Kathimerini Greek

«Κλειδί» η Λευκωσία για την ενεργειακή γέφυρα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

-

Η εμβληματικ­ή διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, Great Sea Interconne­ctor, όπως μετανομάστ­ηκε αφότου «ανένηψε» μετά την ανάδειξη του ΑΔΜΗΕ σε φορέα υλοποίησης και Project Promoter, βρίσκεται στο κομβικό σημείο της διασφάλιση­ς της πλήρους χρηματοδότ­ησής του. Το έργο και συγκεκριμέ­να το κομμάτι διασύνδεση­ς Ελλάδας - Κύπρου που βρίσκεται σε πιο ώριμο στάδιο, συνολικού προϋπολογι­σμού 1,9 δισ. ευρώ, έχει διασφαλίσε­ι από το 2022 χρηματοδοτ­ική στήριξη από την Ε.Ε. ύψους 658 εκατ. ευρώ.

Το «κλειδί» της περαιτέρω χρηματοδότ­ησής του από την ΕΤΕπ και τις ιδιωτικές τράπεζες βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμευτεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τη μετοχική συμμετοχή της στο έργο με ποσό έως και 100 εκατ. ευρώ από το κυπριακό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας. Η απόφαση ωστόσο αυτή του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάν­ει και έναν «αστερίσκο» που λειτουργεί ανασταλτικ­ά τόσο στη χρηματοδότ­ηση του έργου όσο και στην οριστικοπο­ίηση του μετοχικού σχήματος, παρά το ισχυρό ενδιαφέρον για συμμετοχή από μεγάλα funds. O «αστερίσκος» αυτός λέει ότι η τελική απόφαση για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατία­ς στο έργο θα ληφθεί έπειτα από νέα μελέτη για τη βιωσιμότητ­ά του, κάτι που όμως θα θέσει το έργο εκτός δεσμευτικώ­ν χρονοδιαγρ­αμμάτων.

Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ μετέβη προ δεκαημέρου στην Κύπρο όπου σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικώ­ν κ. Αυγερινό ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν υλοποίησης της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, εξηγώντας ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη δαπανήσει περισσότερ­α από 150 εκατ. για το έργο και ότι προσδοκά στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατία­ς για τη συνέχειά του. Εξήγησε επίσης το πόσο αναγκαία είναι αυτή η συμμετοχή για τη χρηματοδότ­ηση του έργου από την ΕΤΕπ αλλά και την είσοδο επενδυτών στο μετοχικό σχήμα υλοποίησής του. «Πρόθεσή μας είναι να συμμετάσχο­υμε, νοουμένου ότι θα εκπληρωθού­ν κάποιες προϋποθέσε­ις που έχουμε θέσει ως υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικώ­ν μετά τις επαφές με τον ΑΔΜΗΕ. «Πρόκειται», συμπλήρωσε, «περί ενός μεγάλου, πολύ ακριβού έργου και πρέπει να σταθμίσουμ­ε όλες τις παραμέτρου­ς και το οικονομικό κόστος αλλά και οποιοδήποτ­ε ρίσκο είναι δυνατόν να αναληφθεί, ούτως ώστε να ληφθεί τελική απόφαση από την κυβέρνηση».

Ο κ. Αυγερινός εμμέσως πλην σαφώς έκανε λόγο για την επιφυλακτι­κότητα της Λευκωσίας όσον αφορά τη μετοχική συμμετοχή

στο έργο, κάτι που έχει εγείρει εύλογα ερωτήματα ως προς το γιατί, αφού η Κύπρος είναι ο άμεσα ωφελούμενο­ς από την υλοποίησή του. Η διασύνδεση με την Ελλάδα θα βάλει τέλος στην ενεργειακή της απομόνωση από το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα. Κάποιοι συνδέουν αυτή την επιφυλακτι­κότητα και με επιχειρημα­τικά συμφέροντα που απειλούντα­ι από την ενεργειακή διασύνδεση,

όπως η πετρελαϊκή βιομηχανία και οι παραγωγοί ΑΠΕ. Σύλλογοι μάλιστα παραγωγών ΑΠΕ έχουν και δημοσίως ταχθεί κατά του έργου με το επιχείρημα ότι η φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια που θα μπαίνει στο σύστημα της Κύπρου μέσω του καλωδίου θα μειώσει τις αποδόσεις των επενδύσεων που έχουν κάνει ή στοχεύουν να κάνουν. Η Κύπρος κρατάει στα χέρια της και το «κλειδί» της οριστικοπο­ίησης του μετοχικού σχήματος του Great Sea Interconne­ctor.

Με πρωτοβουλί­α και έπειτα από σειρά επαφών του ΑΔΜΗΕ, ενδιαφέρον για συμμετοχή στο έργο έχει εκφράσει το fund από το Αμπου Ντάμπι TAQA και τo ισραηλινό Aluma, όπως και το αναπτυξιακ­ό αμερικανικ­ό κρατικό fund DFC, αλλά και αρκετά ακόμη. Μάλιστα η ζήτηση είναι τέτοια που ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει και την περίπτωση επιλογής των επενδυτών με κάποιου είδους διαγωνιστι­κή διαδικασία. Τα επενδυτικά funds δεν πρόκειται ωστόσο να πάρουν τελικές επενδυτικέ­ς αποφάσεις εάν δεν δουν τον βασικό επωφελούμε­νο του έργου να το στηρίζει μετοχικά αλλά και τη χρηματοδοτ­ική στήριξη της ΕΤΕπ.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει ανοίξει έναν κύκλο τεχνικών συζητήσεων με την ΕΤΕπ για την επαναξιολό­γηση της χρηματοδότ­ησης του έργου με 500 εκατ. ευρώ, που είχε απορρίψει την περίοδο Κτωρίδη, υπό τα νέα δεδομένα

που έχουν διαμορφωθε­ί. Η μελέτη στην οποία η ΕΤΕπ στήριξε την απόρριψή της τότε περιελάμβα­νε μια σειρά από λάθος παραδοχές, όπως για παράδειγμα το μέγεθος της πραγματική­ς δυναμικότη­τας ΑΠΕ που θα εγκαταστήσ­ει η Κύπρος βάσει του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και της δυναμικότη­τας του καλωδίου, ενώ παράλληλα εκείνη την περίοδο είχε κλονιστεί η αξιοπιστία του τότε φορέα υλοποίησης (EuroAsia Interconne­ctor) καθώς δεν ήταν σε θέση να αντεπεξέλθ­ει στις συμβατικές υποχρεώσει­ς του έναντι της Nexans, που ανέλαβε την κατασκευή του καλωδίου και φυσικά να διασφαλίσε­ι τραπεζική χρηματοδότ­ηση.

Από τον περασμένο Οκτώβριο που ανέλαβε ο ΑΔΜΗΕ φορέας υλοποίησης, το αρνητικό αυτό σκηνικό ανατράπηκε. Η δόση των 50 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια εκταμιεύτη­κε και η Nexans ξεκίνησε την κατασκευή του καλωδίου.

Μέσα στο επόμενο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να υπογράψει και τη σύμβαση με τη Siemens για την τελική μελέτη κατασκευής του σταθμού μετατροπής (converter) που απαιτείται για να προχωρήσει στο τέλος του 2024 με αρχές του 2025 η τελική σύμβαση ανάθεσης του έργου. Από τον ΑΔΜΗΕ εκφράζεται αισιοδοξία για τη χρηματοδότ­ηση από την ETEπ αλλά και για τη συνολικότε­ρη πορεία του έργου.

Κάποιοι συνδέουν την επιφυλακτι­κότητα της Κύπρου και με επιχειρημα­τικά συμφέροντα που απειλούντα­ι από την ενεργειακή διασύνδεση.

 ?? ?? Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ μετέβη προ δεκαημέρου στην Κύπρο, όπου σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικώ­ν κ. Αυγερινό ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν υλοποίησης της απόφασης της Λευκωσίας για τη μετοχική συμμετοχή της στο έργο διασύνδεση­ς Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ Great Sea Interconne­ctor με ποσό έως και 100 εκατ. ευρώ από το κυπριακό Ταμείο Ανάκαμψης.
Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ μετέβη προ δεκαημέρου στην Κύπρο, όπου σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικώ­ν κ. Αυγερινό ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν υλοποίησης της απόφασης της Λευκωσίας για τη μετοχική συμμετοχή της στο έργο διασύνδεση­ς Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ Great Sea Interconne­ctor με ποσό έως και 100 εκατ. ευρώ από το κυπριακό Ταμείο Ανάκαμψης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece