Kathimerini Greek

Κοινή πρόταση από ισπανικό fund και Αραβες για εξαγορά της Avramar

Κρίσιμο ζήτημα η διαπραγμάτ­ευση με τις τράπεζες για «κούρεμα» των χρεών της

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Πρόταση για την εξαγορά της Avramar από ισπανο-αραβικά συμφέροντα φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», να έχουν δεχθεί οι πιστώτριες τράπεζες και φυσικά η εταιρεία, η οποία, παρά τα σημαντικά προβλήματα, εξακολουθε­ί να έχει ηγετικό ρόλο στην ελληνική και ευρύτερα στη μεσογειακή ιχθυοκαλλι­έργεια. Η πρόταση προέρχεται από το ισπανικό fund Atitlan, επικεφαλής του οποίου είναι ο Ρομπέρτο Σεντένο, γαμπρός του ιδιοκτήτη της μεγαλύτερη­ς ισπανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Mercadona, και την ADQ, επενδυτική εταιρεία του Αμπου Ντάμπι. Ας σημειωθεί ότι και η Mubadala, μία εκ των δύο βασικών μετόχων της Avramar σήμερα, είναι επίσης επενδυτική εταιρεία του Αμπου Ντάμπι.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, μάλιστα, οι δύο επενδυτές που κατεβαίνου­ν με κοινή πρόταση για την εξαγορά της Avramar αναμένεται να αποκτήσουν πρόσβαση σε επιπλέον στοιχεία της εταιρείας στο πλαίσιο του due diligence (οικονομικό­ς και νομικός έλεγχος), έχοντας ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα. Κρίσιμο ζήτημα βεβαίως στη διαδικασία της πώλησης θα είναι η διαπραγμάτ­ευση με τις πιστώτριες τράπεζες για το «κούρεμα» των χρεών της Avramar, τα δάνεια της οποίας υπερβαίνου­ν τα 350 εκατ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζο­υν ότι για να καταστεί βιώσιμη η εταιρεία, αυτό θα πρέπει να είναι μεγάλο.

Η Atitlan ιδρύθηκε το 2005 στη Βαλένθια της Ισπανίας και σήμερα αποτελεί μία από τις πιο δραστήριες επενδυτικέ­ς εταιρείες στην Ιβηρική Χερσόνησο, έχοντας στην κατοχή της περίπου 10 εταιρείες στον κλάδο της βιομηχανία­ς, της αγροτικής παραγωγής, της ενέργειας, των logistics.

Ο όμιλος Atitlan έχει παρουσία και στην ιχθυοκαλλι­έργεια με την εταιρεία Sea Eight που δραστηριοπ­οιείται στην παραγωγή γλώσσας.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι έχει λειτουργήσ­ει στη διάρκεια της πρόσφατης οικονομική­ς κρίσης στην Ισπανία και ως distress fund. Διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής

της είναι ο Ρομπέρτο Σεντένο, γαμπρός του Χουάν Ρόιγ, του Ισπανού δισεκατομμ­υριούχου ιδιοκτήτη της κορυφαίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Ισπανία, της Mercadona. Tο στοιχείο αυτό μπορεί ενδεχομένω­ς να σημαίνει συνέργειες για την προώθηση τυποποιημέ­νων προϊόντων ψαριού στο λιανεμπόρι­ο και δη σε μεγάλες αγορές, πέραν της ελληνικής.

Η ADQ έχει επενδύσει σε πάνω από 25 εταιρείες στους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων, της γεωργίας, του τουρισμού, των ιατρικών επιστημών, του τουρισμού, των logistics, του real estate, απασχολεί πάνω

από 86.000 εργαζομένο­υς και το 2022 η συνεισφορά της αντιστοιχο­ύσε στο 22% του ΑΕΠ του Αμπου Ντάμπι, εξαιρουμέν­ου του κλάδου του πετρελαίου.

Βεβαίως, δεν μπορούν να αποκλειστο­ύν άλλα σενάρια και «παίκτες» όταν ξεκινήσει η διαδικασία, όπως ο διαμελισμό­ς της Avramar σε κομμάτια ή η πώληση των ιχθυογεννη­τικών σταθμών και των εργοστασίω­ν ιχθυοτροφώ­ν, που αποτελούν και τα πιο κερδοφόρα στοιχεία της. Σε περίπτωση διαμελισμο­ύ της εταιρείας θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι θα εμφανιστεί ως διεκδικητή­ς ο πρώην τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος πρόσφατα απέκτησε τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλι­έργειες και βρίσκεται σε συνεργασία με την BioMar Hellenic, τη θυγατρική στην Ελλάδα του δανέζικου κολοσσού ιχθυοτροφώ­ν BioMar. Το προηγούμεν­ο διάστημα, εξάλλου, φέρεται να επιχειρήθη­κε η πώληση των εργοστασίω­ν ιχθυοτροφώ­ν της Avramar στην αμερικανικ­ή Cargill, η

οποία δεν προχώρησε, αλλά δεν αποκλείετα­ι να επανέλθει στο προσκήνιο.

Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίε­ς, όπως επισημαίνο­υν παράγοντες της αγοράς, πρέπει να «τρέξουν» γρήγορα, καθώς ήδη εδώ και μήνες η Avramar έχει περιέλθει σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Η εταιρεία έχει ήδη θέσει εκτός λειτουργία­ς μονάδες σε διάφορα νησιά, όπως στην Κάλυμνο, την Αστυπάλαια, τη Λέσβο, αλλά και στη Δυτική Ελλάδα, σε μια προσπάθεια περιορισμο­ύ του κόστους. Την ίδια ώρα οι οφειλές προς προμηθευτέ­ς αυξάνονται, με τα 20 εκατ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθο­ύν τις επόμενες ημέρες να αποτελούν μόνο προσωρινή λύση. Υπενθυμίζε­ται ότι πρόκειται για το δάνειο που θα χορηγήσουν οι πιστώτριες τράπεζες με βασικό όρο τη σύσταση ενεχύρου επί του συνόλου των μετοχών της Avramar, κάτι που θα σημάνει την έναρξη της διαδικασία­ς πώλησης της εταιρείας.

Atitlan και ADQ αναμένεται το επόμενο διάστημα να αποκτήσουν πρόσβαση σε επιπλέον στοιχεία της εταιρείας.

 ?? ?? Εδώ και μήνες η Avramar έχει περιέλθει σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και έχει θέσει εκτός λειτουργία­ς μονάδες σε Κάλυμνο, Αστυπάλαια, Λέσβο, και Δυτική Ελλάδα, σε μια προσπάθεια περιορισμο­ύ του κόστους.
Εδώ και μήνες η Avramar έχει περιέλθει σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και έχει θέσει εκτός λειτουργία­ς μονάδες σε Κάλυμνο, Αστυπάλαια, Λέσβο, και Δυτική Ελλάδα, σε μια προσπάθεια περιορισμο­ύ του κόστους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece