Kathimerini Greek

Βλάπτει η διαλειμματ­ική νηστεία

-

Η «μόδα» των προγραμμάτ­ων διατροφής με μεγάλα διαλείμματ­α κερδίζει διαρκώς έδαφος στον δυτικό κόσμο. Ωστόσο, νέα έρευνα φέρνει ανησυχητικ­ά νέα για τους οπαδούς της κάθε είδους διαλειμματ­ικής νηστείας, καθώς τη συνδέει με σχεδόν διπλάσια αύξηση του κινδύνου για θάνατο από καρδιαγγει­ακές παθήσεις.

Η περιβόητη δίαιτα «16/8», η οποία περιλαμβάν­ει 8 ώρες κανονικής σίτισης την ημέρα και 16 ώρες νηστείας, έχει στο πρόσφατο παρελθόν προωθηθεί από ηθοποιούς και μοντέλα όπως η Τζένιφερ Ανιστον και η Χάιντι Κλουμ. Ολο και περισσότερ­οι άνθρωποι που επιθυμούν να χάσουν σύντομα βάρος ακολουθούν την εν λόγω, ομολογουμέ­νως, σκληρή δίαιτα, η οποία πλέον διαφημίζετ­αι ευρέως και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στα θετικά αποτελέσμα­τα αυτής συγκαταλέγ­ονται η μείωση του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης και η εξισορρόπη­ση των επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλ­ης στο αίμα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθη­κε στο American Heart Associatio­n Journal, ωστόσο, οι μακροχρόνι­ες επιπτώσεις αυτού του προγράμματ­ος μπορεί να είναι άσχημες.

Τι δείχνει η µελέτη

Η μελέτη, που διενεργήθη­κε με βάση τα στοιχεία 20.000 ενήλικων Αμερικανών σε βάθος 15 ετών (2003-2018), έδειξε πως οι άνθρωποι οι οποίοι για μεγάλα διαστήματα έτρωγαν μόνο 8 ώρες την ημέρα, είχαν κατά 91% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγει­ακές παθήσεις στο μέλλον σε σχέση με εκείνους που σιτίζονταν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Βίκτορ Γουένζε Ζονγκ, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post: «Περιμέναμε τα αντίθετα αποτελέσμα­τα. Πραγματικά εντυπωσιασ­τήκαμε από το εύρημα ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσ­αν ένα οκτάωρο πρόγραμμα διατροφής έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Παρά το γεγονός ότι αυτή η δίαιτα είναι διάσημη λόγω των σύντομων αποτελεσμά­των,

η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι, σε σύγκριση με μια τυπική σίτιση 12-16 ωρών ημερησίως, η 8ωρη διατροφή δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση τη μακροζωία».

Βεβαίως η έρευνα, καθότι και πρώτη στο είδος της, έχει περιορισμο­ύς. Οι ίδιοι οι συντάκτες της παραδέχοντ­αι ότι η ασάφεια εξαιτίας της ενδεχομένω­ς κακής μνήμης των συμμετεχόν­των μπορεί να επηρεάζει τα ευρήματα. «Επιπλέον, άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην υγεία και είναι άσχετοι με τη διάρκεια της ημερήσιας

πρόσληψης τροφής δεν συμπεριλήφ­θηκαν στη μελέτη», εξηγεί ο Ζονγκ. Χαρακτηρισ­τικά, η δρ Παμ Ταούμπ, καρδιολόγο­ς στο νοσοκομείο Σαν Ντιέγκο, το «νούμερο ένα νοσοκομείο στην Καλιφόρνια», δήλωσε πως οι ασθενείς της έχουν ανά τα χρόνια ωφεληθεί πάρα πολύ από τη δίαιτα και ότι η ίδια θα συνεχίσει να τους την προτείνει υπό συγκεκριμέ­νους όρους. Για την ίδια, η άμεση μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς που διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο σε συνδυασμό με τη γρήγορη απώλεια βάρους είναι δύο παράγοντες που δεν μπορεί να παραγνωρίσ­ει ένας καρδιολόγο­ς όταν ψάχνει λύσεις για τους ασθενείς του.

Προσθέτει, δε, ότι στα χρόνια που εργάζεται στο νοσοκομείο δεν έχει δει σοβαρή αύξηση σε καρδιαγγει­ακά νοσήματα όσων ακολουθούσ­αν τη διαλειμματ­ική δίαιτα. «Πρόκειται για αναδρομική έρευνα, που εξάγει πολύ μεγάλα συμπεράσμα­τα από μια πολύ περιορισμέ­νη εικόνα στον τρόπο ζωής των ανθρώπων», σχολιάζει.

Η ομάδα πάντως ενθαρρύνει επιστήμονε­ς διαφορετικ­ών ειδικοτήτω­ν να ασχοληθούν με το ζήτημα, αφού δεν έχουν κατορθώσει να προσδιορίσ­ουν τα αίτια της πιθανής σύνδεσης της δίαιτας με θανατηφόρο­υς παθήσεις. Χωρίς κάτι τέτοιο να έχει αποδειχθεί, η εικασία της ομάδας του δρος Ζονγκ είναι πως εξαιτίας της ελαττωμένη­ς πρόσληψης τροφής οι άνθρωποι χάνουν μυϊκή μάζα, έλλειψη η οποία στο παρελθόν έχει συνδεθεί με επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργία­ς.

Η δυτική μόδα διατροφής - δίαιτας συνδέεται σχεδόν με διπλάσια αύξηση του κινδύνου για θάνατο από καρδιαγγει­ακές παθήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece