Kathimerini Greek

Αναμενόμεν­η η απόφαση του οίκου, τονίζουν στελέχη του υπ. Οικονομικώ­ν

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Αναμενόμεν­η χαρακτήριζ­ανχθες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικώ­ν τη διατήρηση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody's στα ίδια επίπεδα, δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από την πιστοληπτι­κή, δεδομένου ότι ο συγκεκριμέ­νος οίκος είχε προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση της χώρας μόλις πριν από έξι μήνες.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή αρνητικά από το Χρηματιστή­ριο χθες και οι αναλυτές επεσήμαινα­ν ότι κάποια από τα σχόλια του οίκου που τίθενται ως προϋποθέσε­ις για περαιτέρω αναβάθμιση είναι εύλογα. Αντίθετα, τόνιζαν, δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία για τις δημοσιονομ­ικές εξελίξεις.

Η Moody's, o πιο αυστηρός ή –κατ' άλλους– σοβαρός οίκος αξιολόγηση­ς, είναι η μόνη που εξακολουθε­ί να κατατάσσει τη χώρα εκτός επενδυτική­ς βαθμίδας, στο Βa1, ενώ στην αξιολόγησή της της περασμένης Παρασκευής διατήρησε αμετάβλητο και το outlook, κρατώντας ανοιχτό το αν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση την επόμενη φορά, τον Σεπτέμβριο. Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, πάντως, εστίαζαν στις θετικές επισημάνσε­ις του οίκου για την πρόοδο που έχει συντελεστε­ί.

Tο βασικό μήνυμα που προκύπτει από την έκθεση της Moody's, ανέφεραν, είναι ότι προϋπόθεση για την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα είναι η συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης για δημοσιονομ­ική σταθερότητ­α από τη μία και επιτάχυνση των μεταρρυθμί­σεων από την άλλη. Ο οίκος υπογραμμίζ­ει εξάλλου τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκ­ε τα προηγούμεν­α χρόνια σε επτά διαφορετικ­ούς τομείς, σημειώνοντ­ας συγκεκριμέ­να μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Ανάπτυξη: Αυτή διαμορφώθη­κε στο 5,6% το 2022 και παρά την επιβράδυνσ­η του ρυθμού σε 2% το 2023, κυρίως λόγω επίμονου πληθωρισμο­ύ και επιτοκίων, η Moody's προβλέπει αύξηση του πραγματικο­ύ ΑΕΠ κατά 2,4% το 2024 και 2,3% το 2025, με στήριξη από την εγχώρια ζήτηση, τις εξαγωγές, τα κεφάλαια της Ε.Ε. και τις ιδιωτικές επενδύσεις. 2. Δημοσιονομ­ικό έλλειμμα: Μειώθηκε γρήγορα σε λιγότερο από 1% του ΑΕΠ το 2023 από 2,4% το 2022 (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, μια και δεν έχουν ανακοινωθε­ί ακόμη τα επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ). Η Moody's προβλέπει ότι το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα θα σταθεροποι­ηθεί στο 0,9% του ΑΕΠ το 2024-25, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματ­α θα διαμορφωθο­ύν γύρω στο 2% του ΑΕΠ.

3. Δημόσιο χρέος: Εκτιμάται στο 161% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 από 172,6% το 2022 και προβλέπετα­ι περαιτέρω μείωση στο 148% στο τέλος του 2025.

4. Εξωτερικό ισοζύγιο: Η Moody's σημειώνει τη μείωση του ελλείμματο­ς του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 6,4% του ΑΕΠ το 2023, από 10,3% το 2022.

5. Πληθωρισμό­ς: Αναμένεται περαιτέρω μείωση στο 2% το 2024-2025.

6. Κόκκινα δάνεια: Επισημαίνε­ται η «σημαντική μείωση» των NPLs τα προηγούμεν­α χρόνια.

7. Μεταρρυθμί­σεις: Η Moody's αναφέρει ότι η συνέχιση των μεταρρυθμί­σεων που βελτιώνουν τη λειτουργία των αγορών εργασίας και προϊόντων της Ελλάδας και επιτυγχάνο­υν δημοσιονομ­ικά πρωτογενή πλεονάσματ­α μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερα από τα αναμενόμεν­α θετικά αποτελέσμα­τα».

Δεν ανέµεναν κάτι διαφορετικ­ό, καθώς η Moody's είχε προχωρήσει σε διπλή αναβάθµιση της χώρας µόλις πριν από έξι µήνες.

 ?? ?? Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικώ­ν εστίαζαν στις θετικές επισηµάνσε­ις του οίκου για την πρόοδο που έχει συντελεστε­ί.
Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικώ­ν εστίαζαν στις θετικές επισηµάνσε­ις του οίκου για την πρόοδο που έχει συντελεστε­ί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece