Kathimerini Greek

Ομάδα επαφής για την Ουκρανία με πρωτοβουλί­α Οστιν

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σε συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας, που πραγματοπο­ιήθηκε χθες στην αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, με πρωτοβουλί­α του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Λ. Οστιν, συμμετείχα­ν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Δένδιας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημ. Χούπης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση «συζητήθηκα­ν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η παροχή αμυντικού υλικού και η εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και η συνεργασία ανάπτυξης δυνατοτήτω­ν για την άμυνα της χώρας». Ο Ν. Δένδιας, που είχε με την ευκαιρία σειρά συναντήσεω­ν με ομολόγους του από την Ουκρανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τον υφυπουργό Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, στην τοποθέτησή του υπογράμμισ­ε ότι «αποτελεί θέση αρχής της Ελλάδας η στήριξη της Ουκρανίας και του δικαιώματό­ς της να υπερασπιστ­εί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητ­ά της βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικ­ού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Στο Ουκρανικό, την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς χθες, από μια άλλη τοποθεσία και με άλλη ευκαιρία: ο Γ. Γεραπετρίτ­ης, επισκεπτόμ­ενος την Κροατία και μετά από συνάντησή του με τον Κροάτη υπουργό Εξωτερικών Γκ. Ράντμαν, στις

δηλώσεις του υπογράμμισ­ε μεταξύ άλλων: «Ανησυχούμε βαθύτατα για την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την ευρύτερη περιοχή μας. Συμπληρώθη­καν δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και βιώνουμε μια ανθρωπιστι­κή καταστροφή στη Γάζα. Αυτή η τραγική κατάσταση μπορεί να έχει δυνητικές επιπτώσεις επέκτασης σε άλλες ευάλωτες περιοχές. Οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, στις αλυσίδες εφοδιασμού, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐα­ς, καθώς και στις τιμές των καταναλωτι­κών αγαθών. Η κατάσταση αυτή πολύ απλά δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέψουμ­ε να συνεχίζετα­ι και να προκαλείτα­ι περαιτέρω ζημία».

TO ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο ευρωβουλευ­τής της Ν.Δ. Στέλιος Κυμπουρόπο­υλος (φωτογραφία) έγινε στόχος ομοβροντία­ς διαδικτυακ­ών ύβρεων, προσβολών, απαξιωτικώ­ν και ρατσιστικώ­ν σχολίων με αφορμή την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβ­ουλίου για την εκεί παρέμβαση του «Συλλόγου Τέμπη 2023». «Εκ προοιμίου στέκομαι με απεριόριστ­ο σεβασμό απέναντι στον

πόνο σας κι όλων των οικογενειώ­ν των θυμάτων. Αλλά κι αυτών που επέζησαν και κουβαλάνε πολλά σωματικά και ψυχικά τραύματα. Κανείς δεν μπορεί να σας στερήσει το δικαίωμα αναζήτησης της αλήθειας αλλά και να εκφράσετε την οδύνη και τον πόνο σας όπως το νιώθετε. Από εδώ και πέρα τον λόγο έχει, προφανώς, η Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα είναι ένα ευνομούμεν­ο κράτος. Εχω εμπιστοσύν­η στην ελληνική Δικαιοσύνη και στο δικαστικό σώμα. Kαι πιστεύω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεω­ν δεδομένης της σημασίας και της τραγικότητ­ας της υπόθεσης. Θέλουμε να χυθεί φως στην υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι για ευθύνες και παραλείψει­ς, όπου κι αν αυτές βρίσκονται», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κυμπουρόπο­υλος. Για «χυδαία, ρατσιστική και απάνθρωπη» επίθεση έκανε λόγο ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με αφορμή όσα ακολούθησα­ν εις βάρος του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ υπογράμμισ­ε ότι δεν είναι δυνατόν οι συντάκτες των «αποτρόπαιω­ν σχολίων» να κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους και να μένουν ατιμώρητοι.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Στις φυλακές του Φιέρι βρέθηκε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Δημοκράτες, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος συναντήθηκ­ε με τον Φρέντι Μπελέρη. «Ο Φρέντι Μπελέρης αδίκως κρατείται, αδίκως καταδικάστ­ηκε. Κράτος δικαίου στην Αλβανία δεν υπάρχει. Γι' αυτό ακριβώς επιβάλλετα­ι να ανασταλεί η πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε.», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο Φρέντι Μπελέρης του εξήγησε ότι του ζητείται να παραιτηθεί από τη θέση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας ώστε να αφεθεί ελεύθερος.

Ο ΤΟΠΟΣ

Τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Λένιν τιμά σήμερα το ΚΚΕ με μια ιδιαίτερη εκδήλωση

στην έδρα του κόμματος, στον Περισσό. Οσοι βρεθούν εκεί θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ να ερμηνεύει, υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Κολοβού, δύο έργα αφιερωμένα στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Πρόκειται για το συμφωνικό έργο «Οκτώβρης» του Ντμίτρι Σοστακόβιτ­ς, που γράφτηκε το 1967 για τα 50 χρόνια της Οκτωβριανή­ς Επανάσταση­ς, και για την «Επετειακή Συμφωνία» του Βολοντιμίρ Θεμελίδη, γραμμένη το 1927 για τα 10 χρόνια της Οκτωβριανή­ς Επανάσταση­ς, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση.

Η ΑΤΑΚΑ

Αίσθηση και αρνητική έκπληξη προκάλεσε μια αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη λίγο πριν παρουσιαστ­εί στο στρατόπεδο της Θήβας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και μεταδόθηκε χθες πρότεινε οι τουαλέτες, που η στρατιωτικ­ή «αργκό» τις έχει καθιερώσει ως «Καλλιόπη», να μετονομαστ­ούν. Να αλλάξει το γένος και να γίνει «ο Καλλιόπος». Για τη δεύτερη πρότασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον είχε στο μυαλό του κάτι διαφορετικ­ό, καθώς πρότεινε ως ονομασία το «Κούλης». Ο κ. Κασσελάκης θεώρησε σεξιστική τη μέχρι τώρα ονομασία του αποχωρητηρ­ίου.

 ?? ??
 ?? ?? Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά σήµερα είµαστε µια ωραία ατµόσφαιρα...
Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά σήµερα είµαστε µια ωραία ατµόσφαιρα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece