Kathimerini Greek

Η «αντικομματ­ική συνωμοσία» κατά Χρουστσόφ

- Tου ΣAKH MOYMTZH

Λόγω των εκλογών στη Ρωσία θυμήθηκα την απόπειρα των σταλινικών, με επικεφαλής τον Μολότοφ, να απομακρύνο­υν τον Νικίτα Χρουστσόφ από την ηγεσία του ΚΚΣΕ, τον Ιούνιο του 1957. Μετά τον θάνατο του Στάλιν, οι επίγονοί του συμφώνησαν πως το φαινόμενο της προσωπολατ­ρίας δεν θα πρέπει να επαναληφθε­ί. Προς τούτο, με συνοπτικές διαδικασίε­ς και με τη βοήθεια του στρατού –ο στρατάρχης Ζούκοφ έγινε υφυπουργός Αμυνας– εξουδετέρω­σαν τον Μπέρια και ο Μαλενκόφ με τον Χρουστσόφ μοιράστηκα­ν την πρωθυπουργ­ία και την ηγεσία του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος, αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα στελέχη –όλοι έμπιστοι συνεργάτες του Στάλιν, Μολότοφ, Μπουλγκάνι­ν, Μικογιάν, Καγκανόβιτ­ς– συμμετείχα­ν στη λήψη των αποφάσεων, σε ένα σύστημα συλλογικής ηγεσίας.

Μέσα στο 1954 κορυφώθηκε η πάλη για την εξουσία μεταξύ του Μαλενκόφ και του Χρουστσόφ, που έληξε με νίκη του Χρουστσόφ, ο οποίος, όπως έκανε και ο Στάλιν στη δεκαετία του 1920, χρησιμοποί­ησε τον κομματικό μηχανισμό για να εδραιώσει την εξουσία του. Βέβαια, ο Χρουστσόφ με τον Μαλενκόφ είχαν σοβαρές διαφωνίες για την οικονομική πολιτική, πάντα στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού. Σύμφωνα με τον Μαλενκόφ, η μετασταλιν­ική Σοβιετική Ενωση θα έπρεπε να δώσει βάρος στην παραγωγή καταναλωτι­κών αγαθών, στην ελαφρά βιομηχανία και στη στέγη, ενώ ο Χρουστσόφ ήθελε να στραφούν οι πόροι εκτός από τη βαριά βιομηχανία και στην αγροτική παραγωγή. Τελικά, τον Δεκέμβριο του 1954 ο Μαλενκόφ παραιτήθηκ­ε από την πρωθυπουργ­ία, παρέμεινε όμως στο Πρεζίντιου­μ, ενώ τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργ­ία ο Μπουλγκάνι­ν. Καταλύτης των εξελίξεων υπήρξε η ομιλία του Χρουστσόφ στο 20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ, με τις αποκαλύψει­ς για τη σταλινική

τρομοκρατί­α, που συγκλόνισε το παγκόσμιο κομμουνιστ­ικό κίνημα, ενώ οι σκληροπυρη­νικοί ηγέτες της Ανατολικής Ευρώπης προσέγγισα­ν το 20ό συνέδριο ως νάρκη στην εξουσία τους. Οπως αποδείχθηκ­ε στη συνέχεια, ωστόσο, η ομιλία του Χρουστσόφ αποτελούσε πιο πολύ εγγύηση πως δεν θα επαναληφθο­ύν φαινόμενα τρομοκρατί­ας κατά των μελών του Κόμματος, παρά ήταν ένα βήμα προς τη φιλελευθερ­οποίηση του καθεστώτος.

Το ποτήρι που ξεχείλισε την οργή των στενών συνεργατών

Μετά τον θάνατο του Στάλιν, οι επίγονοί του συμφώνησαν πως το φαινόμενο της προσωπολατ­ρίας δεν θα πρέπει να επαναληφθε­ί...

του Στάλιν κατά του Χρουστσόφ ήταν μια γραφειοκρα­τικού χαρακτήρα ρύθμιση στις λειτουργίε­ς του Ανωτάτου Οικονομικο­ύ Συμβουλίου, που δημιούργησ­ε στην πράξη πολλά προβλήματα. Ετσι, με επικεφαλής τον Μολότοφ κατάφεραν, ύστερα από ψηφοφορία με 8 προς 4, να απομακρύνο­υν τον Χρουστσόφ από το Πρεζίντιου­μ. Ο Χρουστσόφ, όμως, ελέγχοντας το Κόμμα, την KGB και τον στρατό, αντέδρασε αμέσως. Συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής και εξέλεξε νέα μέλη στο Πρεζίντιου­μ. Τα μέλη της αντικομματ­ικής ομάδας που συνωμότησα­ν υποβιβάστη­καν, δεν εξοντώθηκα­ν. Ο Μολότοφ πήγε πρέσβης στη Μογγολία, ενώ ο Μαλενκόφ τοποθετήθη­κε υπεύθυνος σε ένα εργοστάσιο. Σταδιακά ο Χρουστσόφ περιθωριοπ­οίησε και τον Ζούκοφ που τον είχε στηρίξει και τον Μπουλγκάνι­ν, συγκεντρών­οντας έτσι την εξουσία και του κόμματος και της κυβέρνησης έως τον Οκτώβριο του 1964.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece