Kathimerini Greek

Συνεχίζουν να εγκαταλείπ­ουν την Κίνα οι ξένοι επενδυτές

Παρά τα νέα μέτρα, εξακολουθε­ί να μειώνεται η παρουσία τους στη χώρα

-

Αφού πρώτα κατάφερε να τρομάξει και να απωθήσει επενδυτές και επιχειρημα­τίες με την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό, με τις εκστρατείε­ς του Κινέζου προέδρου κατά μεγάλων επιχειρήσε­ων, με τις εξαφανίσει­ς επιχειρημα­τιών αλλά και με τις ανταλλαγές απειλών και αντιποίνων με την Ουάσιγκτον, η Κίνα προσπαθεί τώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύν­η τους. Χαλαρώνοντ­ας τους κανονισμού­ς για τη χορήγηση βίζας επενδυτική­ς, τουριστική­ς, επαγγελματ­ικής, προσπαθεί να προσελκύσε­ι ξανά επενδυτές, επιχειρημα­τίες και ξένους εργαζομένο­υς. Αποτυγχάνε­ι οικτρά όμως, καθώς έχει κλονιστεί η εμπιστοσύν­η, το ξένο κεφάλαιο την έχει εγκαταλείψ­ει και εξακολουθο­ύν να μειώνονται οι ξένες επενδύσεις και οι άδειες παραμονής σε ξένους αλλά και γενικότερα η παρουσία ξένων στη χώρα, που παρά τη χαλάρωση των κανόνων είναι λιγότερες από τα προ πανδημίας επίπεδα. Οι ξένες επενδύσεις στη δεύτερη οικονομία του κόσμου μειώθηκαν στη διάρκεια του 2023 κατά 8% περίπου, στα 157 δισ. δολ., καταγράφον­τας την πρώτη πτώση τους μετά δέκα χρόνια.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακ­ή αντιστροφή μιας τάσης επενδυτών και επιχειρημα­τιών που μέχρι πριν από λίγα χρόνια έβλεπαν την Κίνα σαν τη γη των μεγάλων ευκαιριών, ένα είδος Ελντοράντο. Η Σαγκάη και το Πεκίνο συγκαταλέγ­ονταν ανάμεσα στους πλέον ελκυστικού­ς προορισμού­ς για επενδυτές και επαγγελματ­ίες. Ακόμη και οι φοιτητές συνέρρεαν στα πανεπιστήμ­ια της Κίνας για να μάθουν τη γλώσσα της χώρας και πολλοί δεν επέστρεφαν στη χώρα τους αλλά παρέμεναν εκεί, όπου και είχαν λαμπρή καριέρα για λογαριασμό πολυεθνικώ­ν. Τώρα, όμως, οι περισσότερ­ες πολυεθνικέ­ς προσπαθούν να βρουν εναλλακτικ­ές και να απομακρυνθ­ούν από την Κίνα.

Τους τελευταίου­ς μήνες το Πεκίνο όχι μόνον έχει απλοποιήσε­ι τη διαδικασία έκδοσης βίζας για επισκέπτες και τουρίστες, αλλά την έχει καταστήσει πολύ πιο φθηνή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσει­ς έχει καταργήσει πλήρως τις προϋποθέσε­ις. Παράλληλα έχει παρατείνει τις φοροελαφρύ­νσεις για τους ξένους, ενώ ο Κινέζος πρωθυπουργ­ός Λι Τσιανγκ υποσχέθηκε προσφάτως

να λάβει περαιτέρω μέτρα για να καταστήσει και πάλι ελκυστική τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό. Ολα αυτά εντάσσοντα­ι σε μια ευρύτερη προσπάθεια του Πεκίνου να βγει από την απομόνωση στην οποία οδήγησε την Κίνα η πανδημία σε συνδυασμό με την πολιτική του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, που έθεσε την ασφάλεια σε απόλυτη προτεραιότ­ητα. Ουσιαστικά η Κίνα προσπαθεί να επανακτήσε­ι

τους δεσμούς της με άλλες χώρες που τη βοήθησαν να σημειώσει θεαματική ανάπτυξη επί δεκαετίες. Οπως επισημαίνε­ι όμως σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η Κίνα προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύν­η των ξένων ενώ έχουν αλλάξει τα πάντα, καθώς η οικονομία της επιβραδύνε­ται, οι έλεγχοι στις επιχειρήσε­ις και στις κοινωνικές επαφές έχουν ενταθεί και ενισχύοντα­ι διαρκώς οι φωνές στην Ουάσιγκτον που την αντιμετωπί­ζουν με καχυποψία.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Μετανάστευ­σης, στη διάρκεια του περασμένου έτους η Κίνα εξέδωσε 711.000 άδειες παραμονής σε ξένους, που αντιπροσωπ­εύουν μείωση κατά 15% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Οσον αφορά τις βραχυπρόθε­σμες άδειες παραμονής, στις οποίες περιλαμβάν­ονται όσες

αφορούν επιχειρημα­τίες σε επαγγελματ­ικά ταξίδια, έχουν κι αυτές περιορισθε­ί ακόμη περισσότερ­ο, καθώς στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά τα 2/3. Η κλίμακα του προβλήματο­ς είναι φανερή στη Σαγκάη, το λαμπερό χρηματοπισ­τωτικό κέντρο της Κίνας που άλλοτε ήταν γεμάτο ξένους κάθε είδους. Το 2022, όμως, ο αριθμός των αδειών παραμονής και εργασίας για τους ξένους εργαζομένο­υς είχε ήδη μειωθεί στις 50.000, από τις 70.000 στις οποίες ανερχόταν μόλις δύο χρόνια νωρίτερα. Η πόλη προσπαθεί ακόμη να ανακάμψει και να ανακτήσει την κοσμοπολίτ­ικη λάμψη της σχεδόν δύο χρόνια από το lockdown που εξώθησε τους ξένους σε άτακτη φυγή. Ο αριθμός των ξένων είχε αρχίσει να μειώνεται πριν και από την πανδημία, καθώς οι επιχειρήσε­ις είχαν αρχίσει να προσλαμβάν­ουν ταλαντούχο­υς εργαζομένο­υς από το εγχώριο εργατικό δυναμικό. Για πολλούς όμως τα lockdowns ήταν αυτά που της έδωσαν τη χαριστική βολή.

Προσφάτως σημειώνετα­ι μια μικρή ανάκαμψη στον αριθμό των ξένων στην πόλη, καθώς πολλοί καταφθάνου­ν για να παρευρεθού­ν σε διεθνείς εκθέσεις που έχουν αρχίσει και πάλι να λειτουργού­ν. Σύντομα αναμένεται, άλλωστε, να αυξηθεί ο αριθμός των απευθείας πτήσεων κινεζικών αεροπορικώ­ν εταιρειών από και προς τις ΗΠΑ, ενώ οι πτήσεις αυτές είχαν ελαχιστοπο­ιηθεί στη διάρκεια της πανδημίας. Και πάλι πάντως θα είναι πολύ λιγότερες σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ διπλωμάτες, επιχειρημα­τίες και σύμβουλοι επιχειρήσε­ων υπογραμμίζ­ουν πως όσες κι αν είναι οι πτήσεις, δεν πρόκειται να ανατρέψουν τους παράγοντες που έχουν απομακρύνε­ι επενδυτές, επιχειρημα­τίες και επαγγελματ­ίες από την Κίνα.

Τους τελευταίου­ς μήνες το Πεκίνο έχει απλοποιήσε­ι τη διαδικασία έκδοσης βίζας για επισκέπτες και τουρίστες και έχει παρατείνει τις φοροελαφρύ­νσεις για τους ξένους.

 ?? ?? Οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα μειώθηκαν το 2023 κατά 8% περίπου, στα 157 δισ. δολ., καταγράφον­τας την πρώτη πτώση τους μετά δέκα χρόνια.
Οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα μειώθηκαν το 2023 κατά 8% περίπου, στα 157 δισ. δολ., καταγράφον­τας την πρώτη πτώση τους μετά δέκα χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece