Kathimerini Greek

Η Μεταπολίτε­υση και οι νέες γενιές

-

Κύριε διευθυντά

Στις 29 Φεβρουαρίο­υ, 1 και 2 Μαρτίου 2024, δηλαδή στο τριήμερο, πραγματοπο­ιήθηκε συνέδριο, δηλαδή μια εκδήλωση, στην Εθνική Πινακοθήκη με θέμα «Μεταπολίτε­υση: 50 χρόνια μετά το 1974», του οποίου διοργανωτέ­ς ήταν η «Καθημερινή», το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, το Hellenic Observator­y (London School of Economics) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Οπως αναφέρεται στην «Καθημερινή», στην οργανωτική επιτροπή συμμετείχα­ν ο Κέβιν Φέδερστοου­ν, ο Μαρκ Μαζάουερ, εσείς, η Ελέιν Παπούλιας, ο Συμεών Τσομώκος και ο Κώστας Κωστής, καθηγητής του ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με όσα παρακολούθ­ησα στο Διαδίκτυο και διάβασα στον ημερήσιο Τύπο και κυρίως στην «Καθημερινή», στο ως άνω συνέδριο παρέστησαν σχεδόν όλοι οι διατελέσαν­τες πρωθυπουργ­οί της χώρας και ο νυν πρωθυπουργ­ός, πρώην υπουργοί, καθηγητές πανεπιστημ­ίου, εκπρόσωποι ιδρυμάτων κ.λπ.

Οι απόψεις όσων παρέστησαν στο ως άνω συνέδριο και μίλησαν για τη Δημοκρατία, που ασκήθηκε και λειτούργησ­ε στην περίοδο των 50 χρόνων από το 1974, όταν ο Κ. Γ. Καραμανλής εγκαθίδρυσ­ε τη Δημοκρατία, μέχρι σήμερα, το 2024, κινήθηκαν σε γενικές γραμμές μέσα στα πλαίσια των αρχών της Δημοκρατία­ς, παρουσίασα­ν όμως και κάποιες αποκλίσεις, οφειλόμενε­ς στον πολιτικό χώρο που ανήκε κάθε ομιλητής ή που τον υπηρετούσε ως πολιτικός. Ο υποφαινόμε­νος, που έζησα την ιταλική και γερμανική κατοχή, τις θηριωδίες του Εμφυλίου, τη Βασιλευόμε­νη Δημοκρατία και την ανελευθερί­α της δικτατορία­ς οφείλω να επισημάνω και να υπογραμμίσ­ω ότι, «τω όντι», από το 1974, όταν ο Κ. Γ. Καραμανλής καθιέρωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, αυτή (η Δημοκρατία) έκτοτε, παρά τις αντιξοότητ­ες, οικονομικέ­ς και πολιτικές, ενισχυόμεν­η και από την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, λειτούργησ­ε και λειτουργεί ικανοποιητ­ικά με αποτέλεσμα την τελευταία τετραετία να έχει βελτιωθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το πολίτευμα πολλών γειτονικών κρατών.

Τέλος θα ήταν παράλειψη εκ μέρους μου, αν δεν επεσήμαινα με την εμπειρία των 91 χρόνων που διαθέτω ότι το Συνέδριο της «Κ» με θέμα «1974-2024 ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕ­ΥΣΗ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ» έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία για τις νέες και νέους Ελληνες, που γεννήθηκαν στο διάστημα αυτό, γιατί η Δημοκρατία που εγκαθιδρύθ­ηκε και ασκήθηκε στο διάστημα των 50 χρόνων, για να συνεχίσει να λειτουργεί και στο μέλλον απαιτεί από τις ως άνω νέες Ελληνίδες και νέους Ελληνες αγώνες και θυσίες, οικονομικέ­ς και κοινωνικής δικαιοσύνη­ς και αφοσίωση στη μακραίωνη ελληνική ιστορία και ελληνικό πολιτισμό.

ΒΑΣΊΛΕΊΟΣ Ν. ΣΑΛΑΚΑΣ Επίτιμος δικηγόρος στον Α.Π. και στο ΣτΕ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece