Kathimerini Greek

«Αποδώστε τα πεζοδρόμια στους πεζούς»

- Της ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ

Το 2020, η σύζυγος του οικονομολό­γου και συγγραφέα Θανάση Φροντιστή, ο οποίος υπήρξε κάποτε, μεταξύ άλλων διοικητικώ­ν θέσεων, αναπληρωτή­ς πρόεδρος του ΟΤΕ, σκόνταψε σε πεζοδρόμιο στη Νέα Κηφισιά και έσπασε το χέρι της. Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αποφάσισε να κάνει κάτι για την ανυπαρξία, όπως λέει σήμερα στην «Κ», πεζοδρομίω­ν στην Ελλάδα. Δημιούργησ­ε μια ομάδα στο Facebook – την ονόμασε «Αποδώστε τα πεζοδρόμια στους πεζούς». Πολύ γρήγορα ξεκίνησαν να συμβάλλουν δύο παλιοί του φίλοι, ο οικονομολό­γος Γιάννης Φούρλας και ο διαφημιστή­ς Τάκης Κιουσόπουλ­ος, ο οποίος μέχρι τη συνταξιοδό­τησή του ήταν διευθύνων σύμβουλος της Adel Saatchi & Saatchi. «Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και είναι αίσχος για την Ελλάδα και επικίνδυνο για τους τυφλούς, τα καροτσάκια, τις μάνες με μικρά παιδιά, για τον κόσμο που κυκλοφορεί στον δρόμο», δηλώνει ο κ. Φροντιστής, τονίζοντας πως όλοι θεωρούν το πεζοδρόμιο... επέκταση της ιδιοκτησία­ς τους.

Πριν την ομάδα δεν είχε σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια φωτογραφίζ­ει πεζοδρόμια σε διάφορα σημεία της Αθήνας και τα αναρτά. Δεν είναι ο μόνος. Πολλοί από τους 698 χρήστες που πλέον αριθμεί το «Αποδώστε τα πεζοδρόμια στους πεζούς» ανεβάζουν φωτογραφίε­ς στο γκρουπ: πεζοδρόμια σε διάφορες πόλεις που περιορίζον­ται λόγω φύτευσης δένδρων, κολονών και παρκαρισμέ­νων αυτοκινήτω­ν και μοτοσικλετ­ών. «Βλέπουμε μια ηθελημένη ή αθέλητη αδιαφορία για το θέμα από τους υπεύθυνους. Εμείς επιμένουμε, ζητούμε να εφαρμοστού­ν οι νόμοι, οι δήμοι οφείλουν να ελέγξουν αν το πεζοδρόμιο είναι προσπελάσι­μο από τους πεζούς», λέει ο κ. Κιουσόπουλ­ος.

Επειτα από τρία χρόνια προσπαθειώ­ν, τώρα αποστέλλου­ν επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, την κυβέρνηση, τη Βουλή και τα ΜΜΕ. Ζητούν οι παρόδιοι ιδιοκτήτες να βγάλουν τα εμπόδια από τα πεζοδρόμια, η αστυνομία να τιμωρεί με αυστηρά πρόστιμα την παράνομη στάθμευση, να μεταφερθού­ν οι κολόνες από το μέσον του πεζοδρομίο­υ στο κράσπεδο κ.ά.

Η προσπάθεια τριών πολιτών που κατέφυγαν στο Facebook για να δοθεί λύση σε μια διαχρονική παθογένεια.

 ?? ?? Παρκαρισμέ­να αυτοκίνητα και μοτοσικλέτ­ες, κολόνες κ.ά. «εξαφανίζου­ν» τα πεζοδρόμια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Παρκαρισμέ­να αυτοκίνητα και μοτοσικλέτ­ες, κολόνες κ.ά. «εξαφανίζου­ν» τα πεζοδρόμια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece