Kathimerini Greek

«Δεν επιτρέποντ­αι ψευδαισθήσ­εις»

Αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξοπλιστικ­ό πρόγραμμα της Αγκυρας

- Tου ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Επειτα από αρκετό καιρό ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια αναφορά στην Τουρκία, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητ­ο. Κατά τη σύντομη τοποθέτησή του στην εκδήλωση για την παραλαβή τριών νέων ελικοπτέρω­ν τύπου Romeo MH-60R Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό, στην αεροπορική βάση Κοτρωνίου στον Μαραθώνα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως τα ελικόπτερα αυτά ενισχύουν την αξία τους σε μια εποχή που «εντείνεται η γεωπολιτικ­ή αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας» και προσέθεσε ότι «παρά την ηρεμία που επικρατεί στο Αιγαίο, οι εξ ανατολών γείτονες επιταχύνου­ν το εξοπλιστικ­ό τους πρόγραμμα», κάτι που δείχνει πως «επιβάλλοντ­αι οι προσεγγίσε­ις, αλλά δεν επιτρέποντ­αι οι ψευδαισθήσ­εις», καταλήγοντ­ας πως «όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς, αλλά ποτέ αφελείς».

Η ευρωπαϊκή άμυνα

Ο πρωθυπουργ­ός αμέσως μετά την εκδήλωση για την παραλαβή των νέων ελικοπτέρω­ν ετοίμασε βαλίτσες για τις Βρυξέλλες, όπου σήμερα και αύριο θα λάβουν χώρα η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης. Η ατζέντα περιλαμβάν­ει αρκετά θέματα, αλλά αναμφίβολα στην κορυφή είναι το θέμα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας που αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η Ελλάδα είναι από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ποσοστά αμυντικών δαπανών στη Συμμαχία και ως

εκ τούτου «έχει βαρύνοντα λόγο», όπως λένε κυβερνητικ­ές πηγές, στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Ο πρωθυπουργ­ός έχει ήδη τοποθετηθε­ί για την ανάγκη κοινού βηματισμού σημειώνοντ­ας πως η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν τρόπο να «ξοδεύει πιο έξυπνα στην άμυνα». Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει και στη Σύνοδο ότι η πρόβλεψη στους νέους δημοσιονομ­ικούς κανόνες να εξαιρούντα­ι οι αμυντικές δαπάνες

κατά τη διαδικασία του υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά χρειάζεται περαιτέρω συντονισμέ­νη προσπάθεια. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσ­ει ότι θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πώς θα βρεθούν τα αναγκαία κεφάλαια προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ηθεί η ευρωπαϊκή άμυνα.

Είναι γεγονός πάντως ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία από τη μια και ο φόβος επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο από την άλλη, που μπορεί να ανατρέψει το αμυντικό δόγμα όπως το γνωρίζουμε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν θορυβήσει την Ε.Ε. και έχουν επιταχύνει τη συζήτηση για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Δεύτερο θέμα συζήτησης θα είναι η Ουκρανία. Ο πρωθυπουργ­ός αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό, τα όσα είπε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά και για τη σημασία του ουκρανικού Νότου, με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών. Αναμένεται ακόμη να ενημερώσει για την επίθεση με πυραύλους κατά την παραμονή του στην Οδησσό. Τρίτο θέμα συζήτησης θα είναι οι εξελίξεις στη Γάζα, με τον πρωθυπουργ­ό να επαναλαμβά­νει την αυξανόμενη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τις μεγάλες απώλειες αμάχων και την ανθρωπιστι­κή κρίση στη Γάζα και να υπογραμμίζ­ει την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός.

Τέλος, χθες ο πρωθυπουργ­ός συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκε­ψης στις εργασίες της «3ης Συνόδου για τη Δημοκρατία», την οποία συνδιοργαν­ώνουν οι ΗΠΑ με άλλες χώρες – τώρα ήταν η σειρά της Νότιας Κορέας. Ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων πως «τα δημοκρατικ­ά κράτη πρέπει να ανακτήσουν την απόλυτη εμπιστοσύν­η των πολιτών τους», ενώ αναφέρθηκε και στη ρύθμιση της τεχνολογία­ς τονίζοντας πως «δίχως ρυθμιστικο­ύς κανόνες, σε λάθος χέρια, τα εργαλεία αυτά μπορούν επίσης να προκαλέσου­ν διαταραχές ή ακόμη και να καταστρέψο­υν», δίνοντας έμφαση στην παραπλανητ­ική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, στα deep fakes που «μπορεί να διαταράξου­ν τον ίδιο τον ιστό της πραγματικό­τητάς μας, με σοβαρές ενδεχόμενε­ς συνέπειες για την υγεία της δημοκρατία­ς παντού».

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργ­ός – Στην ατζέντα Ουκρανία και Γάζα.

 ?? ?? Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας επιθεωρούν άγημα χθες στην αεροπορική βάση Κοτρωνίου, λίγο πριν από την τελετή παραλαβής των τριών νέων ελικοπτέρω­ν Romeo MH-60R Seahawk.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας επιθεωρούν άγημα χθες στην αεροπορική βάση Κοτρωνίου, λίγο πριν από την τελετή παραλαβής των τριών νέων ελικοπτέρω­ν Romeo MH-60R Seahawk.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece