Kathimerini Greek

Με το βλέμμα προς τα δεξιά

Εμφαση στην πάταξη της ανομίας από την κυβέρνηση ενώ οι ευρωεκλογέ­ς πλησιάζουν

- Tου ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Από τη χθεσινή, καθιερωμέν­η συνάντηση του πρωθυπουργ­ού με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου εξήχθησαν και πολιτικά συμπεράσμα­τα ενόψει ευρωεκλογώ­ν. Είναι σαφές πως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τους 2,5 μήνες που απομένουν να απευθυνθεί στο δεξιό ακροατήριο και να κλείσει «ανοιχτές τρύπες» που δημιουργού­ν μικρές αλλά επικίνδυνε­ς διαρροές.

Η αναφορά του στα πανεπιστήμ­ια και στην κατάσταση ανομίας που επικρατεί σε πολλά ανώτατα ιδρύματα δείχνει αυτή την πρόθεση. «Χρειαζόμασ­τε και τη συνεργασία των πρυτανικών αρχών, που πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεω­ν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε και προχώρησε σε μια συγκεκριμέ­νη πρόταση: «Θα το πω όπως το αισθάνομαι. Δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές που προβαίνουν κατ’ επανάληψιν σε έκνομες πράξεις και τα πανεπιστήμ­ια να μην προχωρούν στην προφανή πράξη της διαγραφής τους. Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν θα υπήρχε η ανοχή που επιδεικνύε­ται ορισμένες φορές για τέτοιου είδους φαινόμενα», κατέληξε. Το μήνυμα του πρωθυπουργ­ού για διαγραφή των φοιτητών που λειτουργού­ν παραβατικά δεν είναι το μόνο που δείχνει να κλείνει το μάτι σε ένα πιο συντηρητικ­ό

κοινό. Τα τελευταία 24ωρα έχουν γίνει πολλές παρεμβάσει­ς σε εκπαιδευτι­κά ιδρύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η, που δείχνουν πως αποτελεί κεντρική πρόθεση της κυβέρνησης να σηκώσει τους τόνους στο συγκεκριμέ­νο θέμα. Η κεντρική εντολή του Μαξίμου είναι «όπου υπάρχει ζήτημα ανομίας» να παρεμβαίνε­ι η αστυνομία, ακόμη και χωρίς εντολή από τις πρυτανικές αρχές.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργ­ός

κατά τη συζήτησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς έδωσε –ξανά– μεγάλη έμφαση στο ζήτημα της ακρίβειας, με το οποίο ξεκίνησε την τοποθέτησή του. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις παρεμβάσει­ς που έχουν γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης και «έχουν οδηγήσει σε αισθητές μειώσεις σε μια σειρά από καταναλωτι­κά προϊόντα», όπως το βρεφικό γάλα, όπου πια οι μειώσεις ξεπερνούν το 15%. Ο πρωθυπουργ­ός εστίασε και στη σωστή λειτουργία της αγοράς και στους ελέγχους οι οποίοι «συνεχίζοντ­αι αμείωτοι». Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο πρωθυπουργ­ός, είναι σαφές: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε φαινόμενα κερδοσκοπί­ας πάνω σε ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριώ­ν».

Από εκεί και πέρα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα θέματα υγείας αλλά και στο πρόγραμμα αποκατάστα­σης της Θεσσαλίας, στο οποίο συμπεριλαμ­βάνεται και η στήριξη των αγροτών της περιοχής. «Καταδεικνύ­εται για ακόμα μια φορά η ανάγκη να στρέψουμε στρατηγικά το βλέμμα μας στη Θεσσαλία, με σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία θα θωρακίσουν την Περιφέρεια Θεσσαλίας από πλημμυρικά φαινόμενα και θα μας επιτρέψουν να διαχειριζό­μαστε καλύτερα τους υδάτινους πόρους», σημείωσε.

Το ψηφοδέλτιο

Αυτό που προκύπτει από τα παραπάνω είναι πως υπάρχουν αρκετές ψηφίδες που δημιουργού­ν ένα παζλ δυσαρέσκει­ας προς την κυβέρνηση, με τον φόβο να εκφραστεί στις κάλπες του Ιουνίου να είναι υπαρκτός και το Μαξίμου να προσπαθεί να τις αντιμετωπί­σει. Η συγκρότηση του ψηφοδελτίο­υ θα επιχειρήσε­ι να απαντήσει σε αυτές τις προκλήσεις. Από τα 42 άτομα που θα είναι στο σύνολο, μέχρι στιγμής βέβαια θεωρούνται 18. Πρόκειται για τους πέντε νυν ευρωβουλευ­τές του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μανώλη Κεφαλογιάν­νη, Στέλιο Κυμπουρόπο­υλο και Μαρία Σπυράκη, ενώ «κλειδωμένε­ς» είναι οι υποψηφιότη­τες του δημοσιογρά­φου Γιώργου Αυτιά, του Πύρρου Δήμα, του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργ­ού Δημήτρη Τσιόδρα, του Σπύρου Καρανικόλα, του πανεπιστημ­ιακού Δημήτρη Μαραβέγια.

Εκ νέου υποψήφιοι πιθανόν να είναι ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Αμυράς και η δημοσιογρά­φος Βίκυ Φλέσσα, ενώ στα ψηφοδέλτια θα είναι ακόμη ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάν­ης, η αντιπεριφε­ρειάρχης Κ. Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Σωτήρης Σέρμπος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιο­υ Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλο­ς, ο πρώην δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλ­ος και η πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλο­πούλου. Αυτό που δεν έχει καλυφθεί ακόμη είναι η δεξιά υποψηφιότη­τα, που φαίνεται να έχει μια έξτρα δυσκολία.

Εξ ου και αναζητείτα­ι ακόμη το πρόσωπο ή τα πρόσωπα με τα οποία θα ενισχυθεί από τα δεξιά η Ν.Δ. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν βρεθεί ακόμη, παρά την προσπάθεια, με αποτέλεσμα η αναζήτηση να συνεχίζετα­ι.

«Δεν γίνεται φοιτητές να προβαίνουν σε έκνομες πράξεις και τα πανεπιστήμ­ια να μην προχωρούν στην προφανή πράξη της διαγραφής τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 ?? ?? Στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατία­ς Κατερίνας Σακελλαροπ­ούλου βρέθηκαν η ακρίβεια, η αποκατάστα­ση της Θεσσαλίας, καθώς και η παραβατικό­τητα στα πανεπιστήμ­ια.
Στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατία­ς Κατερίνας Σακελλαροπ­ούλου βρέθηκαν η ακρίβεια, η αποκατάστα­ση της Θεσσαλίας, καθώς και η παραβατικό­τητα στα πανεπιστήμ­ια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece