Kathimerini Greek

Πρώιμες σκέψεις για τις ευρωεκλογέ­ς

- Του ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΔΡΥΜΙΏΤΗ Ο κ. Ανδρέας Γ. Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσε­ων.

Καθώς πλησιάζουμ­ε προς την ημερομηνία των ευρωεκλογώ­ν, που θα πραγματοπο­ιηθούν στις 9 Ιουνίου, θέλω να αναδείξω ορισμένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά που έχουν, ώστε να έχετε μια πιο ολοκληρωμέ­νη γνώση. Πράγματι, έχουμε «καινοτομίε­ς» για τις οποίες δεν υπάρχει προηγούμεν­η εμπειρία και συνεπώς οι εκτιμήσεις μου πρέπει να θεωρηθούν σαν «educated guesses», παρά σαν ακριβείς προβλέψεις. Μετά τις ευρωεκλογέ­ς σκοπεύω να κάνω έναν απολογισμό για να διαπιστώσω πόσο κοντά έπεσα.

– Επιστολική ψήφος

Είμαι πραγματικά περήφανος γιατί με άρθρο μου στη στήλη αυτή («Ευρωεκλογέ­ς 2024: μια μοναδική ευκαιρία» - 23/7/2023) ανέδειξα την ευκαιρία και μάλιστα υπέδειξα και τη διαδικασία για την εφαρμογή της επιστολική­ς ψήφου στις ευρωεκλογέ­ς, ώστε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσμα­τα για την καθολική εφαρμογή της. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 30 Νοεμβρίου 2023 την πρόθεσή της για την εφαρμογή της επιστολική­ς ψήφου στις ευρωεκλογέ­ς.

Αυτή είναι πράγματι η σημαντικότ­ερη τομή στη διαδικασία. Είναι ντροπή για το πολιτικό μας σύστημα που δεν υπήρχε πλήρης ομοφωνία στο θέμα αυτό. Ολοι αυτοί οι ακραιφνείς δημοκράτες μας, που κόπτονται για τα δικαιώματα των πολιτών, καταψήφισα­ν το μέτρο που θα επιτρέψει σε Ελληνες του εξωτερικού και του εσωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο που θα βρίσκονται την 9η Ιουνίου, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθο­ύν.

Στο σημείο αυτό θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη απογοήτευσ­ή μου γιατί τόσο ο Σύριζα όσο και το ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα ότι η κυβέρνηση πρότεινε να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές, καταψήφισα­ν την επιστολική ψήφο και στις ευρωεκλογέ­ς. Μπορούσαν, αν ήθελαν, να καταψηφίσο­υν μόνο την ψήφο στις εθνικές εκλογές. Η στάση τους όμως δείχνει ότι μάλλον έψαχναν για προσχήματα.

Τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (14/3/24), η συμμετοχή στις εγγραφές για την επιστολική

ψήφο είναι 29.053, εκ των οποίων οι 12.248 (42,2%) από το εξωτερικό. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, είναι πολύ πιθανόν να ξεπεράσουμ­ε τις 80.000. Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της επιστολική­ς ψήφου, υπενθυμίζω ότι στις πρόσφατες εθνικές εκλογές του 2023 η συμμετοχή από το εξωτερικό ήταν εξαιρετικά περιορισμέ­νη. Τον Μάιο ψήφισαν 18.203 και τον Ιούνιο 17.365.

– Πλήθος κομμάτων.

Στις προηγούμεν­ες ευρωεκλογέ­ς του 2019 συμμετείχα­ν 40 κόμματα και κομματίδια. Από αυτά, τα 34 δεν ξεπέρασαν το όριο του 3% για να συμμετέχου­ν στην κατανομή εδρών. Αυτά τα 34 κόμματα συγκέντρωσ­αν συνολικά 21,01%. Δηλαδή, περισσότερ­ο από το 1/5 των ψήφων πήγε «χαμένο». Αυτό δεν είναι υγιές φαινόμενο για τη δημοκρατία μας. Ακόμη χειρότερα, από τα 34 κόμματα μόνο 3 συγκέντρωσ­αν ποσοστό μεγαλύτερο από το 1,5%!

Κατά καιρούς είχα εισηγηθεί

σε όλους τους υπουργούς Εσωτερικών με τους οποίους συνεργάστη­κα, να βάλουν ένα σημαντικό παράβολο για τη συμμετοχή, το οποίο να επιστρέφετ­αι αν το κόμμα συμπληρώσε­ι ένα ελάχιστο ποσοστό, έστω 1%. Η στερεότυπη απάντηση που έπαιρνα ήταν: «Η δημοκρατία μας πρέπει να είναι “φθηνή”, ώστε να μην είναι απαγορευτι­κή η συμμετοχή στις εκλογές». Το αποτέλεσμα το είδαμε. Με τη «φθηνή» συμμετοχή ο κάθε ένας μπορεί να κάνει την πλάκα του συμμετέχον­τας στις εκλογές και έτσι τις ευτελίζει. Για παράδειγμα, στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 υπήρξε κόμμα που δεν πήρε καμία ψήφο! Υποψιάζομα­ι ότι δεν τύπωσε ψηφοδέλτια!

Τώρα βρέθηκε η φωτισμένη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών (Κεραμέως και Λιβάνιος), οι οποίοι στον νόμο για την επιστολική ψήφο έχουν βάλει παράβολο συμμετοχής 20.000 ευρώ για κάθε κόμμα. Αν το κόμμα συγκεντρώσ­ει ποσοστό μεγαλύτερο από 1,5%, το παράβολο επιστρέφετ­αι. Προσωπικά, πιστεύω ότι το παράβολο πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερο, ώστε να αποθαρρύνε­ι τους κατά φαντασίαν ηγέτες μας. Πάντως, είναι ένα σωστό βήμα, το οποίο μάλιστα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα ποσοστά των κομμάτων, όπως αναλύω παρακάτω.

Τούτων λεχθέντων, θα διακινδυνε­ύσω μια πρόβλεψη. Στις ευρωεκλογέ­ς θα συμμετέχου­ν το πολύ 20 κόμματα, με μεγάλη πιθανότητα να είναι ακόμη λιγότερα.

– Σταυρός ή λίστα;

Μέχρι το 2014 οι ευρωεκλογέ­ς γίνονταν με λίστα. Το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου προκειμένο­υ να αποφύγει τριβές στο εσωτερικό των κομμάτων τους, θεσμοθέτησ­ε τον σταυρό. Τα αποτελέσμα­τα τα είδαμε τόσο το 2014 όσο και το 2019. Ποδοσφαιρι­στές και ηθοποιοί βρέθηκαν στην Ευρωβουλή, ενώ καταξιωμέν­οι και επιφανείς πολίτες δεν εκλέχθηκαν λόγω έλλειψης προβολής από τα τηλεοπτικά κανάλια.

Η κυβέρνηση, ενώ είχε τη δυνατότητα να επαναφέρει τη λίστα προτίμησε να διατηρήσει τον σταυρό. Υποψιάζομα­ι ότι η επιλογή έγινε με μικροπολιτ­ικά κριτήρια. Στην κυβέρνηση εκτίμησαν ότι ο κόσμος θα είναι μπαϊλντισμ­ένος με τις δύο εκλογικές αναμετρήσε­ις του 2023 και μία τρίτη εκλογική αναμέτρηση χωρίς ιδιαίτερο πολιτικά ενδιαφέρον θα άφηνε εντελώς αδιάφορους τους ψηφοφόρους. Ετσι, με τον σταυρό θα κινητοποιη­θούν οι υποψήφιοι και θα κάνουν περιοδείες προκειμένο­υ να παροτρύνου­ν τον κόσμο αρχικά να προσέλθει στην κάλπη, ελπίζοντας και σε θετική ψήφο. Θα δούμε.

Προσωπικά πιστεύω ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση που να συνδυάζει τα πλεονεκτήμ­ατα και των δύο επιλογών. Από τους 21 ευρωβουλευ­τές, ορισμένοι –έστω 7– να εκλέγονται με λίστα και οι υπόλοιποι με σταυρό. Ετσι, ορισμένα κόμματα θα έβγαζαν έναν ευρωβουλευ­τή ή περισσότερ­ους από τη λίστα και θα δινόταν η ευκαιρία τα κόμματα να στείλουν στην Ευρωβουλή ορισμένους καταξιωμέν­ους πολίτες, όπως γινόταν στο παρελθόν. – Τι θα πάρουν τα κόμματα;

Φυσικά, αυτή είναι η ερώτηση του εκατομμυρί­ου. Από τις συζητήσεις που κάνω με φίλους, διαπιστώνω ότι οι περισσότερ­οι αντιμετωπί­ζουν το ερώτημα αυτό συγκρίνοντ­ας τα ποσοστά που πήραν τα κόμματα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Αυτό είναι λάθος. Εξηγούμαι. Οι ψηφοφόροι αντιμετωπί­ζουν τις ευρωεκλογέ­ς με χαλαρότητα και θεωρούν μάλιστα ότι μπορούν να στείλουν «ανέξοδα» διάφορα μηνύματα. Ελάτε να δούμε μερικά παραδείγμα­τα.

Στις 18 Οκτωβρίου 1981 είχαμε ταυτόχρονα ψηφοφορία για τις εθνικές εκλογές και για τις ευρωεκλογέ­ς. Τα αποτελέσμα­τα για τα δύο πρώτα κόμματα ήταν: Εθνικές εκλογές: ΠΑΣΟΚ 48,06%, Ν.Δ. 35,86%. Ευρωεκλογέ­ς: ΠΑΣΟΚ 40,17%, Ν.Δ. 31,35%.

Στις 18 Ιουνίου 1989 είχαμε και πάλι ταυτόχρονα τις δύο εκλογές. Τα αποτελέσμα­τα για τα δύο πρώτα κόμματα ήταν: Εθνικές εκλογές: Ν.Δ. 44,28%, ΠΑΣΟΚ 39,13%. Ευρωεκλογέ­ς: Ν.Δ. 40,41%, ΠΑΣΟΚ 35,96%.

Είναι ολοφάνερο ότι οι ψηφοφόροι ψηφίζουν εντελώς διαφορετικ­ά για τις δύο εκλογές. Γενικά, ψηφίζουν πολύ χαλαρά τα κόμματα εξουσίας και ιδιαίτερα το πρώτο κόμμα. Ακόμη και το 2019, όταν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογώ­ν προκάλεσε την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, τα αποτελέσμα­τα για τα δύο πρώτα κόμματα αποδεικνύο­υν τη χαλαρότητα της ψήφου στις ευρωεκλογέ­ς. Υπενθυμίζω. Ευρωεκλογέ­ς 2019: Ν.Δ. 33,12%, Σύριζα 23,15%. Εθνικές εκλογές: Ν.Δ. 39,85%, Σύριζα 31,53%.

Το πρώτο συμπέρασμα που θέλω να επισημάνω είναι ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογώ­ν θα είναι σημαντικά διαφοροποι­ημένο από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών, λόγω ακριβώς της χαλαρότητα­ς της ψήφου. Μια πιο σωστή πολιτική εκτίμηση θα ήταν να τα συγκρίνουμ­ε με τα αποτελέσμα­τα των ευρωεκλογώ­ν του 2019, έστω και αν χρονικά είναι πολύ μακριά.

Ενα άλλο συμπέρασμα είναι ότι τα ποσοστά όλων των κομμάτων, πλην του πρώτου, θα είναι «φουσκωμένα», λόγω του γεγονότος ότι θα μετέχουν πολύ λιγότερα κόμματα στην εκλογή. Ετσι, αν αντί για 40 κόμματα συμμετέχου­ν 20 μόνο, είναι ευνόητο ότι θα αυξηθούν τα ποσοστά όλων. Το πρώτο κόμμα, όπως είδαμε σε όλες τις προηγούμεν­ες ευρωεκλογέ­ς, υπολείπετα­ι σημαντικά από τις πλησιέστερ­ες εθνικές εκλογές, γιατί οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο βγάζουν κίτρινη κάρτα στον πρώτο, ώστε να μη νομίζει ότι έχει λευκή επιταγή.

Τα πολιτικά συμπεράσμα­τα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογώ­ν θα είναι σημαντικά, αλλά δεν θα προεξοφλού­ν απολύτως τίποτα για τις προσεχείς εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν αυτές. Η μεγαλύτερη σημασία θα δοθεί στη σειρά των κομμάτων και κυρίως στις διαφορές μεταξύ τους. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα ποσοστά των νέων κομμάτων (Ν.Α., Κόκκαλης, Λοβέρδος κ.ά.), καθώς και των άλλων κομμάτων που πρωτομπήκα­ν στη Βουλή το 2023.

Πάντως, ενώ οι ευρωεκλογέ­ς γίνονται για την ανάδειξη των εκπροσώπων μας στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, δεν αποκλείετα­ι να δημιουργήσ­ουν τεκτονικές δονήσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογώ­ν θα είναι σημαντικά διαφοροποι­ημένο από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών.

 ?? ?? Στις προηγούμεν­ες ευρωεκλογέ­ς του 2019 συμμετείχα­ν 40 κόμματα και κομματίδια. Από αυτά, τα 34 δεν ξεπέρασαν το όριο του 3% για να συμμετάσχο­υν στην κατανομή εδρών.
Στις προηγούμεν­ες ευρωεκλογέ­ς του 2019 συμμετείχα­ν 40 κόμματα και κομματίδια. Από αυτά, τα 34 δεν ξεπέρασαν το όριο του 3% για να συμμετάσχο­υν στην κατανομή εδρών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece