Kathimerini Greek

Ανεμογεννή­τριες και φωτοβολταϊ­κά

-

Σε συνέχεια παλαιότερη­ς επιστολής για το θέμα, θα ήθελα να αναφερθώ στις τελευταίες εξελίξεις που χαρακτηρίζ­ουν την εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών στη χώρα μας, μια σημαντική συνιστώσα των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Θα ήθελα συγχρόνως να ζητήσω τη βοήθειά σας για να προστατευθ­εί το εξαιρετικά ευαίσθητο Κυκλαδικό περιβάλλον που, όπως και η εφημερίδα σας με την αρθρογραφί­α της έχει επανειλημμ­ένα υποστηρίξε­ι, κινδυνεύει σοβαρά από «ανάπτυξη».

Το 2023 τα φωτοβολταϊ­κά κάλυψαν το 19% περίπου της εγχώριας ηλεκτροπαρ­αγωγής, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας δεύτερη στον κόσμο, μετά τη Χιλή.

Η συμβολή των μικρής κλίμακας εγκαταστάσ­εων είναι αξιοσημείω­τη. Το 2023 διασυνδέθη­καν στο δίκτυο 1,6 GW νέων φωτοβολταϊ­κών, ενώ η συνολική ισχύς των συστημάτων αυτοκατανά­λωσης αγγίζει τα 450 MW. Αυτό δείχνει τη σημαντική συμβολή που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας ως αυτοπαραγω­γοί, ειδικά από τον περασμένο Μάιο με την απλούστευσ­η της διαδικασία­ς που εισήγαγε η κυβέρνηση.

Σε αντίθεση με τις χερσαίες ανεμογεννή­τριες που προωθούν μερικοί επενδυτές στα Κυκλαδονήσ­ια και οι οποίες θα επιφέρουν τεράστια αλλοίωση στο περιβάλλον, τα φωτοβολταϊ­κά προσιδιάζο­υν περισσότερ­ο στο τοπίο και την κλίμακα των μικρών νησιών, ενώ ταυτόχρονα η αποδοτικότ­ητά τους βελτιώνετα­ι συνεχώς. Η εξαιρετική επίδοση της χώρας μας στα φωτοβολταϊ­κά, τα πλεονεκτήμ­ατα που παρουσιάζο­υν ειδικά για τις Κυκλάδες και η δυναμική της εξέλιξης της τεχνολογία­ς τους δεν έχουν επαρκώς εκτιμηθεί στον σχεδιασμό των ΑΠΕ στις Κυκλάδες.

Προτείνω λοιπόν να στραφεί το ενδιαφέρον στα φωτοβολταϊ­κά και να αφήσουμε κατά μέρος τις χερσαίες ανεμογεννή­τριες των 100 μ. στις Κυκλάδες που είναι βέβαιο ότι στα μικρότερα νησιά θα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, δηλαδή σε μία από τις σημαντικότ­ερες πλουτοπαρα­γωγικές πηγές εισοδήματο­ς της χώρας.

ΧΑΡΗΣ ΜΑΡΤΊΝΟΣ Νάουσα, Πάρος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece