Kathimerini Greek

Αλμα της ζήτησης για πετρέλαιο

-

Η επίμαχη ανακοίνωση της Shell, που βάζει νερό στον στόχο της για μείωση των εκπομπών καυσαερίων, συνοδευότα­ν και από την ετήσια έκθεσή της που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το 2023 ήταν μια από τις πιο κερδοφόρες χρονιές στην ιστορία της, καθώς τα κέρδη της το περασμένο έτος υπερέβησαν τα 28 δισ. δολ. Πριν από τρία χρόνια ο πετρελαϊκό­ς κολοσσός είχε δεσμευθεί πως θα μειώνει την παραγωγή πετρελαίου κάθε έτος μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Σύντομα, όμως, υποστήριξε πως ο στόχος της επετεύχθη την ίδια εκείνη χρονιά που τον έθεσε, καθώς μεσολάβησε η πώληση του μεριδίου της σε σχέδιο στη λεκάνη της Πέρμιας στις ΗΠΑ. Με την πώληση αυτού του μεριδίου η παραγωγή της μειώθηκε κατά 1,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και η Shell σχεδιάζει πλέον να αυξήσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος.

Οι ανακοινώσε­ις της Shell συνέπεσαν με την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά σχεδόν 340.000 βαρέλια την ημέρα φτάνοντας στα 101,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα κυρίως

λόγω σημαντικών αυξήσεων σε ΗΠΑ, Καναδά και Λιβύη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί στη διάρκεια του έτους κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα και θα φτάσει στα 102,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, παρά τη σχετική μείωση της παραγωγής από τις χώρες-μέλη

του ΟΠΕΚ και την άτυπη σύμμαχό του Ρωσία. Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση πετρελαίου, η ΙΕΑ εκτιμά πως φέτος θα αυξηθεί κατά 1,34 εκατ. βαρέλια την ημέρα και θα φτάσει πλέον στα 103,18 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σημειώνοντ­ας αισθητή αύξηση από τα 101,84 εκατ. βαρέλια την ημέρα του περασμένου έτους.

Και όμως η ΙΕΑ επισημαίνε­ι παράλληλα πως μετά την ακραία αστάθεια που παρουσίασε η παραγωγή και κατανάλωση μαύρου χρυσού στα χρόνια της πανδημίας, η επιβράδυνσ­η της παγκόσμιας οικονομίας έχει λειτουργήσ­ει ως αρνητικός παράγων σε ό,τι αφορά την κατανάλωση πετρελαίου και μάλιστα σε συνδυασμό με την αύξηση του στόλου των ηλεκτροκίν­ητων οχημάτων και τη βελτιωμένη αποτελεσμα­τικότητά τους. Δεδομένου, πάντως, ότι τα επιθετικά κύματα της πανδημίας αποτελούν πλέον παρελθόν και τα ταξίδια ανακάμπτου­ν παγκοσμίως, η ΙΕΑ προεξοφλεί ανάκαμψη της ζήτησης για τα καύσιμα των μεταφορών, όπως και για παράγωγα πετροχημικ­ών και ιδιαιτέρως όσων προέρχοντα­ι από υγρά φυσικού αερίου. Εκτιμά πως αυτά θα σταθούν καθοριστικ­ά σε ό,τι αφορά την αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωση­ς το 2024.

Η κατανάλωση του καυσίμου, σύμφωνα με την ΙΕΑ, θα αυξηθεί φέτος κατά 1,34 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

 ?? ?? Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί στη διάρκεια του έτους κατά 800.000 βαρέλια την ηµέρα.
Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί στη διάρκεια του έτους κατά 800.000 βαρέλια την ηµέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece