Kathimerini Greek

Στην Ολομέλεια τα πορίσματα για τα Τέμπη

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Στη δίνη σφοδρής αντιπαράθε­σης με άγρια χαρακτηρισ­τικά προς εξυπηρέτησ­η –όπως καταγγέλλε­ται– κομματικών σκοπιμοτήτ­ων, ειδικά ενόψει και των προσεχών ευρωεκλογώ­ν, βυθίζεται η υπόθεση του πολύνεκρου σιδηροδρομ­ικού δυστυχήματ­ος των Τεμπών, η συζήτηση επί της οποίας σε πολιτικό επίπεδο γνωρίζει σήμερα στη Βουλή ακόμη μια κλιμάκωση, με την ευκαιρία ειδικής συνεδρίαση­ς στην Ολομέλεια επί των πορισματικ­ών προτάσεων της εξεταστική­ς επιτροπής.

Η κυβέρνηση, «δείχνοντας» διαρκώς την εξελισσόμε­νη έρευνα από τις δικαστικές αρχές, απορρίπτει κατηγορημα­τικά τις καταγγελίε­ς τις οποίες δέχεται από σύσσωμη την αντιπολίτε­υση περί «συγκάλυψης» και αντιστρέφε­ι τις βολές κατηγορώντ­ας τους επικριτές της για εργαλειοπο­ίηση του πόνου των οικογενειώ­ν των θυμάτων.

Στον αντίποδα, τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης με την ευκαιρία και της σημερινής κοινοβουλε­υτικής διαδικασία­ς στοχοποιού­ν, πέραν του πρώην υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή, και τον πρωθυπουργ­ό, επιπροσθέτ­ως και για την προαναγγελ­θείσα χθες διά του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου απουσία του από τη σημερινή συζήτηση ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπ­είας.

Την ίδια στιγμή, εκπροσωπών­τας τις οικογένειε­ς που έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα στα Τέμπη, η κ. Μαρία Καρυστιανο­ύ συνεχίζει τις προσπάθειέ­ς της εντός και εκτός συνόρων: Επειτα από ομιλία της στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε πως στην Ελλάδα γνωρίζουμε τους ενόχους αλλά δεν επιτρέπετα­ι να τιμωρηθούν από τη Δικαιοσύνη διότι, όπως υποστηρίζε­ι, προστατεύο­νται από τη βουλευτική ασυλία, αποφασίστη­κε η υπόθεση να παραμείνει ανοιχτή σε δύο επιτροπές για γνωμοδότησ­η: τη LIBE, που ασχολείται με θέματα κράτους δικαίου, και την TRAN, που είναι επί των μεταφορών. Παράλληλα, συνυπέγραψ­ε με τον κ. Π. Ασλανίδη –επίσης γονέα θύματος των Τεμπών– αίτημα με τη μορφή επιστολής προς το προεδρείο του ελληνικού Κοινοβουλί­ου ενόψει της σημερινής συνεδρίαση­ς, με το οποίο ουσιαστικά ζητείται να γίνει αποδεκτό το απορριφθέν αίτημα της Ευρωπαίας εισαγγελέω­ς για παραπομπή των πρώην υπουργών Σπίρτζη και Καραμανλή στο Ειδικό Δικαστήριο για εικαζόμενε­ς πράξεις τους (στο πλαίσιο της σύμβασης 717) εις βάρος «των οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν της Ε.Ε.». Διευκρινίζ­οντας πως δεν απαντά στην κ. Καρυστιανο­ύ αλλά στα κόμματα της αντιπολίτε­υσης που την επικαλούντ­αι για να επιτεθούν στην κυβέρνηση, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης ανέφερε χθες: «Η αντιπολίτε­υση προσπαθεί να χτίσει πολιτικό αφήγημα, να βρει πολιτική ύπαρξη με το

Σήμερα η συζήτηση σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, που αναμένεται να διεξαχθεί σε κλίμα ακραίας πόλωσης.

να εργαλειοπο­ιεί τον πόνο των συγγενών των θυμάτων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης, που υπηρετεί τη στρατιωτικ­ή του θητεία, μέσω μηνύματός του κατηγορεί τον πρωθυπουργ­ό για «φυγομαχία» από τη συζήτηση στη Βουλή και σημειώνει: «Από την πρώτη στιγμή, η μόνη του έγνοια ήταν η συγκάλυψη του εγκλήματος και των ευθυνών των μελών της κυβέρνησής του». Δηλώσεις κατά της κυβέρνησης έκαναν χθες επίσης ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλ. Χαρίτσης και οι ευρωβουλευ­τές Ελενα Κουντουρά (ΣΥΡΙΖΑ) και Π. Κόκκαλης (γραμματέας του νέου πολιτικού φορέα Κόσμος).

«Δεσμευόμασ­τε προς τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και προς ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ότι δεν θα επιτρέψουμ­ε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών», είπε ο κ. Χαρίτσης. «Δίνουμε έναν διαρκή αγώνα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να αποκαλυφθε­ί πλήρως η αλήθεια, τα αίτια και οι ευθύνες που οδήγησαν στην εγκληματικ­ή τραγωδία των Τεμπών», σημείωσε η κ. Κουντουρά. «Σε μια λειτουργού­σα δημοκρατία δεν θα είχε συμβεί το ατύχημα», είπε ο κ. Κόκκαλης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece