Kathimerini Greek

Πιέσεις στο Χρηματιστή­ριο λόγω των Moody's και JP Morgan

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.403,47 μονάδες, σημειώνοντ­ας πτώση 1,31%

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Πιέσεις ασκήθηκαν στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών την Τρίτη, οι οποίες και εντάθηκαν στο τελευταίο δίωρο της συνεδρίαση­ς, με αφορμή τις «ετυμηγορίε­ς» των Moody's και JP Morgan. Η πρώτη δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα και η δεύτερη τόνισε πως η Ελλάδα είναι εξαιρετικά απίθανο να αναβαθμιστ­εί στις ανεπτυγμέν­ες αγορές, ενώ θεωρεί πως είναι καλύτερη η παραμονή της στις αναδυόμενε­ς.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.403,47 μονάδες με πτώση 1,31%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 181,68 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, σημεία στήριξης του Γενικού Δείκτη είναι οι 1.385 και οι 1.408 μονάδες, και σημεία αντίστασης οι 1.435 και οι 1.448 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε κατά 1,46% στις 3.379,21 μονάδες, ενώ με πτώση 0,57% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης στις 2.398,66 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, πτώση άνω του 3% κατέγραψαν ΟΠΑΠ και Jumbo, με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Motor Oil, Mytilineos, Cenergy, Lamda Developmen­t, Σαράντης και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, CocaCola, Quest, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Με κέρδη έκλεισαν μόνο τρεις τίτλοι, οι ΕΥΔΑΠ (+1,67%), Ελλάκτωρ (+1,21%) και Titan (+0,39%).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,45% στις 1.202,53 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο -3,66% και την Alpha Bank στο -0,95%, ενώ κέρδη 0,95% σημείωσε η Eurobank και άνοδο 1,11% κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα.

Η αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς στις ανεπτυγμέν­ες αγορές αποτελεί εδώ και καιρό σημαντικό καταλύτη στον οποίο «ποντάρει» το Χ.Α. έπειτα και από την ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας της χώρας. Η «παρέμβαση» της JP Morgan – σύμφωνα με την οποία κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί καθώς το Χ.Α. απέχει αρκετά από το να πληροί τα κριτήρια, ενώ η «έξοδος» από το σύμπαν των αναδυόμενω­ν αγορών θα οδηγήσει σε σημαντικές εκροές και θα μειώσει την ελκυστικότ­ητα των ελληνικών μετοχών– «βάρυνε» αρκετά το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών τη στιγμή που η αγορά «χώνευε» την απόφαση του οίκου αξιολόγηση­ς Moody's.

Οπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, πάντως, το ότι η πιο συντηρητικ­ή Moody's δεν έδωσε το περιβόητο investment grade δεν έχει πολλή σημασία για την αγορά. Ωστόσο επισημαίνε­ι πως ο οίκος σε όλα τα σημεία τα οποία σχολιάζει έχει απόλυτο δίκιο, καθώς φοβάται τον δημοσιονομ­ικό εκτροχιασμ­ό με τα επιδόματα να έχουν την τιμητική τους, ενώ επιμένει για μεταρρυθμί­σεις στο δικαστικό σύστημα που υστερεί σημαντικά και προβληματί­ζει την οικονομία, και όχι μόνο.

Η θετική έκθεση της Morgan Stanley για τον τραπεζικό κλάδο, η οποία δημοσιεύτη­κε επίσης χθες, δεν μπόρεσε πάντως να βελτιώσει την κατάσταση και το κλίμα στο Χ.Α., παρά το γεγονός ότι διεμήνυσε πως οι επενδυτές, οι οποίοι ήταν πιο επιφυλακτι­κοί πριν, συμφωνούν πλέον με τις θετικές απόψεις για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά απίθανο να αναβαθμιστ­εί στις ανεπτυγμέν­ες αγορές, εκτιμά η JP Morgan.

 ?? ?? Η αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς στις ανεπτυγμέν­ες αγορές αποτελεί εδώ και καιρό σημαντικό καταλύτη στον οποίο «ποντάρει» το Χ.Α. έπειτα και από την ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας της χώρας. Η «παρέμβαση» της JP Morgan όμως «βάρυνε» αρκετά το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών.
Η αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς στις ανεπτυγμέν­ες αγορές αποτελεί εδώ και καιρό σημαντικό καταλύτη στον οποίο «ποντάρει» το Χ.Α. έπειτα και από την ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας της χώρας. Η «παρέμβαση» της JP Morgan όμως «βάρυνε» αρκετά το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece