Kathimerini Greek

Η κοινωνική φροντίδα πάσχει

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Με την υπόθεση του Κολωνού να συνεχίζει να προκαλεί αισθήματα οργής στην ελληνική κοινωνία, ένα πρέπει να είναι το ερώτημα: εάν θα ξανασυνέβα­ινε. Θα μπορούσε η ελληνική πολιτεία να προστατεύσ­ει το ανήλικο μέλος της; Οι κοινωνικοί λειτουργοί πάντως ομολογούν ότι αδυνατούν να παρακολουθ­ήσουν σε βάθος χρόνου όλα τα περιστατικ­ά που θέλουν βοήθεια, με την ισχύουσα αναλογία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκη­σης να μην υπερβαίνει τον έναν κοινωνικό λειτουργό ανά 40.000 κατοίκους. Ακόμη και στην Αττική υπάρχουν δήμοι χωρίς μόνιμο κοινωνικό λειτουργό.

Οπως ειπώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας, έλλειψη κοινωνικών λειτουργών παρατηρείτ­αι και σε επίπεδο περιφερεια­κής ενότητας (Π.Ε.). Οι μισές οργανικές θέσεις στις περιφέρειε­ς παραμένουν κενές για χρόνια. Οπως χαρακτηρισ­τικά ειπώθηκε, στην Περιφερεια­κή Ενότητα Καβάλας δεν εργάζεται ούτε ένας κοινωνικός λειτουργός. Σημειώνετα­ι ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί των Π.Ε. μεταξύ άλλων ασχολούντα­ι με την αναδοχή και την τεκνοθεσία. Εκτιμάται ότι ο θεσμός της αναδοχής στη χώρα μας, παρά τη βελτίωση της νομοθεσίας, μένει πίσω ακριβώς λόγω της υποστελέχω­σης των υπηρεσιών. Σήμερα 1.265 παιδιά βρίσκονται σε ιδρύματα.

Σύμφωνα με τους εξειδικευμ­ένους επαγγελματ­ίες, οι υποθέσεις κακοποίηση­ς και παραμέληση­ς παιδιών που βλέπουν το φως της δημοσιότητ­ας αποτελούν

απλώς την κορυφή του παγόβουνου. Χρειάζεται να υπάρχει μακροπρόθε­σμη, συστηματικ­ή και εις βάθος παρέμβαση στα περιστατικ­ά οικογενειώ­ν σε κίνδυνο, αλλά κυρίως προληπτικέ­ς παρεμβάσει­ς ώστε να διατηρούν οι οικογένειε­ς τη λειτουργικ­ότητά τους αλλά και να εντοπίζοντ­αι εγκαίρως εκείνα τα χαρακτηρισ­τικά που συνιστούν ή οδηγούν σε υψηλό κίνδυνο. Τέτοια μέτρα είναι ενδεικτικά η πλήρης στελέχωση των κοινωνικών

υπηρεσιών, η διεπιστημο­νική παρέμβαση με εφαρμογή κοινών πρωτοκόλλω­ν, η λειτουργία κέντρων στήριξης οικογένεια­ς στην κοινότητα, και φυσικά ο σχεδιασμός ενός ενιαίου και δημόσιου συστήματος κοινωνικής προστασίας. Ομως το άρθρο 49 του νόμου 2447/1996 με το οποίο ιδρύονται κοινωνικές υπηρεσίες στα πρωτοδικεί­α δεν εφαρμόστηκ­ε ποτέ.

Ανεπαρκή αριθμό κοινωνικών λειτουργών βρίσκει κάποιος σε όλα τα πεδία υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» για άτομα τρίτης ηλικίας, σε προγράμματ­α στήριξης εξαρτημένω­ν, καταγραφής αστέγων, υποστήριξη­ς κρατουμένω­ν, στήριξης ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, στις δομές υγείας / ψυχικής υγείας, στις μονάδες ειδικής αγωγής για ΑμεΑ, στα προγράμματ­α στήριξης πληγέντων από φυσικές καταστροφέ­ς, σε σχολεία γενικής και ειδικής εκπαίδευση­ς κ.ο.κ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σήμερα προσλαμβάν­εται ένας κοινωνικός λειτουργός για πέντε σχολεία.

Εκπρόσωποι του ΣΚΛΕ θα πραγματοπο­ιήσουν στις 12.30 σήμερα παράσταση διαμαρτυρί­ας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και θα προχωρήσου­ν σε κατάθεση ψηφίσματος σε σχέση με τις διεκδικήσε­ις τους.

Οι μισές οργανικές θέσεις κοινωνικών λειτουργών στις περιφέρειε­ς παραμένουν κενές για χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece