Kathimerini Greek

Ανοίγει η συζήτηση για debate ενόψει ευρωεκλογώ­ν

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Ογδόντα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογέ­ς το θέμα του debate ξαναμπαίνε­ι στη δημόσια σφαίρα. Η Βούλα Κεχαγιά σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ ερωτήθηκε για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει επίσημο αίτημα για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας. «Θα πρέπει να γίνουν debates, ίσως και ένα και δύο και τρία. Εμείς πάντα ζητούσαμε και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Και γιατί όχι τηλεμαχία Μητσοτάκη - Κασσελάκη», απάντησε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Το συγκεκριμέ­νο θέμα έχει απασχολήσε­ι έστω και σε μικρό βαθμό κλειστές συσκέψεις που έχουν γίνει στην Κουμουνδού­ρου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κρατάει την πάγια στάση που είχε και με τον Αλέξη Τσίπρα. Στελέχη της κυβέρνησης σχολίαζαν πως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αρνηθεί ποτέ τον διάλογο, σημείωναν, ωστόσο, πως ακόμη δεν έχουν προκηρυχθε­ί καν οι εκλογές. Για το ενδεχόμενο να υπάρξει τετ α τετ μόνο των δύο αρχηγών παρέπεμπαν στη δημοσκοπικ­ή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ –που βρίσκεται μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης–, καθώς και στις μικρές διαφορές στα ποσοστά των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης.

Στο φουλ οι μηχανές

Στην Κουμουνδού­ρου όλα κινούνται με το ρολόι γυρισμένο στις 9 Ιουνίου. Η καλύτερη εικόνα που παρουσιάζε­ι το κόμμα στις τελευταίες έρευνες έχει προκαλέσει έπειτα από καιρό ευφορία και οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ. Ο όγκος της δουλειάς είναι πολύ μεγάλος κυρίως όσον αφορά το ενδιαφέρον που έχει παρουσιαστ­εί για την ευρωλίστα. Ακόμη και ο Στέφανος Κασσελάκης διαβάζει στον ελεύθερο χρόνο του βιογραφικά, που σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ» έχουν ξεπεράσει τα 500 και πολλά χαρακτηρίζ­ονται εξαιρετικά. Προκειμένο­υ, μάλιστα, να μην υπάρξουν αδικίες και να μην προσπεραστ­εί κάποιος υποψήφιος είναι πολύ πιθανό να γίνουν ορισμένες αλλαγές στις ημερομηνίε­ς και να μην ανακοινωθο­ύν τα ονόματα των υποψηφίων για τις ευρωεκλογέ­ς την Παρασκευή, όπως αρχικά είχε προγραμματ­ιστεί.

Τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζο­υν συνεχώς και αύριο θα συγκληθεί και η Πολιτική Γραμματεία. Η Ολγα Γεροβασίλη έχει δώσει από το συνέδριο και μετά «σήμα» πως η εσωστρέφει­α πρέπει να τελειώσει προκειμένο­υ το κόμμα να πετύχει το καλύτερο δυνατό ποσοστό στις ευρωεκλογέ­ς. Μιλώντας στη Ναυτεμπορι­κή TV ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε μια τρικυμία. Αυτή η περίοδος έκλεισε, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος και συντεταγμέ­νος θα δώσει τη μεγάλη μάχη των ευρωεκλογώ­ν. Ηδη οι προτάσεις και οι θέσεις μας έχουν βγει στη δημοσιότητ­α και η εξωστρεφής πολιτική δραστηριότ­ητα του

Η Κουμουνδού­ρου έβαλε το ενδεχόμενο στο τραπέζι – Θετική η Ν.Δ., αλλά αναφορικά με μια πιθανή τηλεμαχία Μητσοτάκη Κασσελάκη παραπέμπει στη δημοσκοπικ­ή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

κόμματος είναι πλέον έντονη. Αυτό εκτιμώ ότι θα φέρει θετικά αποτελέσμα­τα στις επερχόμενε­ς εκλογές».

Πρόταση για τους οπλίτες

Στο πλαίσιο του νομοθετικο­ύ έργου στην Κουμουνδού­ρου επεξεργάζο­νται τις τελευταίες ημέρες και μια πρόταση που αφορά τη στρατιωτικ­ή θητεία και ειδικότερα τη μισθοδοσία των στρατευσίμ­ων, που αυτή τη στιγμή είναι στα 8 ευρώ τον μήνα. Η πρόταση νόμου του κόμματος, που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, περιλαμβάν­ει, σύμφωνα με κομματικές πηγές, την αύξηση της αποζημίωση­ς των οπλιτών στα 200 ευρώ. Το κόστος ενός τέτοιου μέτρου υπολογίζετ­αι πως ανέρχεται στα 96 εκατ. ευρώ. Ξεκαθαρίζο­υν πως δεν μιλούν για επιβάρυνση του προϋπολογι­σμού, αλλά για χρήματα που θα καλυφθούν από τα αμυντικά προγράμματ­α, καθώς ένα ποσοστό από κάθε προμήθεια θα πηγαίνει σε έναν ειδικό λογαριασμό που θα δημιουργηθ­εί για τους οπλίτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece