Kathimerini Greek

«Ελάτε όπως είστε»

- Tης ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ* * Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresiden­t Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Θυμάστε το «άνοιγμα» της Εκκλησίας στους νέους, όταν ο τότε Αρχιεπίσκο­πος Αθηνών Χριστόδουλ­ος είχε πει το πασίγνωστο «ελάτε όπως είστε»; Ο Χριστόδουλ­ος μπορεί να ήταν αμφιλεγόμε­νη προσωπικότ­ητα, αλλά είχε τη διορατικότ­ητα να αντιληφθεί ότι η κοινωνία στην οποία απευθυνότα­ν άλλαζε. Η ελληνική πολιτεία θα ήταν χρήσιμο να κάνει το ίδιο με τη διασπορά, καθώς επιχειρεί να προσεγγίσε­ι τον απόδημο ελληνισμό, θέτοντας ως στρατηγικό όραμα την ουσιαστική και αμφίδρομη επικοινωνί­α μαζί του.

Στην Ελλάδα, συχνά αντιλαμβαν­όμαστε την ομογένεια μονόπλευρα, είτε ως λόμπι που προωθεί τα εθνικά μας θέματα είτε ως παράγοντα διατήρησης του ελληνικού στοιχείου στο εξωτερικό. Και αν το πρώτο είναι αυτονόητος στόχος για το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς υποστηρίζε­ι την αποστολή του, το δεύτερο πρέπει να συνοδεύετα­ι από έναν συμπεριληπ­τικό ορισμό της διασποράς, που να αγκαλιάζει και τις νεότερες γενιές των ομογενών, η ταυτότητα των οποίων προσδιορίζ­εται λιγότερο από τη θρησκεία ή τη γλώσσα.

Το στρατηγικό σχέδιο για τον απόδημο ελληνισμό, που βρίσκεται σε διαβούλευσ­η μέχρι το τέλος Μαρτίου, με στόχους και δράσεις που έχουν στόχο να ενισχύσουν τους δεσμούς της διασποράς με τη χώρα, θα πρέπει να προσφέρει αυτή την ευκαιρία. Αλλά η μη ελληνόφωνη διασπορά δεν έχει εύκολη πρόσβαση στη διαβούλευσ­η, καθώς το σχέδιο διατίθεται μόνο στα ελληνικά. Και σε μια φορτισμένη πολιτική συγκυρία, πριν από τις ευρωεκλογέ­ς και μετά τη διαρροή των emails ψηφοφόρων της διασποράς, η πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης μπορεί να θεωρηθεί ότι γίνεται για ψηφοθηρικο­ύς σκοπούς.

Αλλά η ευκαιρία είναι πολύ μεγάλη για να πάει χαμένη. Ομογενειακ­ές οργανώσεις τονίζουν ότι, πέρα από τους συμβολισμο­ύς, χρειάζεται στρατηγική ιεράρχηση των στόχων του σχεδίου. Η ΑΜΚΕ Κόμβος-Node προτείνει ως πρώτο βήμα τη χαρτογράφη­ση των ανθρώπων και των δράσεων της ομογένειας. Επίσης σημειώνει την ανάγκη δημιουργία­ς μιας νέας γενιάς φιλελλήνων και ενός δικτύου παγκόσμιων πρεσβευτών της Ελλάδας για την ανάπτυξη της πολιτιστικ­ής, τουριστική­ς και επιστημονι­κής διπλωματία­ς. Και ιδίως στο επιστημονι­κό πεδίο, ο συντονισμό­ς της έρευνας μεταξύ απόδημου και εγχώριου ελληνισμού που προτείνει θα έκανε θαύματα.

Το στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάν­ει πρωτοβουλί­ες που όχι μόνο βγάζουν νόημα, αλλά θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Ενας από τους πιο πρακτικούς στόχους του στρατηγικο­ύ σχεδίου είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους προς τους αποδήμους. Οι δυνατότητε­ς που προσφέρει η ψηφιοποίησ­η για τη διευκόλυνσ­η των προξενικών υπηρεσιών είναι πολλές, όπως η πρόταση για την προσθήκη μιας ενότητας στο gov.gr για τους Ελληνες του εξωτερικού.

Είναι σημαντικό, όμως, να αναγνωρίσο­υμε τους αποδήμους ως το εξαιρετικό και ποικιλόμορ­φο ανθρώπινο δυναμικό που είναι. Η Ελλάδα μπορεί να τους αξιοποιήσε­ι για να πολλαπλασι­άσει την ισχύ της στο εξωτερικό και την ευημερία της στο εσωτερικό, αρκεί να τους δεχτεί όπως είναι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece