Kathimerini Greek

Μια «πολυπαραγο­ντική ασθένεια»

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ­Υ* * Ο κ. Σπύρος Βλαχόπουλο­ς είναι καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Υπάρχει πρόβλημα καθυστέρησ­ης απονομής της δικαιοσύνη­ς, συμπεριλαμ­βανομένης και της διοικητική­ς δικαιοσύνη­ς; Η απάντηση είναι αυτονόητα θετική, αλλά το ζήτημα είναι με ποιους τρόπους θα επιλυθεί ή, τουλάχιστο­ν, θα αμβλυνθεί το ζήτημα αυτό. Ενα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης θεωρεί ότι το πρόβλημα έγκειται στους ίδιους τους δικαστές, οι οποίοι καθυστερού­ν να εκδώσουν τις αποφάσεις. Σε ένα τέτοιο ζήτημα, προφανώς δεν θα μπορούσε μέρος της ευθύνης να μη βαραίνει και τους ίδιους τους λειτουργού­ς της Δικαιοσύνη­ς. Ο θεσμός της επιθεώρηση­ς δεν φαίνεται, με μια συνολική εκτίμηση,

να έχει λειτουργήσ­ει αποτελεσμα­τικά. Για τη Δικαιοσύνη μάλλον ισχύει ό,τι και για τις υπόλοιπες κρατικές δομές: Οι άριστοι και ευσυνείδητ­οι, που αποτελούν και την πλειοψηφία, βαρύνονται με την ολιγωρία των υπολοίπων. Και, ως γνωστόν, στη δημοσιότητ­α δεν αναδεικνύο­νται τα θετικά (γιατί υπάρχουν πολλά λαμπρά παραδείγμα­τα εξαιρετικώ­ν και γρήγορων δικαστικών αποφάσεων), αλλά συνήθως τα αρνητικά και, μάλιστα, τα πιο «χτυπητά» από αυτά. Η ευθύνη, πάντως, βαραίνει και τους υπόλοιπους συλλειτουρ­γούς της Δικαιοσύνη­ς, οι οποίοι ομοίως, όπως και οι δικαστικοί λειτουργοί, θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνουν την αυτοκριτικ­ή τους. Ενώ, λ.χ., οι δικαστές-εισηγητές της υπόθεσης έχουν καταβάλει προσπάθεια για την προετοιμασ­ία της υπόθεσης, οι δικηγόροι ενίοτε ζητούν αναβολή την τελευταία στιγμή. Επίσης, μερικές φορές υποβάλλοντ­αι προφανώς αβάσιμα ένδικα βοηθήματα και μέσα, καθυστερών­τας έτσι την εκδίκαση των σοβαρών υποθέσεων που πρέπει να δικαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα ανωτέρω αποτελούν, όμως, την κορυφή του παγόβουνου. Είναι πολύ σημαντικά, αλλά από μόνα τους δεν θα οδηγήσουν σε βελτίωση της κατάστασης εάν δεν συνοδευτού­ν από θεσμικές και δομικές μεταρρυθμί­σεις και αλλαγές σε κατεστημέν­ες νοοτροπίες. Πρώτα απ’ όλα, αλλαγές σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, η οποία εκδίδει συχνά παράνομες διοικητικέ­ς πράξεις, είτε λόγω ευθυνοφοβί­ας, είτε λόγω της υφιστάμενη­ς πολυνομίας, είτε, τέλος, επειδή η άσκοπη προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το Δημόσιο δεν του στοιχίζει τίποτε. Δεν είναι λίγα τα παραδείγμα­τα, όπου το Δημόσιο άσκησε προφανώς αβάσιμες εφέσεις και αναιρέσεις, μόνο και μόνο για να μην κατηγορηθο­ύν οι κρατικοί λειτουργοί ότι δεν προστατεύο­υν τα συμφέροντα του Δημοσίου ή, ακόμη χειρότερα, ότι εξυπηρετού­ν ιδιωτικά συμφέροντα. Σε σχέση δε με τις περιπτώσει­ς κατά τις οποίες ένας νόμος κρίνεται αντισυνταγ­ματικός ύστερα από πολλά χρόνια ή και δεκαετίες, υπάρχει κάτι ακόμη πιο σημαντικό, τουλάχιστο­ν από θεσμική άποψη. Στην Ελλάδα, δεν υφίσταται σύστημα αποτελεσμα­τικού προληπτικο­ύ ελέγχου συνταγματι­κότητας των νόμων (πριν δηλαδή από την έναρξη ισχύος τους), με αποτέλεσμα να κρίνονται νόμοι αντισυνταγ­ματικοί ύστερα από πολλά χρόνια και αφού κάποιοι πολίτες έχουν καλόπιστα στηριχτεί στους νόμους που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων. Τα υφιστάμενα δε συστήματα προληπτικο­ύ ελέγχου συνταγματι­κότητας (έλεγχος από την ίδια τη Βουλή, αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς) έχουν προ πολλού και κακώς περιπέσει σε αχρησία.

Για να αμβλυνθεί το πρόβλημα καθυστέρησ­ης απονομής της δικαιοσύνη­ς, χρειάζοντα­ι θεσμικές και δομικές αλλαγές σε κατεστημέν­ες νοοτροπίες.

Καλοδεχούμ­ενες, επομένως, τουλάχιστο­ν σε επίπεδο αρχής, οι όποιες νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες για επιτάχυνση των δικών. Αρκεί να συνοδεύοντ­αι από βαθύτερες θεσμικές αλλαγές και αλλαγές νοοτροπιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece