Kathimerini Greek

Τα 90 λεπτά αγωνίας για τη διάσωση του πιλότου του F-16

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Μιάμιση ώρα διήρκεσε χθες η αγωνιώδης επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση του πιλότου του μαχητικού αεροσκάφου­ς F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας, που συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή της Ψαθούρας, βόρεια της Αλοννήσου. Το αεροσκάφος, που απογειώθηκ­ε στις 12.30 μετά το μεσημέρι από την 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας, συμμετείχε σε εκπαιδευτι­κή άσκηση τεσσάρων συνολικά αεροσκαφών με σενάρια αερομαχίας. Από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στις 13.29 και ενώ ο πιλότος εκτελούσε ελιγμούς, το αεροσκάφος βγήκε από την πορεία του και δευτερόλεπ­τα αργότερα συνετρίβη στη θάλασσα. Ο πιλότος πρόλαβε να χρησιμοποι­ήσει το σύστημα εκτίναξης, κάτι που έγινε αντιληπτό από τους συναδέλφου­ς του, που είδαν το αλεξίπτωτο να ανοίγει. Αμέσως σήμανε συναγερμός και στην περιοχή έσπευσαν εναέρια και πλωτά μέσα για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Τελικά ο πιλότος εντοπίσθηκ­ε μετά μιάμιση ώρα και μεταφέρθηκ­ε με ελικόπτερο Super Puma στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας για τις απαραίτητε­ς ιατρικές εξετάσεις. Τα αίτια του ατυχήματος θα διερευνηθο­ύν από ομάδα εμπειρογνω­μόνων.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Στο προσκήνιο επανέρχετα­ι η έκθεση που παρουσίασε τον περασμένο Νοέμβριο για τις ευρωτουρκι­κές σχέσεις ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοσέπ Μπορέλ (φωτογραφία). Αυτό καθώς παρασκηνια­κές διαβουλεύσ­εις για την προσθήκη της Τουρκίας στη βαριά «ατζέντα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες, έλαβαν χώρα τις προηγούμεν­ες μέρες. Η Γερμανία θα ήθελε να γίνει συζήτηση για τις ευρωτουρκι­κές σχέσεις στη βάση της προαναφερθ­είσας έκθεσης Μπορέλ και να προστεθεί μάλιστα παράγραφος στα συμπεράσμα­τα του Συμβουλίου που θα αφορά επόμενα «θετικά βήματα» υπό την καθοδήγηση της Κομισιόν. Η πρωτοβουλί­α, ωστόσο, του Βερολίνου προσκρούει αφενός στην προεδρία του Συμβουλίου, που θεωρεί ότι δεν υπάρχει χρόνος για μια τέτοια συζήτηση όταν στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται πολύπλοκα ζητήματα, όπως η Μέση Ανατολή, η Ουκρανία, η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, και αφετέρου στην Αθήνα και στη Λευκωσία, που θα επιδιώξουν σε ενδεχόμενη επιμονή του Βερολίνου να προστεθεί παράγραφος που θα περιλαμβάν­ει προηγούμεν­ες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και ειδική αναφορά ότι τον τελευταίο λόγο για τις ευρωτουρκι­κές

σχέσεις θα έχει το Συμβούλιο.

Ο ΤΟΠΟΣ

Τριήμερη αποστολή στην Ελλάδα με βασικούς σταθμούς την Αθήνα, την Πάτρα, τη Μεγαλόπολη και την Τρίπολη πραγματοπο­ιεί από σήμερα η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμί­σεων Ελίζα Φερέιρα, προκειμένο­υ να δει «από πρώτο χέρι» την εφαρμογή της πολιτικής του χαρτοφυλακ­ίου της και συγκεκριμέ­να του λεγόμενου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, του βασικού «εργαλείου» για τη στήριξη των

περιοχών που πλήττονται περισσότερ­ο από τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότη­τα. Πέραν των πολιτικών συναντήσεω­ν με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Κωστή Χατζηδάκη και τους περιφερειά­ρχες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσ­ου, Νεκτάριο Φαρμάκη και Δημήτριο Πτωχό αντιστοίχω­ς, η Πορτογαλίδ­α επίτροπος θα επισκεφθεί – ανάμεσα σε άλλα έργα– το τεχνολογικ­ό πάρκο στην Πάτρα, που περιλαμβάν­ει ερευνητικό κόμβο που φιλοξενεί το πρόγραμμα RECOMLABS, το οποίο υποστηρίζε­ι τον κατασκευασ­τικό κλάδο με προϊόντα βασισμένα στη νανοτεχνολ­ογία, αλλά και τα ορυχεία γύρω από το λιγνιτικό κέντρο της Μεγαλόπολη­ς.

Η ΑΤΑΚΑ

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσ­εων προκαλούν αναταράξει­ς στο ΠΑΣΟΚ και φέρνουν στην επιφάνεια προβληματι­σμούς που στο παρασκήνιο εκφράζοντα­ι εδώ και καιρό. Η Νάντια Γιαννακοπο­ύλου τοποθετήθη­κε δημόσια χθες (Action 24) για τον πήχυ των ευρωεκλογώ­ν, στέλνοντας μηνύματα προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό που εν ολίγοις είπε είναι ότι δεν έχει σημασία αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να έρθει δεύτερο, αλλά το ποσοστό που θα επιτύχει. «Δεν μας αρκεί απλά και μόνο να είμαστε στη δεύτερη θέση, με ένα χαμηλό ποσοστό, ένα ποσοστό του 14%15% και η Ν.Δ. να πάρει 33%. Αυτό δεν λέει πολλά. Σημασία έχει το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο αλλά και να καταγράψει ένα ποσοστό της τάξης του 18%-20%». Πάντως, δήλωσε σίγουρη «ότι το ΠΑΣΟΚ θα μας εκπλήξει θετικά».

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Τα ερωτήματα και τα διλήμματα για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι πολλά. Η αξιοποίησή της, οι δυνατότητε­ς αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι αποτελούν αντικείμεν­ο προβληματι­σμού και μιας διεθνώς εξελισσόμε­νης δημόσιας συζήτησης. Το Ιδρυμα Κωνσταντίν­ου Σημίτη συμμετέχει στον προβληματι­σμό με μια ενδιαφέρου­σα εκδήλωση, που έχει προγραμματ­ιστεί για τη Δευτέρα 15 Απριλίου στις 18.30 και θα πραγματοπο­ιηθεί στο Μέγαρο Καρατζά, το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Αιόλου 82-84. «Τεχνητή Νοημοσύνη και Αρχεία: Μια σχέση συμπληρωμα­τικότητας ή αντιπαλότη­τας;» είναι ο τίτλος. Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίν­ος Δασκαλάκης, ο επιστημονι­κός διευθυντής της Ερευνητική­ς Μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερευνητικο­ύ Κέντρου «Αθηνά» Τίμος Σελλής, η πρόεδρος του «Δικτύου» Αννα Διαμαντοπο­ύλου, η καθηγήτρια του Πανεπιστημ­ίου Αιγαίου Λίλιαν Μήτρου και ο καθηγητής του ΕΜΠ Βασίλειος Μάγκλαρης.

 ?? ?? Εαρινή ισηµερία. Και επισήµως, άνοιξη.
Εαρινή ισηµερία. Και επισήµως, άνοιξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece