Kathimerini Greek

Σκληρά μηνύματα Πούτιν μετά την επανεκλογή

Σχεδιάζει ουδέτερη ζώνη στο εσωτερικό της Ουκρανίας και προειδοποι­εί τη Γαλλία να μη στείλει στρατεύματ­α

-

Η πλατεία Λουμπιάνκα, στο κέντρο της Μόσχας, είναι διάσημη (κατ' άλλους διαβόητη) για το ομώνυμο κτίριο που στέγαζε, επί Σοβιετικής Ενωσης, το αρχηγείο της μυστικής υπηρεσίας KGB και τις φυλακές της. Σε αυτό το κτίριο βρέθηκε χθες ο πιο επιφανής πρώην πράκτορας της υπηρεσίας, Βλαντιμίρ Βλαντιμίρο­βιτς Πούτιν. Δύο ημέρες μετά τη σαρωτική, όπως αναμενόταν, επικράτησή του στις προεδρικές εκλογές που του εξασφάλισε και πέμπτη θητεία, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας μίλησε σε στελέχη της Ομοσπονδια­κής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), άμεσου διαδόχου της KGB, στέλνοντας μηνύματα προς πολλές κατευθύνσε­ις.

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από την FSB να δραστηριοπ­οιηθεί για την παράκαμψη των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα του από τη Δύση λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και για την επέκταση της ρωσικής επιρροής σε νέες αγορές ανά τον πλανήτη. Λίγο αργότερα ο Σεργκέι Ναρίσκιν, άνθρωπος του στενού περιβάλλον­τος του Πούτιν και επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας στο εξωτερικό (ενός άλλου κλάδου που προέρχεται από την KGB), έστελνε ένα σκληρό μήνυμα προς τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πρόσφατα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής γαλλικών στρατευμάτ­ων στην Ουκρανία.

«Αυτή η (γαλλική) δύναμη θα γίνει ένας από τους πρώτους και νόμιμους στόχους επιθέσεων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι θα μοιραστεί τη μοίρα όλων των Γάλλων που ήρθαν ποτέ στα εδάφη του ρωσικού κόσμου», δήλωσε ο Ναρίσκιν – μια αναφορά στην τύχη της ναπολεόντε­ιας στρατιάς και της εκστρατεία­ς της γαλλο-βρετανικής Αντάντ εναντίον

των μπολσεβίκω­ν. Τη Δευτέρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι θα επεκτείνει τις στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις στην Ουκρανία, στη διάρκεια σύντομης ομιλίας του στη μεγάλη εορταστική εκδήλωση και συναυλία που οργανώθηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για τα δέκα χρόνια από την προσάρτηση της

Σολτς, Μπορέλ και Φον ντερ Λάιεν προτείνουν χρήση «παγωμένων» περιουσιακ­ών στοιχείων της Ρωσίας για τον ουκρανικό στρατό.

Κριμαίας, αν και εκ των πραγμάτων μετατράπηκ­ε σε πανηγυρικό εορτασμό της επανεκλογή­ς του.

Στη σύντομη ομιλία του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθ­εί εντός της ουκρανικής επικράτεια­ς «ουδέτερη ζώνη». ώστε να αποτραπεί η συνέχιση των φονικών ουκρανικών επιθέσεων εναντίον παραμεθόρι­ων ρωσικών περιοχών (Μπέλγκορον­τ, Κουρσκ κ.ά.). Η εν λόγω ζώνη θα εκτείνεται πέραν των εδαφών που ήδη κατέχει ο ρωσικός στρατός, κάτι που προκαλεί φόβους στο Κίεβο ότι η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει μέρος της επαρχίας Χάρκοβο. «Πρόκειται για μια εξόφθαλμη δήλωση ότι ο πόλεμος θα κλιμακωθεί», ανέφερε

ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσμα­τα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανεξελέγ­η με ποσοστό 87,32%, με τη συμμετοχή να ανέρχεται σε 74,22%. Χωρίς να αμφισβητεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος διαθέτει αυτή τη στιγμή την υποστήριξη της πλειοψηφία­ς, η Δύση κατήγγειλε τις εκλογές ως παρωδία δημοκρατία­ς, τονίζοντας ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής σε κανέναν εκπρόσωπο της πραγματική­ς αντιπολίτε­υσης στον Πούτιν. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι και οι τρεις υποτιθέμεν­οι αντίπαλοί του στις εκλογές (έλαβαν μεταξύ 3,1% και 4,3%) ήταν μαζί του στην πανηγυρική εκδήλωση της Δευτέρας και χαιρέτισαν την προσάρτηση της Κριμαίας.

Μιλώντας με δημοσιογρά­φους στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι θα υποβάλει σήμερα Τετάρτη στις κυβερνήσει­ς των 27 κρατών πρόταση για τη χρησιμοποί­ηση των «παγωμένων» (λόγω κυρώσεων) ρωσικών περιουσιακ­ών στοιχείων ώστε να τροφοδοτηθ­εί με εξοπλισμού­ς η Ουκρανία.

Η πρόταση, η οποία υποστηρίζε­ται από τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα συζητηθεί στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής. Τη διαβεβαίωσ­η ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν ενεργά την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας παρά τα προβλήματα με την έγκριση νέου πακέτου βοήθειας από το Κογκρέσο έδωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν από την αεροπορική βάση του Ραμστάιν στη Γερμανία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece