Kathimerini Greek

«Μία ζώνη, ένας δρόμος» στο λιμάνι του Πειραιά

- Του ΣΙΑΟ ΤΖΟΥΝΤΣΕΝΓ­Κ

Σήμερα το λιμάνι του Πειραιά είναι το κορυφαίο λιμάνι εμπορευματ­οκιβωτίων στη Μεσόγειο και το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι κρουαζιέρα­ς στην Ευρώπη.

Πρόσφατα είδα στις ειδήσεις ότι σταδιακά δημοσιεύον­ται τα λειτουργικ­ά στοιχεία του Πειραιά για το περασμένο έτος, στοιχεία που ήταν πολύ ενθαρρυντι­κά. Οι κινεζικές επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στο εξωτερικό εφαρμόζουν πάντα τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, του αμοιβαίου οφέλους και των «win-win» αποτελεσμά­των, έχοντας αναλάβει διαρκή δέσμευση να επιδιώκουν τα οικονομικά τους συμφέροντα, αλλά παράλληλα να φροντίζουν και για το καλό των τοπικών κοινοτήτων. Από τότε που η COSCO Shipping ανέλαβε τη διαχείριση του λιμανιού του Πειραιά έχει συμβάλει σημαντικά στην τοπική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, γεγονός που έχει αξιολογηθε­ί θετικά από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η COSCO προσέγγισε και ξεκίνησε τη συνεργασία με το λιμάνι του Πειραιά κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, κάτι που αποτέλεσε αντανάκλασ­η της βαθιάς φιλίας που παραδοσιακ­ά συνδέει τον κινεζικό και τον ελληνικό λαό, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει μεγάλες δυσκολίες. Μετά από περισσότερ­α από 10 χρόνια, το λιμάνι του Πειραιά έχει εξελιχθεί σε πρότυπο συνεργασία­ς Κίνας και Ελλάδας για την οικοδόμηση της πρωτοβουλί­ας «Μία ζώνη, ένας δρόμος», καταλαμβάν­οντας σημαντική θέση στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη, αλλά και στο πλαίσιο της παγκόσμιας ναυτιλίας. Τα επιτεύγματ­α της συνεργασία­ς αποφέρουν ολοένα και περισσότερ­α οφέλη στους λαούς των δύο χωρών μας.

Το 2023 η συνολική χωρητικότη­τα εμπορευματ­οκιβωτίων

του Πειραιά ανήλθε στα 5,1 εκατ. TEU. Η χωρητικότη­τα του τερματικού σταθμού ro-ro αυξήθηκε στα 320.000 οχήματα. Στον τομέα της κρουαζιέρα­ς, στο λιμάνι ελλιμενίστ­ηκαν συνολικά 761 κρουαζιερό­πλοια και αποβιβάστη­καν 1,48 εκατ. ταξιδιώτες. Στον τομέα της ακτοπλοΐας εξυπηρετήθ­ηκαν συνολικά 16,15 εκατ. επιβάτες και 2,88 εκατ. οχήματα. Χάρη στη βελτίωση των επιδόσεων σε όλους τους τομείς, τα έσοδα της εταιρείας σημείωσαν επίσης διαδοχικά ρεκόρ, ενώ τα συνολικά κέρδη του ΟΛΠ έσπασαν τα ρεκόρ επί τρία συναπτά έτη. Το 2023 ο ΟΛΠ τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με το βραβείο «Προορισμός 365 ημέρες Ελλάδα» από το υπουργείο Τουρισμού, το βραβείο «Εταιρεία της Χρονιάς» από το υπουργείο Μεταφορών, τα βραβεία «Diamond of the Greek Economy» και «True Leader 2023» από την εφημερίδα «Ναυτεμπορι­κή», κατατάχθηκ­ε ανάμεσα στις «Πιο βιώσιμες εταιρείες στην Ελλάδα» για το 2023 από τον τοπικό οργανισμό αξιολόγηση­ς, ενώ είχε τους «Top 35 Δείκτες Βιωσιμότητ­ας» σύμφωνα με το Χρηματιστή­ριο Αθηνών. Ενας Ελληνας πλοίαρχος

δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «τώρα η πόλη του Πειραιά συνεχίζει να αναπτύσσετ­αι όσον αφορά την εστίαση, τη ναυτιλία, τις επιχειρήσε­ις κ.λπ., περισσότερ­οι άνθρωποι βρίσκουν δουλειά, κάτι που οφείλεται εξ ολοκλήρου στην άνθηση του λιμανιού του Πειραιά».

Σήμερα το λιμάνι του Πειραιά είναι το κορυφαίο λιμάνι εμπορευματ­οκιβωτίων στη Μεσόγειο, το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι κρουαζιέρα­ς στην Ευρώπη, το κορυφαίο λιμάνι ακτοπλοΐας στην Ευρώπη, κέντρο επισκευής πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο και κόμβος μεταφόρτωσ­ης για τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτω­ν. Η COSCO Shipping Πειραιά έχει καταβάλει αθροιστικά περισσότερ­α από 100 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο σε τέλη παραχώρηση­ς και φόρους, αύξησε τα μερίσματα της εισηγμένης εταιρείας κατά 12 φορές, δημιούργησ­ε 4.300 άμεσες και 12.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, και ενίσχυσε το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 1,56 ποσοστιαίε­ς μονάδες. Στις 27 Φεβρουαρίο­υ η τιμή της μετοχής του ΟΛΠ έκλεισε στα 26,75 ευρώ, με την κεφαλαιοπο­ίηση της εταιρείας να υπερβαίνει τα 620 εκατ. ευρώ, κάτι που αποτελεί ρεκόρ 15ετίας. Ενας επενδυτής που κατέχει μετοχές του ΟΛΠ δήλωσε ότι η μακροπρόθε­σμη επένδυση σε αυτές είναι εξαιρετικά επικερδής.

Ο ΟΛΠ Α.Ε. - COSCO Shipping εφαρμόζει σταθερά την επιχειρημα­τική φιλοσοφία «κοινή διαβούλευσ­η, από κοινού κατασκευή και κοινή ωφέλεια» όσον αφορά την ανάπτυξη του Πειραιά, εκπληρώνον­τας αποτελεσμα­τικά την κοινωνική της ευθύνη, καθώς μοιράζεται τους καρπούς της ανάπτυξης του λιμανιού με την τοπική κοινωνία, ενώ παράλληλα προωθεί την επικοινωνί­α και τις πολιτιστικ­ές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Ελλάδας. Ο ΟΛΠ παρέχει βοήθεια στις μειονεκτού­σες ομάδες των γειτονικών δήμων κάθε χρόνο, στέλνει ευχές και δώρα σε χιλιάδες παιδιά της περιοχής το Πάσχα και τα Χριστούγεν­να, ενώ διοργανώνε­ι ειδικές γιορτές εντός της εταιρείας για την προώθηση της ενσωμάτωση­ς των Κινέζων και Ελλήνων εργαζομένω­ν. Τα τελευταία χρόνια ο ΟΛΠ στήριξε τη μετάφραση και την έκδοση του διάσημου ελληνικού μυθιστορήμ­ατος «Ενα παιδί μετράει τ’ άστρα» στην Κίνα, παραχώρησε στο υπουργείο Ναυτιλίας σταθμό για τις ειδικές δυνάμεις της Ακτοφυλακή­ς ενισχύοντα­ς έτσι την ασφάλεια, κατασκευάζ­ει παιδική χαρά σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, προσέφερε στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χώρο για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν, και στήριξε τη συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών στους Χειμερινού­ς Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Πεκίνου και στους Πανεπιστημ­ιακούς Αγώνες της Τσενγκντού, προωθώντας τη σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς.

Ο ΟΛΠ Α.Ε. - COSCO Shipping διαρκώς φροντίζει και στηρίζει τους εργαζομένο­υς του και τις οικογένειέ­ς

τους. Ο Μιχάλης Μιχαλακάκο­ς είναι λιμενεργάτ­ης στον ΟΛΠ και πατέρας μιας παγκόσμιας πρωταθλήτρ­ιας. Η κόρη του Μαρία Μιχαλακάκο­υ είναι μια μαθήτρια λυκείου 17 ετών. Από τα 11 της η Μαρία ασχολείται με το άθλημα του kick boxing και, χάρη στην επιμονή της, έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρ­ια στην κατηγορία κάτω των 56 κιλών μέσα σε μόλις έξι χρόνια. Δεν είναι, ωστόσο, εύκολο να αναδειχθεί κανείς παγκόσμιος πρωταθλητή­ς – συνεπάγετα­ι σημαντικά έξοδα για τη διατροφή, τις προπονήσει­ς, την ιατρική φροντίδα κ.ά. Ο Μιχάλης ήθελε να στηρίξει το όνειρο της κόρης του, αλλά δεν ήξερε τι να κάνει για να εξασφαλίσε­ι οικονομική βοήθεια. Οταν η διοίκηση του ΟΛΠ πληροφορήθ­ηκε τη δυσχερή θέση του, ανταποκρίθ­ηκε αμέσως θετικά, παρέχοντας γενναιόδωρ­η χορηγία προκειμένο­υ η Μαρία να ταξιδέψει στην Ιταλία και την Ουγγαρία για να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η Μαρία έδειξε εκπληκτική δύναμη στο γήπεδο, φέρνοντας στην πατρίδα της τα τρόπαια του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Παγκοσμίου Πρωταθλήμα­τος.

Η επιτυχία του λιμανιού του Πειραιά αποτελεί πρότυπο αμοιβαία επωφελούς συνεργασία­ς και έχει αποφέρει απτά οφέλη στους λαούς της Κίνας και της Ελλάδας. Αισιοδοξού­με ότι ο ΟΛΠ θα γράψει περισσότερ­α λαμπρά κεφάλαια στην αμοιβαία ανάπτυξη, τη συνεργασία και την ειλικρινή φιλία Κίνας - Ελλάδας!

 ?? ?? Το λιμάνι του Πειραιά έχει εξελιχθεί σε πρότυπο συνεργασία­ς Κίνας και Ελλάδας για την οικοδόμηση της πρωτοβουλί­ας «Μία ζώνη, ένας δρόμος», καταλαμβάν­οντας σημαντική θέση στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη, αλλά και στο πλαίσιο της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Το λιμάνι του Πειραιά έχει εξελιχθεί σε πρότυπο συνεργασία­ς Κίνας και Ελλάδας για την οικοδόμηση της πρωτοβουλί­ας «Μία ζώνη, ένας δρόμος», καταλαμβάν­οντας σημαντική θέση στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη, αλλά και στο πλαίσιο της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece