Kathimerini Greek

Το χιούμορ του Πούτιν

- Tου ταΚΗ ΘΕοΔωροΠου­Λου ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Οείχε χιούµορ. Κυνικό µεν, χιούµορ δε. Επασχε από αϋπνίες και τηλεφωνούσ­ε σε διαφόρους εν µέσω της νυκτός. Οπως στον Ερεµπουργκ, ο οποίος, αφού το αίµα του ξεπάγωσε όταν άκουσε τη φωνή του συντρόφου Στάλιν, άντεξε δίωρη συνοµιλία µαζί του. Πριν κλείσει τον ρώτησε για την τύχη της τελευταίας του ποιητικής συλλογής. Κι όταν εκείνος του είπε πως εδώ και ένα χρόνο δεν έχει νέα από την Ενωση Συγγραφέων, ο σύντροφος Στάλιν τον αποστόµωσε λέγοντάς του: «Πες µου αν έχεις νέα, γιατί µε ταλαιπωρεί κι εµένα η γραφειοκρα­τία». Σε µιαν άλλη, πιο µπουρλέσκ εκδοχή, λέγεται πως έµπαινε µε τον σωσία του στο αυτοκίνητο µες στη νύχτα κι όταν συναντούσα­ν κάποιον µεθυσµένο, έβγαιναν και οι δύο στο παράθυρο και τον χαιρετούσα­ν στρατιωτικ­ά. Ο Πούτιν κληρονόµησ­ε φαίνεται, εκτός των άλλων, και το χιούµορ του προκατόχου του. ∆εν εµφανίστηκ­ε µεν µε τον σωσία του στη σεµνή τελετή που οργανώθηκε για τον εκλογικό του θρίαµβο. Εµφανίστηκ­ε όµως µε τους ανθυποψηφί­ους του, οι οποίοι προφανώς ήθελαν να γιορτάσουν την ήττα τους. Αν δεν έχαναν αυτοί πώς θα κέρδιζε ο Πούτιν. Αυτά είναι µαθήµατα δηµοκρατία­ς. Και έτσι γίνονται οι εκλογές. Εκλογές που έχουν σχέση µε τις δηµοκρατικ­ές εκλογές όση σχέση έχουν και οι δεκαπέντε ηµέρες θητείας του κ. Κασσελάκη µε την πραγµατική θητεία.

Ο Πούτιν εξελέγη πανηγυρικώ­ς για την πέµπτη συνεχή θητεία του. Με το συντριπτικ­ό ποσοστό του 87%, το δικό του ατοµικό ρεκόρ. Αν στο ψηφοδέλτιο ήταν γραµµένα τρία ονόµατα, ανάµεσα σ’ αυτά

και του Πούτιν, καταλογιζό­ταν σ’ αυτόν. Νέα του συνθήµατα, η «αποτελεσµα­τικότητα» και η «κυριαρχία». Οµως η πέµπτη του θητεία δεν προοιωνίζε­ται ανέφελη. ∆εν πρόκειται να τον ανατρέψουν οι «ολιγάρχες» που τον ανέδειξαν στην εξουσία. Αυτούς τους έχει χειραγωγήσ­ει. Η αντιπολίτε­υση είναι αποδεκατισ­µένη. Η παρουσία των ανθυποψηφί­ων του στην τελετή θριάµβου του θυµίζει τη συµµετοχή των βαρβάρων ηγεµόνων που επεδείκνυα­ν ως λάφυρα οι Ρωµαίοι στρατηγοί.

Στην Ουκρανία, είχε υποσχεθεί ένα µπλίτσκριγ­κ του είδους του χιτλερικού πολέµου και έµπλεξε σε έναν πόλεµο χαρακωµάτω­ν όπως ο Α΄ Παγκόσµιος. Εχει υπεροπλία. Οµως αυτή, µέχρι στιγµής, δεν του φτάνει για να επιτύχει τον στόχο του, τη µετατροπή της Ουκρανίας σε κράτος δορυφόρο του όπως η Λευκορωσία. Οι Ουκρανοί µπορεί να µην ανακαταλάβ­ουν το Ντονµπάς ή την Κριµαία, ωστόσο, ακόµη και αν ζητήσουν ανακωχή µε το µέτωπο εκεί όπου βρίσκεται σήµερα, θα έχουν επιτύχει το ουσιώδες, την ανεξαρτησί­α του κράτους τους και την Οδησσό, τη δίοδο προς τον Εύξεινο Πόντο. Μπορεί όλ’ αυτά να µην έχουν τόση σηµασία για τον Πούτιν. Το ουσιώδες γι’ αυτόν είναι που µας έσκασε µε δηµοκρατικ­ές εκλογές, που δεν ήταν ούτε δηµοκρατικ­ές ούτε εκλογές. Και βέβαια, η επιβεβαίωσ­η του ναρκισσισµ­ού του, αφού όλος ο δυτικός κόσµος ασχολείται µαζί του. Σαν τον Στάλιν µε τον σωσία του που χαιρετούν στρατιωτικ­ά τον ταλαίπωρο µεθυσµένο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece