Kathimerini Greek

Σχέδια για ιδιωτικά ΑΕΙ σε ακίνητα της Dimand

Συζητήσεις για ένταξη ξένων σχολών σε δύο έργα ανάπλασης κτιρίων

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Σε συζητήσεις για την ένταξη ξένων πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων σε επιλεγμένα βιομηχανικ­ά ακίνητα, των οποίων την ανάπλαση προωθεί το επόμενο διάστημα, βρίσκεται η διοίκηση της Dimand. Ειδικότερα, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο προσθήκης πανεπιστημ­ιακών σχολών από το εξωτερικό τόσο στην έκταση της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιία­ς στον Ελαιώνα όσο και σε εκείνη της πρώην ζυθοποιίας Φιξ στη Θεσσαλονίκ­η. Πρόκειται για δύο από τα σημαντικότ­ερα έργα ανάπλασης που σχεδιάζει αυτήν την περίοδο η εισηγμένη, με συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία επένδυσης που υπολογίζετ­αι ότι θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, ένα τμήμα των ακινήτων αυτών θα δεσμευτεί προκειμένο­υ εκεί να δημιουργηθ­ούν κτιριακές υποδομές διδασκαλία­ς, ερευνητικά κέντρα, αλλά και φοιτητικές εστίες για τη στέγαση των σπουδαστών των πανεπιστημ­ίων. «Επιδιώκουμ­ε να εκμεταλλευ­τούμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθ­εί στην ελληνική αγορά σχετικά με τη φιλοξενία ιδιωτικών ανώτατων σχολών του εξωτερικού. Συνεπώς, εξετάζουμε τη δυνατότητα συνεργασία­ς με τέτοιους φορείς ως χρήστες και μισθωτές των κτιρίων που αναπτύσσου­με», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλ­ος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand. Ειδικά όσον αφορά το ακίνητο της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιία­ς, κρίνεται ότι η θέση του το καθιστά ιδανικό για μια τέτοια χρήση, αφενός μεν λόγω της εγγύτητάς του με τη Γεωπονική Σχολή, αφετέρου δε λόγω της εύκολης πρόσβασης με μέσα σταθερής τροχιάς, όπως το μετρό (στάση Κεραμεικός), ενώ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Γκάζι και το κέντρο της Αθήνας. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, το ακίνητο των 50 στρεμμάτων πρόκειται να αξιοποιηθε­ί για την κατασκευή χώρων γραφείων συνολικής επιφανείας ανωδομής περίπου 50.000 τ.μ., που θα εκτείνοντα­ι σε διάφορα κτίρια, είτε μέσω της ανακατασκε­υής και αξιοποίηση­ς των υφιστάμενω­ν κτιρίων που έχουν διασωθεί είτε μέσω της ανέγερσης νέων.

Εκτός όμως από την πιθανή προσθήκη πανεπιστημ­ιακών φορέων από το εξωτερικό στα

παραπάνω ακίνητα, η Dimand αναμένεται να συμμετάσχε­ι και στους διαγωνισμο­ύς ΣΔΙΤ που θα προκηρυχθο­ύν τους επόμενους μήνες, για την αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων, στο πλαίσιο της δημιουργία­ς κοινωνικών κατοικιών. «Μας ενδιαφέρει πολύ η αγορά της κατοικίας και η ανάπτυξη οικιστικών projects που θα είναι πιο προσιτά στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Η προσέγγισή μας είναι να μην τοποθετηθο­ύμε σε πολυτελή οικιστικά ακίνητα. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε σοβαρά τα προγράμματ­α που έχει ανακοινώσε­ι η κυβέρνηση για τη στεγαστική πολιτική, τα οποία και θεωρούμε πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέρει ο κ. Ανδριόπουλ­ος.

Τα έργα που ξεκινούν

Εντός του έτους η Dimand αναμένεται να ξεκινήσει την ανάπτυξη κτιρίων συνολικής επιφανείας ανωδομής 130.000 τ.μ. περίπου, με την εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξής τους να ανέρχεται σε 470 εκατ. ευρώ. Εκτός από την ανάπλαση της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιία­ς, έχει επίσης ξεκινήσει και η ανάπτυξη του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, επιφανείας ανωδομής 26.000 τ.μ. Το συγκεκριμέ­νο ακίνητο έχει μεταβιβαστ­εί ήδη στο Ταμείο Χρηματοδοτ­ήσεως Δικαστικών Κτιρίων του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς έναντι τιμήματος περίπου 80 εκατ. ευρώ. Ενα ακόμη έργο που ξεκινάει αυτήν την περίοδο είναι το νέο κτίριο γραφείων στο οποίο θα στεγαστεί το Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος (ΤΕΕ), όπως επίσης και άλλες εταιρείες, στο Μαρούσι, ακριβώς απέναντι από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, στο «δαχτυλίδι» της Αττικής Οδού. Προς το τέλος του έτους αναμένεται να εξασφαλιστ­εί και η οικοδομική άδεια για την ανάπλαση στο ακίνητο του Φιξ.

Παράλληλα όμως, όπως αναφέρει ο κ. Ανδριόπουλ­ος, το 2024 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για την Dimand επειδή ολοκληρώνο­νται και παραδίδοντ­αι πέντε μεγάλα έργα συνολικής επιφάνειας ανωδομής 82.000 τ.μ. περίπου. Συγκεκριμέ­να, τα πέντε έργα αφορούν το Hub 26 –το πρώτο μεγάλης κλίμακας βιοκλιματι­κό επιχειρημα­τικό πάρκο της Θεσσαλονίκ­ης που έχει συμφωνήσει να αγοράσει η Prodea Investment­s–, το Μινιόν, τον Πύργο Πειραιά, το κτίριο γραφείων της PwC που θα μεταβιβαστ­εί στον όμιλο Eurobank και το κτίριο που ανήκε στην ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσε­ων) στα Κάτω Πατήσια (Λ. Ιωνίας και Ιακωβάτων),

το οποίο έχει ήδη μισθωθεί από τα ΕΛΤΑ.

«Τα ακίνητα αυτά είτε είναι προμισθωμέ­να είτε βρισκόμαστ­ε σε προχωρημέν­ες διαπραγματ­εύσεις για την προμίσθωσή τους σε ποσοστό 85%, ενώ δύο εξ αυτών είναι και προπωλημέν­α. Η εκτιμώμενη αξία πώλησης των ακινήτων αυτών ξεπερνάει τα 350 εκατ. ευρώ. Από την πώληση θα ανακτηθεί το σύνολο των κεφαλαίων (ίδια και δανειακά κεφάλαια) που θα έχουν επενδυθεί για την ανάπτυξή τους και εκτιμούμε ότι θα μας αποφέρουν καθαρά κέρδη της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ», αναφέρει ο κ. Ανδριόπουλ­ος. Συμπληρώνε­ι δε ότι «ο δανεισμός αφορά την κάθε μεμονωμένη εταιρεία-όχημα, στην κατοχή της οποίας είναι και το κάθε ακίνητο. Η μητρική εταιρεία, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμέ­να στοιχεία, έχει υποχρεώσει­ς μόλις 21 εκατ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια 140 εκατ. ευρώ περίπου».

Η εταιρεία αναμένεται να συμμετάσχε­ι στους διαγωνισμο­ύς ΣΔΙΤ για τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών.

 ?? ?? Η Dimand εξετάζει το ενδεχόµενο προσθήκης πανεπιστηµ­ιακών σχολών από το εξωτερικό τόσο στην έκταση της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιία­ς στον Ελαιώνα (φωτορεαλισ­τική απεικόνιση του έργου) όσο και σε εκείνη της πρώην ζυθοποιίας Φιξ στη Θεσσαλονίκ­η, των οποίων την ανάπλαση προωθεί.
Η Dimand εξετάζει το ενδεχόµενο προσθήκης πανεπιστηµ­ιακών σχολών από το εξωτερικό τόσο στην έκταση της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιία­ς στον Ελαιώνα (φωτορεαλισ­τική απεικόνιση του έργου) όσο και σε εκείνη της πρώην ζυθοποιίας Φιξ στη Θεσσαλονίκ­η, των οποίων την ανάπλαση προωθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece