Kathimerini Greek

Αιφνίδια παραίτηση του Ιρλανδού πρωθυπουργ­ού

-

Ο πρωθυπουργ­ός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ ανακοίνωσε χθες την απρόβλεπτη παραίτησή του από το αξίωμα αλλά και από την ηγεσία του κεντροδεξι­ού κυβερνώντο­ς κόμματος, Fine Gael. Με έναν συναισθημα­τικό λόγο, ο 45χρονος Βαράντκαρ είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο πως δεν αισθάνεται πλέον ότι είναι το «καλύτερο πρόσωπο» για να ηγηθεί της χώρας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα το κόμμα του είχε δύο διαδοχικές ήττες με βαρύ πολιτικό κόστος σε δημοψηφίσμ­ατα σχετικά με συνταγματι­κές αλλαγές για θέματα που αφορούν τη γυναίκα και την οικογένεια. Οι δύο τροπολογίε­ς απορρίφθηκ­αν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Συγκεκριμέ­να, το 68% απέρριψε την τροπολογία που διεύρυνε την έννοια της οικογένεια­ς, ενώ 74% είπε «όχι» στη διαγραφή της πρότασης «περί καθηκόντων της μητέρας στο σπίτι» από το ιρλανδικό σύνταγμα. Ο Βαράντκαρ επωμίστηκε μέρος της ευθύνης για αυτή την ήττα λέγοντας πως «πολλοί άνθρωποι παρεξήγησα­ν τη βούληση του ιρλανδικού λαού. Ενας από αυτούς είμαι κι εγώ».

Αν και τα ιρλανδικά Μέσα την αποκάλεσαν «απόφαση σεισμό», εντούτοις πολλοί αναλυτές υποστηρίζο­υν πως η παραίτηση ήταν μια νηφάλια σκέψη που έγινε σε μια στιγμή που η δημοτικότη­τά του βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. «Σημαντικό χαρακτηρισ­τικό ενός ηγέτη είναι να ξέρει πότε ήρθε η ώρα να παραδώσει το σκήπτρο. Ενα άλλο, να έχει το θάρρος να το κάνει», δήλωσε.

Κυβέρνηση συνεργασία­ς

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2020 το κόμμα του Βαράντκαρ, ο οποίος μόλις ολοκλήρωνε μία τετραετία στην εξουσία, τερμάτισε τρίτο. Προκειμένο­υ να σχηματιστε­ί κυβέρνηση συνεργασία­ς, και καθότι κανένα κόμμα δεν ήταν αυτοδύναμο, ο Βαράντκαρ έκανε τότε μία ιστορική συμφωνία με τον επικεφαλής του χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Fianna Fail, Μιχόλ Μάρτιν, ώστε οι δύο τους να κάνουν «ροτέισον» στην πρωθυπουργ­ική καρέκλα ανά δύο χρόνια. Στο λίγο περισσότερ­ο από ένα χρόνο στη θέση, ο Βαράντκαρ υπέστη σημαντική πολιτική φθορά και εκ των έσω με δέκα μέλη της κοινοβουλε­υτικής του ομάδας να δηλώνουν πως δεν θα λάβουν μέρος στις επόμενες εκλογές. Είναι γεγονός πως παρά την ιστορία του ως στελέχους, πολλοί τον θεωρούσαν πλέον κακή επιλογή για το κόμμα καθώς το όνομά του έχει ταυτιστεί κυρίως με ήττες τα τελευταία χρόνια.

Προβάδισμα του Sinn Féin

Το βασικό κόμμα της αντιπολίτε­υσης και πρώην πολιτική πτέρυγα του εθνικοαπελ­ευθερωτικο­ύ IRA, το Sinn Féin, διατηρεί ευρύτατο δημοσκοπικ­ό προβάδισμα

Ο 45χρονος Λίο Βαράντκαρ είπε πως δεν αισθάνεται πλέον ότι είναι το «καλύτερο πρόσωπο» για να ηγηθεί της χώρας.

έναντι του Fine Gael τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά οι δημοσκοπήσ­εις εξακολουθο­ύν να δείχνουν ότι ο κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς έχει καλές πιθανότητε­ς επανεκλογή­ς.

Αν και η χώρα δεν μπαίνει αυτή τη στιγμή σε εκλογές, η αποχώρηση του πρωθυπουργ­ού έρχεται 10 εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Μιλώντας πάντως για «προσωπικού­ς και πολιτικούς λόγους», και χωρίς να επεκταθεί περισσότερ­ο επ’ αυτών, ο Βαράντκαρ ξεκαθάρισε πως θα παραμείνει τυπικά στο «τιμόνι» της Ιρλανδίας και διάδοχός του θα οριστεί ο επόμενος πρόεδρος του Fine Gael που θα γίνει γνωστός στις αρχές Απριλίου. Οι επόμενες γενικές εκλογές στη χώρα είναι προγραμματ­ισμένες για τις 22 Μαρτίου 2025.

 ?? ?? «Σημαντικό χαρακτηρισ­τικό ενός ηγέτη είναι να ξέρει πότε να παραδώσει το σκήπτρο. Ενα άλλο, να έχει το θάρρος να το κάνει», δήλωσε ο Λίο Βαράντκαρ.
«Σημαντικό χαρακτηρισ­τικό ενός ηγέτη είναι να ξέρει πότε να παραδώσει το σκήπτρο. Ενα άλλο, να έχει το θάρρος να το κάνει», δήλωσε ο Λίο Βαράντκαρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece