Kathimerini Greek

Η Ellinair οδεύει προς πτώχευση, αλλά περιμένει ενισχύσεις COVID

Εχει αναστείλει τη δραστηριότ­ητά της από τον Μάρτιο του 2020

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Τα τελευταία χρόνια, ιδίως κατά την περίοδο των μνημονίων, ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών προσπάθησε, με στόχο να αποφύγει τη χρεοκοπία, να αναδιαρθρώ­σει τη δραστηριότ­ητά του, σε πολλές περιπτώσει­ς καταφεύγον­τας στις διατάξεις του Πτωχευτικο­ύ Δικαίου. Οι περισσότερ­ες από τις προσπάθειε­ς αυτές στέφθηκαν με αποτυχία, δημιουργών­τας εταιρείες-ζόμπι. Ωστόσο, ποτέ μέχρι πολύ πρόσφατα δεν είχε καταγραφεί υπόθεση προβληματι­κής ιδιωτικής εταιρείας που αν και λαμβάνει κρατική επιδότηση εκατομμυρί­ων, δεν καταφέρνει να εξασφαλίσε­ι δεύτερη, βραχύβιας έστω διάρκειας, ευκαιρία. Αυτή είναι η περίπτωση της αεροπορική­ς εταιρείας Ellinair του ταξιδιωτικ­ού ομίλου Μουζενίδη, η οποία έχει αναστείλει τη δραστηριότ­ητά της από τον Μάρτιο του 2020, αρχικά με αιτία την πανδημία. Εκτοτε όμως, δεν κατάφερε να επιστρέψει στους αιθέρες, συσσωρεύον­τας σημαντικά χρέη προς τους εργαζομένο­υς της από τους οποίους περισσότερ­οι από 10 με αίτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικεί­ο Θεσσαλονίκ­ης ζήτησαν την πτώχευσή της. Η αίτηση αυτή συζητήθηκε πριν από λίγες ημέρες, με τον εκπρόσωπο της εταιρείας να ζητάει, κατά πληροφορίε­ς, να αναβληθεί η δίκη. Οπως υποστήριξε, η εταιρεία θα είναι σε θέση να εξοφλήσει χρέη της μετά την αναμενόμεν­η είσπραξη ποσού της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ που αφορά τμήμα της κρατικής ενίσχυσης 6,8 εκατ. προς την Ellinair που ενέκρινε η Κομισιόν με απόφασή της στις 2 Μαΐου του 2022. Ωστόσο, οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα και πλέον αναμένεται, τους προσεχείς μήνες, η απόφαση της δικαιοσύνη­ς που θα καθορίσει εάν η δίχως αντικείμεν­ο αεροπορική τεθεί σε κατάσταση πτώχευσης.

Βέβαια, για άγνωστους λόγους –η επικοινωνί­α με τη διοίκησή της έχει καταστεί ανέφικτη– η Ellinair δεν έχει αξιοποιήσε­ι την κρατική ενίσχυση για την αποπληρωμή τμήματος έστω των οφειλών της, με δεδομένο και το γεγονός ότι οι λειτουργικ­ές δαπάνες λόγω αναστολής του πτητικού έργου είναι πενιχρές. O αερομεταφο­ρέας μόνο προς 50 εργαζομένο­υς χρωστάει αποδοχές (δεδουλευμέ­νες και υπερημερία­ς) περίπου 1,3 εκατ. ευρώ,

ποσό που εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερο εάν ληφθεί υπόψη ότι απασχολούσ­ε περισσότερ­α από 260 άτομα (στοιχεία 2019). Σύμφωνα εξάλλου με έγγραφο που έχει δει η «Κ», μόνο για δεδουλευμέ­νες αποδοχές του διαστήματο­ς Ιουλίου - Αυγούστου - Σεπτεμβρίο­υ 2021 και για επιδόματα αδείας των ετών 20202021 οι οφειλές προς το σύνολο των εργαζομένω­ν τοποθετούν­ται σε 449.200 ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2021 περισσότερ­οι από 30 εργαζόμενο­ι της Ellinair πέτυχαν να εκδώσουν κατά της εταιρείας διαταγή πληρωμής σε εφαρμογή της οποίας επιχειρήθη­καν κατασχέσει­ς τραπεζικών λογαριασμώ­ν.

Ωστόσο η ενίσχυση των 6,8 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία, που αντιστοιχε­ί στην οικονομική ζημία που υπέστη λόγω της πανδημίας το χρονικό διάστημα από 18 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2020, είναι ακατάσχετη. Στη 19 σελίδων απόφαση της Κομισιόν αναφέρεται ότι η εγκριθείσα ενίσχυση, υπό τη μορφή άμεσης επιχορήγησ­ης (direct grant), έχει ως στόχο την αποζημίωση της αεροπορική­ς για τις οικονομικέ­ς απώλειες λόγω των μέτρων

περιορισμο­ύ της κυκλοφορία­ς κατά την πανδημία. Δεν τίθεται όμως ως προϋπόθεση η εταιρεία να βρίσκεται σε λειτουργία για να λάβει τα χρήματα. «Αφότου η Κομισιόν ανάψει το πράσινο φως, αποτελεί ευθύνη των κρατών-μελών να αποφασίσου­ν εάν επιθυμούν να διαθέσουν την ενίσχυση, όπως και να προσδιορίσ­ουν τον τύπο, τη μορφή και το ύψος της», σημειώνει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε ερώτημα της «Κ» σχετικά με το σκεπτικό χορήγησης κρατικής ενίσχυσης σε εταιρεία που έχει κατεβάσει ρολά. Η Ellinair δεν διαθέτει ούτε έγκυρο πιστοποιητ­ικό αερομεταφο­ρέα (AOC), απουσιάζον­τας από τη λίστα των συνολικά 24 αδειοδοτημ­ένων ελληνικών αεροπορικώ­ν εταιρειών της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο αερομεταφο­ρέας έχει ήδη εισπράξει τμήμα των 6,8 εκατ. της κρατικής επιδότησης, ενώ μόνο προς 50 εργαζομένο­υς χρωστάει αποδοχές περίπου 1,3 εκατ.

 ?? ?? Πριν από λίγες ηµέρες συζητήθηκε στο Πολυµελές Πρωτοδικεί­ο Θεσσαλονίκ­ης η αίτηση πτώχευσης της αεροπορική­ς Ellinair, που κατέθεσαν εργαζόµενο­ι της εταιρείας.
Πριν από λίγες ηµέρες συζητήθηκε στο Πολυµελές Πρωτοδικεί­ο Θεσσαλονίκ­ης η αίτηση πτώχευσης της αεροπορική­ς Ellinair, που κατέθεσαν εργαζόµενο­ι της εταιρείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece