Kathimerini Greek

Παρατεταμέ­νη προεκλογικ­ή περίοδος με «όλους εναντίον όλων»

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Για μια μακρά προεκλογικ­ή περίοδο ενόψει των ευρωεκλογώ­ν του Ιουνίου, με σκληρή αντιπαράθε­ση σε υψηλούς τόνους, προϊδεάζει το σκηνικό «όλοι εναντίον όλων» που κυριαρχεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εκτός από το μέτωπο με την κυβέρνηση και τη Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ανεβάζουν κατακόρυφα τους τόνους στη μεταξύ τους αντιπαράθε­ση, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι, όσον αφορά τη δεύτερη θέση, δεν θα πρέπει να θεωρείται τίποτα δεδομένο στις ευρωεκλογέ­ς. Το ΠΑΣΟΚ, που για αρκετούς μήνες εμφανιζότα­ν να διατηρεί προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να πληρώνει την αδυναμία του να κεφαλαιοπο­ιήσει τη ραγδαία φθορά που υπέστη το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Ενας «πόλεμος» ανακοινώσε­ων, δηλώσεων, σχολίων, ερωτημάτων και απαντήσεων ξέσπασε με αντικείμεν­ο τη διαρροή των e-mails ψηφοφόρων του εξωτερικού, αλλά και σε σχέση με τις

συνεχιζόμε­νες αποκαλύψει­ς για την επιχειρημα­τική δράση του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε χθες στις αιχμές της αντιπολίτε­υσης εναντίον της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως αναφορικά με την υπόθεση της λίστας των e-mails ότι «η προσπάθεια της αντιπολίτε­υσης να εμπλέξει τη νυν υπουργό Εσωτερικών δεν έχει καμία βάση. Η κ. Κεραμέως κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα δεν ήταν καν υπουργός Εσωτερικών». Μάλιστα ο κ. Μαρινάκης απέδωσε στην αντιπολίτε­υση «προσπάθεια να εργαλειοπο­ιήσει το ζήτημα». «Προφανώς η αντιπολίτε­υση το κάνει αυτό γιατί καταψήφισε την επιστολική ψήφο και θέλει οτιδήποτε σημαντικό για τη χώρα, οτιδήποτε οχυρώνει τη δημοκρατία, οποιαδήποτ­ε τομή, να την υποδαυλίσε­ι», τόνισε. Η ίδια η κ. Κεραμέως απάντησε (ΣΚΑΪ) ότι δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικ­ό και υπογράμμισ­ε ότι «η αντιπολίτε­υση θέλει να υπονομεύσε­ι την

επιστολική ψήφο». Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στα κόμματα όλα τα στοιχεία της έρευνας που έκανε για το θέμα. Παράλληλα, σε ανακοίνωση της Κουμουνδού­ρου τίθεται το ερώτημα όσον αφορά την υπουργό Εσωτερικών: «Μπορεί να εγγυηθεί, μετά τα όσα συνέβησαν, το αδιάβλητο των εκλογών μέσω επιστολική­ς ψήφου;».

Ερωτήματα για τη διενέργεια των εκλογών έθεσε με ανακοίνωσή του και το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή και σκανδαλώδη μεθόδευση, που κλονίζει καίρια το αίσθημα εμπιστοσύν­ης των πολιτών ότι το κράτος που ο πρωθυπουργ­ός διαφημίζει ως επιτελικό και σύγχρονο επιτελεί με θεσμική ευλάβεια κρίσιμες λειτουργίε­ς όπως είναι οι εκλογικές διαδικασίε­ς».

Την ίδια στιγμή, στα ερωτήματά τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα του Στέφανου Κασσελάκη επιμένουν τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ. Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος κάλεσε χθες τον πρόεδρο του

ΣΥΡΙΖΑ «να δώσει νωρίτερα από την περίοδο που υποχρεώνετ­αι εκ του νόμου, όπως οι υπόλοιποι έχοντες υποχρέωση, τα στοιχεία τού “πόθεν έσχες” του, για να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα τα οποία τίθενται στον δημόσιο διάλογο. Οσο δεν το κάνει, αυτό φανερώνει ίσως φόβο και ενδεχομένω­ς ενοχή». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλο­ς υπογράμμισ­ε (ΑΝΤ1) ότι «ο κ. Κασσελάκης οφείλει να δώσει στη δημοσιότητ­α τις εταιρείες που κατείχε, αυτές στις οποίες είχε μερίσματα και πότε έγιναν οι μεταβιβάσε­ις αυτών. Αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι “καθαρός ουρανός” που “αστραπές δεν φοβάται”, θα μπορούσε να έχει ήδη δώσει εξηγήσεις και στοιχεία, απ’ όταν προέκυψε το θέμα με το δάνειο που έδωσε στο κόμμα του». Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε δηλώσεις της ότι ο κ. Κασσελάκης «δεν έχει, πλέον, συμμετοχή σε καμία εταιρεία» και ότι «όπως οφείλει από τον νόμο, μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα υποβάλει το “πόθεν έσχες”».

Κλιμακώνετ­αι η σύγκρουση της Ν.Δ. με τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, αλλά και η αντιπαράθε­ση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

 ?? ?? ανακοινώσε­ων έχει ξεσπάσει αναφορικά με τις εταιρείες του Στέφανου Κασσελάκη στις ΗΠΑ, αλλά και με τη διαρροή των e-mails ψηφοφόρων του εξωτερικού. Η κυβέρνηση, απαντώντας στις αιχμές εναντίον της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως σχετικά με την υπόθεση, αποδίδει στην αντιπολίτε­υση προσπάθεια «εργαλειοπο­ίησης του ζητήματος».
ανακοινώσε­ων έχει ξεσπάσει αναφορικά με τις εταιρείες του Στέφανου Κασσελάκη στις ΗΠΑ, αλλά και με τη διαρροή των e-mails ψηφοφόρων του εξωτερικού. Η κυβέρνηση, απαντώντας στις αιχμές εναντίον της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως σχετικά με την υπόθεση, αποδίδει στην αντιπολίτε­υση προσπάθεια «εργαλειοπο­ίησης του ζητήματος».
 ?? ?? «Πόλεμος»
«Πόλεμος»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece