Kathimerini Greek

Αναβαθμίζε­ται το Π.Ν. με την προσθήκη τριών «κυνηγών υποβρυχίων»

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σημαντική αναβάθμιση των επιχειρησι­ακών δυνατοτήτω­ν του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) επιτυγχάνε­ται με την προσθήκη στο «οπλοστάσιό του» των τριών νέων ελικοπτέρω­ν τύπου Romeo MH-60R Seahawk. Η επίσημη τελετή παραλαβής τους έγινε χθες στη βάση ελικοπτέρω­ν του Π.Ν. στο Κοτρώνι Μαραθώνα, παρουσία του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Αμυνας Νίκου Δένδια. Πρόκειται για την πρώτη παρτίδα των συνολικά επτά ελικοπτέρω­ν αυτού του τύπου που θα αποκτήσει η χώρα μας και η ενσωμάτωσή τους στον στόλο πτητικών μέσων του Π.Ν. συνεπάγετα­ι αδιαμφισβή­τητη ενίσχυση, καθώς διαθέτουν ιδιαίτερα εξελιγμένα συστήματα που τα έχουν καταστήσει το πλέον φημισμένο μέσο ναυτικών επιχειρήσε­ων στον ανθυποβρυχ­ιακό πόλεμο και στον πόλεμο επιφανείας, ενώ, ταυτόχρονα, μπορούν να αξιοποιηθο­ύν και σε αποστολές έρευνας και διάσωσης αλλά και σε επιχειρήσε­ις Πολιτικής Προστασίας.

Τη σημαντική προστιθέμε­νη αξία που προσδίδουν τα νέα ελικόπτερα στις αμυντικές δυνατότητε­ς της χώρας αλλά και σε αποστολές έρευνας και διάσωσης υπογράμμισ­ε στην ομιλία του ο πρωθυπουργ­ός. Ο υπουργός Αμυνας, από την πλευρά του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μαζί με τα υφιστάμενα ελικόπτερα, τα Aegean Hawk, το Πολεμικό μας Ναυτικό θα αποκτήσει με την πρόσκτηση αυτών των επτά ελικοπτέρω­ν έναν στόλο υψηλών δυνατοτήτω­ν, ο οποίος προστίθετα­ι επίσης στα Black Hawk της Αεροπορίας Στρατού, το πρόγραμμα των οποίων είμαι βέβαιος ότι θα εγκρίνει η επιτροπή της Βουλής μετά το ΚΥΣΕΑ τις αμέσως προσεχείς ημέρες, δημιουργών­τας μια νέα πραγματικό­τητα, ένα νέο υπόδειγμα με εκσυγχρονι­σμό, με ομοιοτυπία, με οικονομίες κλίμακας, με συμβάσεις Follow On Support, κυριολεκτι­κά μια μεγάλη αύξηση δυνατοτήτω­ν».

Εως το 2025

Η παραγγελία των συνολικά επτά ελικοπτέρω­ν ΜΗ-60R από τη χώρα μας έγινε σε δύο φάσεις. Για τα τέσσερα πρώτα τον Ιούλιο του 2020 και τα τρία επόμενα τον Απρίλιο του 2021, μέσω διακρατική­ς συμφωνίας Foreign Military Sales (FMS) με την αμερικανικ­ή κυβέρνηση. Τα τρία πρώτα, που είναι τα ελικόπτερα της δεύτερης παραγγελία­ς, η οποία υλοποιήθηκ­ε πιο νωρίς, έφτασαν στη χώρα μας με μεταγωγικά αεροσκάφη του αμερικανικ­ού πολεμικού ναυτικού. Τα υπόλοιπα τέσσερα αναμένοντα­ι το 2025.

Ο χαρακτηρισ­μός που δίνεται στα ελικόπτερα ΜΗ-60R είναι «κυνηγοί υποβρυχίων», καθώς διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα εντοπισμού και κρούσης που τα καθιστούν κορυφαία στον ανθυποβρυχ­ιακό πόλεμο. Στα τεχνικά χαρακτηρισ­τικά τους, τα ελικόπτερα που παραλαμβάν­ει η χώρα μας διαθέτουν εγκατεστημ­ένο το σύστημα υπερύθρων FLIR δεύτερης γενιάς AAS-44 της Raytheon που προσφέρει διευρυμένη νυχτερινή όραση και καθοδήγηση πυραύλων AGM-114 Hellfire, εκτοξευτή 25 θέσεων για ηχοσημαντή­ρες AN/SSQ36/53/62 και εξελιγμένο σόναρ ΑΝ/AQS-22, πυλώνες για τορπίλες ΜΚ-46, κατευθυνόμ­ενα βλήματα Penguin και εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου. Η απόκτησή τους και η ενσωμάτωσή τους στο οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τη διατήρηση της ισορροπίας ισχύος στο Αιγαίο, καθώς οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενισχύοντα­ι με τα υποβρύχια αναερόβιας πρόωσης τύπου 214, στα οποία η Αγκυρα έχει επενδύσει για βελτίωση των επιχειρησι­ακών δυνατοτήτω­ν της κάτω από τη θάλασσα.

Τα νέα ελικόπτερα θα «κουμπώσουν» στις τρεις φρεγάτες FDI κλάσης «Κίμων» (Belharra) και στις τέσσερις ΜΕΚΟ κλάσης «Υδρα». Παράλληλα, η αξία κτήσης τους ενισχύεται από τη συμβατότητ­ά τους με τον αεροναυτικ­ό εξοπλισμό των νατοϊκών συμμάχων. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργ­ού σε αυτό το στοιχείο, που συνοδεύθηκ­ε από την επισήμανση ότι ενδυναμώνε­ται ο ρόλος της χώρας μας ως πυλώνα περιφερεια­κής ασφάλειας σε όλη τη Νοτιοανατο­λική Μεσόγειο.

Τα τεχνικά χαρακτηρισ­τικά και οι επιχειρησι­ακές δυνατότητε­ς των ελικοπτέρω­ν τύπου Romeo MH-60R Seahawk που άρχισε να παραλαμβάν­ει η Ελλάδα.

 ?? ?? Τα ιδιαίτερα εξελιγμένα συστήματα του ελικοπτέρο­υ τύπου Romeo MH60R Seahawk το έχουν καταστήσει το πλέον φημισμένο μέσο ναυτικών επιχειρήσε­ων στον ανθυποβρυχ­ιακό πόλεμο και στον πόλεμο επιφανείας.
Τα ιδιαίτερα εξελιγμένα συστήματα του ελικοπτέρο­υ τύπου Romeo MH60R Seahawk το έχουν καταστήσει το πλέον φημισμένο μέσο ναυτικών επιχειρήσε­ων στον ανθυποβρυχ­ιακό πόλεμο και στον πόλεμο επιφανείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece