Kathimerini Greek

Το φθηνό πετρέλαιο μπορεί να φρενάρει τον Πούτιν

- Του ΟΎΓΚΟ ΝΤΙΞΟΝ / REUTERS BREAKINGVI­EWS

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει τον πόλεμο φθοράς κατά της Ουκρανίας. Αν και υποφέρει και ο ρωσικός λαός, ο πόνος δεν είναι αρκετός για να υποχρεώσει τον νεοεκλεγέν­τα πρόεδρο σε αλλαγή πλεύσης – ίσως αναθεωρούσ­ε εάν η Δύση συμπίεζε τα πετρελαϊκά έσοδα της Ρωσίας. Η οικονομία της υπερθερμαί­νεται ενόσω ο Πούτιν αντλεί περισσότερ­α χρήματα για τη σύρραξη. Οι αμυντικές δαπάνες, προϋπολογι­σθείσες στα 10,8 τρισ. ρούβλια (118 δισ. δολάρια) φέτος, έχουν τριπλασιασ­τεί από την έναρξη του πολέμου, ο πληθωρισμό­ς φθάνει στο 7,7% και παρατηρούν­ται σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Το βασικό επιτόκιο ανήλθε στο 16% και η κεντρική τράπεζα δήλωσε πως πρέπει να παραμείνει υψηλό επί μακρόν ώστε να αποκλιμακω­θεί στον στόχο του 4% ο πληθωρισμό­ς. Επίσης, το Κρεμλίνο έχει επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων για να

στηρίξει το ρούβλι. Συν τοις άλλοις απαιτούντα­ι και δημοσιονομ­ικά μέτρα προς ευθυγράμμι­ση της εγχώριας κατανάλωση­ς με την παραγωγή και τα πιθανότερα είναι αυξήσεις φόρων σε πλουσίους και εταιρείες. Ο Ρώσος πρόεδρος υπερηφανεύ­εται ότι η χώρα του αναπτύχθηκ­ε 3,6% πέρυσι, περισσότερ­ο από οποιαδήποτ­ε άλλη από τα πλούσια κράτη της «ομάδας των επτά» που υποστηρίζο­υν την Ουκρανία. Το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος 2,6% και 1,1% το 2025, κατά το ΔΝΤ.

Ωστόσο, μια πολεμική οικονομία δεν παράγει αγαθά προς κατανάλωση. Η κυβέρνηση κατευθύνει μεγαλύτερο κομμάτι του εθνικού εισοδήματο­ς στην παραγωγή τανκς και οβίδων, οπότε θα υπάρχουν λιγότερα κονδύλια για καταναλωτι­κά αγαθά και υπηρεσίες, λέει ο Τιμ Ας, στρατηγικό­ς αναλυτής της RBC BlueBay Asset Management. Βέβαια, η ίδια έχει θωρακίσει τον πληθυσμό έναντι του πολέμου, απομυζώντα­ς το εθνικό ταμείο επενδύσεων ώστε να χρηματοδοτ­ήσει το έλλειμμα του 3,7% του ΑΕΠ το 2023. Αυτό δεν είναι βιώσιμο, διότι η πολεμική οικονομία θα παραγκωνίσ­ει τις μη πολεμικές δαπάνες μέσω ενός μείγματος αυξήσεων φόρων, πληθωρισμο­ύ, υψηλών επιτοκίων και περικοπών δαπανών. Οι δυτικές κυρώσεις απαγορεύου­ν στη Ρωσία την πρόσβαση στην προηγμένη τεχνολογία. Η παραγωγικό­τητα, την οποία ο Πούτιν ονειρεύετα­ι να ενισχύσει, μειώθηκε 3,6% τον πρώτο χρόνο του πολέμου. Οι επενδύσεις ελαττώθηκα­ν στο 19,7% του ΑΕΠ το 2022 από το 21,4% το 2017. Περίπου 315.000 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστ­ηκαν, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ η ανεξάρτητη πλατφόρμα Re: Russia εκτιμά ότι πάνω από 800.000 άτομα εγκατέλειψ­αν τη χώρα έως πέρυσι τον Ιούλιο.

Ο Πούτιν συνεχίζει τις μάχες επειδή η Ρωσία εξακολουθε­ί να κερδίζει πολλά από τους υδρογονάνθ­ρακες. Παρά το εμπάργκο στο πετρέλαιό της και το ότι η Ευρώπη βρίσκει εναλλακτικ­ές για το φυσικό της αέριο, η Ρωσία είχε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 51 δισ. δολαρίων το 2023, αν και ελαττώθηκε από τα 238 δισ. δολάρια του 2022. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν εάν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας περιορίσου­ν τα έσοδα από τις εξαγωγές της Ρωσίας τόσο πολύ ώστε να ανακύψει έλλειμμα, όπως επισημαίνε­ι ο Τζέικομπ Νελ, ανώτερος ερευνητής στη Σχολή Οικονομικώ­ν Επιστημών του Κιέβου. Επειδή η Ρωσία, εάν απαιτείτο, θα μπορούσε να συρρικνώσε­ι λίγο τις εισαγωγές, θεωρεί ότι οι εξαγωγές θα έπρεπε να μειωθούν κατά περίπου 80 δισ. δολάρια προτού ο Πούτιν αναγκαστεί να λάβει ακραία μέτρα για να σταθεροποι­ήσει την οικονομία. Περίπου 30 δισ. δολάρια από αυτά θα μπορούσαν να προέλθουν από ένα αυστηρότερ­ο εμπάργκο αερίου συν τους περιορισμο­ύς στις εξαγωγές λιπασμάτων και μετάλλων, όπως το νικέλιο. Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος θα πρέπει να προέλθει από τη μείωση της τιμής που εξασφαλίζε­ι η Μόσχα για το πετρέλαιό της στα 50 δολάρια το βαρέλι.

Η Ρωσία συνεχίζει τις μάχες στην Ουκρανία επειδή εξακολουθε­ί να κερδίζει πολλά από τους υδρογονάνθ­ρακες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece