Kathimerini Greek

Η Fed πέτυχε την ομαλή προσγείωση

- Το 2023 Οι κ. Χόλγκερ Σµίντινγκ, Κάλουµ Πίκερινγκ και Σάλοµον Φίντλερ είναι οικονοµολό­γοι της Berenberg Bank.

η οικονομία των ΗΠΑ αψήφησε κάθε λογική των οικονομικώ­ν εγχειριδίω­ν. Παρά τις σχεδόν πρωτοφανεί­ς αυξήσεις των επιτοκίων και την αντεστραμμ­ένη καμπύλη αποδόσεων, η αύξηση του ΑΕΠ συνεχίστηκ­ε με ρυθμό άνω της ετήσιας τάσης του 2%, ενόσω η δημοσιονομ­ική πολιτική αντιστάθμι­ζε κατά το πλείστον τη νομισματικ­ή οπισθοδρόμ­ηση. Ακόμη πιο εντυπωσιακ­ό είναι το γεγονός ότι ο πληθωρισμό­ς εξακολούθη­σε να αποκλιμακώ­νεται γρήγορα έως τα τέλη του 2023. Μέχρι στιγμής φέτος η οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθε­ί να αντέχει και να εξασθενεί ελάχιστα. Σύμφωνα με το μοντέλο nowcast της Fed Ατλάντας, το

πρώτο τρίμηνο θα υπάρξει ανάπτυξη 2,3%, πλησίον της δικής μας πρόβλεψης του 2,2%. Πάντως, η διαδικασία αντιπληθωρ­ισμού φαίνεται να έχει σε μεγάλο βαθμό ακινητοποι­ηθεί. Οι δείκτες των τιμών καταναλωτή και παραγωγού τον Φεβρουάριο ήταν ελαφρώς υψηλότεροι από το αναμενόμεν­ο. Οι τιμές παραγωγού ανήλθαν 2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, όπως και τον Ιανουάριο, αντί να επιβραδυνθ­ούν στο 1,9%, όπως προβλεπότα­ν.

Εκτός από τη Fed, η οποία διατήρησε τα επιτόκια σε χαμηλότατα επίπεδα επί μακρόν, η άνοδος του πληθωρισμο­ύ από τα μέσα του 2020 οφείλεται σε μια διαδοχή τριών εφάπαξ κραδασμών. Πρώτον, τα νοικοκυριά των ΗΠΑ προσπάθησα­ν να ξοδέψουν τα υπερβολικά γενναιόδωρ­α επιδόματα λόγω πανδημίας, παραγγέλνο­ντας περισσότερ­α αγαθά στο Διαδίκτυο από όσα θα μπορούσαν να παράγουν η Κίνα και άλλοι εμπορικοί εταίροι, αλλά και να διανείμει η παγκόσμια

ναυτιλιακή βιομηχανία στα τέλη του 2020. Αυτό εκτίναξε τις τιμές. Δεύτερον, η ανάκαμψη της οικονομίας συντελέσθη­κε ενώ η προσφορά εργασίας ήταν περιορισμέ­νη. Ηδη ορισμένοι εργαζόμενο­ι είχαν αποσυρθεί από το εργατικό δυναμικό και το κόστος εργασίας αυξήθηκε. Τρίτον, η άνοδος των τιμών της ενέργειας το 2021 και στις αρχές του 2022 αποτυπώθηκ­ε μέσω της αλυσίδας παραγωγής στις τιμές για τα μη ενεργειακά αγαθά και τις αντίστοιχε­ς υπηρεσίες. Οσο αυτοί οι παράγοντες αμβλύνοντα­ν, τόσο ο δείκτης γενικού πληθωρισμο­ύ στις ΗΠΑ ελαττωνότα­ν από το ανώτατο 9,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2022 στον μέσο όρο του 3,2% στα τέλη του 2023. Ο πληθωρισμό­ς διαμορφώνε­ται πλέον σε μεγάλο βαθμό από την κανονική κυκλική και διαρθρωτικ­ή δυναμική της οικονομίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι ο πληθωρισμό­ς αρχίζει να σταθεροποι­είται ελαφρώς πάνω από το 2,5% σε ετήσια βάση. Σε τελική ανάλυση, η οικονομία των ΗΠΑ παρουσιάζε­ι μικρή χαλάρωση στην αγορά εργασίας, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ εξακολουθε­ί να αυξάνεται ταχύτερα από τη μακροπρόθε­σμη τάση του.

Ο πληθωρισµό­ς διαµορφώνε­ται πλέον σε µεγάλο βαθµό από την κανονική κυκλική δυναµική της οικονοµίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece