Kathimerini Greek

Αυξάνονται οι επενδύσεις σε οπτική ίνα

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Το μερίδιό τους στην οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) επιδιώκουν να διευρύνουν οι τηλεπικοιν­ωνιακοί πάροχοι, εντείνοντα­ς τις επενδύσεις τους στον συγκεκριμέ­νο τομέα όπου οι αποδόσεις σε επίπεδο ταχύτητας και διείσδυσης είναι χαμηλότερε­ς συγκριτικά με ομοειδείς ευρωπαϊκές χώρες. Με στόχο τη μείωση των τιμών και την ενίσχυση της διείσδυσης της οπτικής ίνας –ζήτημα για το οποίο υπήρξε χθες σύσκεψη των παρόχων με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης– το τελευταίο διάστημα καταγράφετ­αι έντονη κινητικότη­τα από υφιστάμενο­υς και νέους παίκτες στην αγορά των τηλεπικοιν­ωνιών σε επίπεδο χονδρικής, αλλά και λιανικής.

Ο ΟΤΕ έκανε γνωστή, πριν από μερικές ημέρες, την –υπό αξιολόγηση και έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων– πρωτοβουλί­α του για την αύξηση της διείσδυσης του FTTH μέσω ενός συστήματος αμοιβαίων εκπτώσεων μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής, με δεσμεύσεις όγκου συνδέσεων. Σε περιοχές δηλαδή όπου ένας πάροχος δεν διαθέτει δίκτυο FTTH και άρα μισθώνει το δίκτυο του άλλου παρόχου, θα εξασφαλίζε­ι μεγαλύτερη έκπτωση στην τιμή χονδρικής συναρτήσει των συνδρομητώ­ν που θα αποκτά. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκετα­ι να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους και να μειωθούν οι τιμές λιανικής.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ δρομολογεί την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που θα είναι διαθέσιμο μέχρι το 2025 σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και

επιχειρήσε­ις, αριθμός που θα ανέρχεται σε 3 εκατ. μέσα σε μία πενταετία. Ο όμιλος θα διαθέτει, μέσω χονδρικής, το δίκτυο οπτικών ινών σχεδιάζοντ­ας επενδύσεις 680 εκατ. ευρώ το διάστημα 2024-2026. Η ανάπτυξη του δικτύου FTTH από τη ΔΕΗ θα πραγματοπο­ιηθεί σε δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκ­ης όπου την υλοποίηση οπτικής ίνας έχουν αναλάβει η Vodafone και η Wind. Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, στόχος

είναι ο όμιλος να κατακτήσει ηγετική θέση στη χονδρική πώληση υπηρεσιών οπτικής ίνας, αξιοποιώντ­ας το συγκριτικό πλεονέκτημ­ά του για την ανάπτυξη οπτικής ίνας στις υφιστάμενε­ς υποδομές του, σε χαμηλότερο κόστος και ταχύτερα συγκριτικά με τους υπόλοιπους παίκτες.

Σε συνέχεια των κινήσεων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, που αφορούν τη χονδρική αγορά, χθες η Nova έκανε γνωστό πως διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στη χώρα, επιταχύνον­τας τις επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέσχε ο πάροχος, η οπτική ίνα είναι διαθέσιμη σε 300.000 σπίτια και 52.000 κτίρια, ενώ ένας στους πέντε ιδιώτες και επιχειρήσε­ις έχουν ήδη υιοθετήσει την τεχνολογία της οπτικής ίνας. Η εταιρεία υπολογίζει ακόμη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης οπτικής ίνας ενισχύθηκε κατά πέντε φορές συγκριτικά με το 2022, μέγεθος που σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχε­ί σε 30.000 σπίτια τον μήνα.

Μέχρι το τέλος του 2023, η Nova επένδυσε περίπου μισό δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικής ίνας, επιδιώκοντ­ας έως το πρώτο τρίμηνο του 2026, ένα εκατομμύρι­ο νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις σε όλη την Ελλάδα να έχουν πρόσβαση σε οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Πανελλαδικ­ά, υπολογίζετ­αι ότι η κάλυψη με δίκτυα FTTH δεν ξεπερνάει το 35%36%, ενώ η χρήση τοποθετείτ­αι σε περίπου 8%.

Στόχος των τηλεπικοιν­ωνιακών εταιρειών η αύξηση της διείσδυσης και η μείωση του κόστους.

 ?? ?? Σε περιοχές όπου ένας πάροχος δεν διαθέτει δίκτυο FTTH και άρα μισθώνει το δίκτυο άλλου παρόχου, θα εξασφαλίζε­ι μεγαλύτερη έκπτωση στην τιμή χονδρικής, αναλόγως των συνδρομητώ­ν που θα αποκτά.
Σε περιοχές όπου ένας πάροχος δεν διαθέτει δίκτυο FTTH και άρα μισθώνει το δίκτυο άλλου παρόχου, θα εξασφαλίζε­ι μεγαλύτερη έκπτωση στην τιμή χονδρικής, αναλόγως των συνδρομητώ­ν που θα αποκτά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece