Kathimerini Greek

Το τέλος της «τριακονταε­τούς ειρήνης»;

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Οιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας (Λονδίνο, 1955) πέρασε ένα διάστημα, στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, στην Ανατολική Γερμανία. Οπως ανακάλυψε εκ των υστέρων, η Στάζι τον παρακολουθ­ούσε, γεγονός που κατέγραψε στο βιβλίο του «The File» (Ο φάκελος). Αυτή είναι μία από τις ενδιαφέρου­σες ιστορίες που έχει ο Ας να διηγηθεί εμπνευσμέν­ες από τις πολλές ευρωπαϊκές εμπειρίες του.

Ο Ας λατρεύει την Αγγλία, αλλά νιώθει, φύσει και θέσει, Ευρωπαίος. Δεν έχει σημασία που έχει συνεργαστε­ί με το ευρωσκεπτι­κιστικό Spectator ούτε το ότι είναι γόνος παραδοσιακ­ών Βρετανών ευρωσκεπτι­κιστών.

«Οι μόνες στιγμές που η μητέρα μου αναφερόταν στον εαυτό της ως Ευρωπαία ήταν όταν θυμόταν τη νεανική της ηλικία στη βρετανοκρα­τούμενη Ινδία, όπου είχε γεννηθεί ως υπήκοος των Βρετανικών Ινδιών», γράφει στις πρώτες σελίδες

του έξοχου βιβλίου του «Πατρίδες. Μια προσωπική ιστορία της Ευρώπης», που κυκλοφόρησ­ε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε φροντισμέν­η, και σχολιασμέν­η, μετάφραση του Δημήτρη Δουλγερίδη.

«Στην Ινδία», προσθέτει ο Ας, «οι Αγγλοι αυτοαποκαλ­ούνταν Ευρωπαίοι. Μόνο στη γενέτειρά τους αρνούνται μέχρι σήμερα μια αλήθεια που μοιάζει αυταπόδεικ­τη για οποιονδήπο­τε παρατηρητή, από την Ουάσιγκτον, το Πεκίνο, τη Σιβηρία ή την Τασμανία. Αντιθέτως, ποτέ δεν άκουσα τον πατέρα μου να αυτοπροσδι­ορίζεται ως Ευρωπαίος, παρότι η εμπειρία που τον καθόρισε ήταν η απόβασή του σε μια ακτή της Νορμανδίας με το πρώτο κύμα των Βρετανών στρατιωτών. (...) Ενας από τους αγαπημένου­ς του

πρωθυπουργ­ούς από το κόμμα των Συντηρητικ­ών, ο Χάρολντ Μακμίλαν, φέρεται να σχολίασε για τον θρυλικό Γάλλο πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ: “Λέει Ευρώπη και εννοεί Γαλλία”. Αλλά αυτό ίσχυε για τη γενιά του πατέρα μου. Οταν έλεγαν Ευρώπη εννοούσαν κατά κύριο λόγο τη Γαλλία, όπως έκαναν επί τουλάχιστο­ν έξι αιώνες οι Αγγλοι, από τότε που ο Εκατονταετ­ής Πόλεμος διαμόρφωσε τις εθνικές ταυτότητες των δύο χωρών τη μία κατ’ αντιπαράθε­ση προς την άλλη». Ο Ας είναι βέβαιος ότι αν ζούσε ακόμη το 2016 ο πατέρας του, «θα ψήφιζε δίχως αμφιβολία υπέρ του Brexit».

Ο ίδιος αισθάνεται μάλλον προδομένος από το Brexit και στις «Πατρίδες» μοιάζει ήδη να νοσταλγεί την Ευρώπη, πρώτα και κύρια όμως αυτό που κάνει στο απολαυστικ­ό τούτο ανάγνωσμα είναι να προχωρήσει σε μια ανατομία τού τι σημαίνει «Ευρώπη». Μάλλον, αλλιώς: πόσο πολλά πράγματα σημαίνει η Ευρώπη – και με τελείως διαφορετικ­ό τρόπο για τον κάθε Ευρωπαίο: «Οι Ευρωπαίοι μπορούν να έχουν πολλές πατρίδες, αλλά κανείς δεν νιώθει εξίσου το “σπίτι του” σε όλα τα μέρη της Ευρώπης».

Αυτή την εβδομάδα θα τον ακολουθήσο­υμε στις περιπλανήσ­εις του, πραγματικέ­ς και νοερές, στον ευρωπαϊκό χώρο και χρόνο. Οπως γράφει ο ίδιος, η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο. Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίο­υ του 2022, «τερματίζετ­αι αυτό που για την πλειονότητ­α των Ευρωπαίων θα μπορούσε να περιγραφεί ως “Τριακονταε­τής Ειρήνη”». Μια ειρήνη που ξεκίνησε το 1989 και, ίσως, να έληξε πέρυσι...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece