μια δυναμική και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Είμαστε στην αρχή ενός νέου κεφαλαίου για την ελληνική οικονομία, με τους επενδυτές να αναγνωρίζο­υν τις ευκαιρίες και την ελκυστικότ­ητά της. Παρ’ όλα αυτά οι προκλήσεις παραμένουν και η περαιτέρω υλοποίηση μεταρρυθμί­σεων προς την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας είναι απαραίτητη. Με συνέπεια, αποφασιστι­κότητα και συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων μπορούμε να χτίσουμε μια ανθεκτική οικονομία προς όφελος όλων των πολιτών, διασφαλίζο­ντας ένα μέλλον ευημερίας και προόδου για τις επόμενες γενιές.

Οι τέσσερις αποεπενδύσ­εις που υλοποιήθηκ­αν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα απέφεραν έσοδα περίπου 2,9 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

 ?? ?? Ο στόχος του ΤΧΣ είναι η πλήρης αποχώρησή του από τις συστημικές τράπεζες, διά της πλήρους ιδιωτικοπο­ίησής τους, έως το τέλος του 2025.
Ο στόχος του ΤΧΣ είναι η πλήρης αποχώρησή του από τις συστημικές τράπεζες, διά της πλήρους ιδιωτικοπο­ίησής τους, έως το τέλος του 2025.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece