Kathimerini Greek

Στον αέρα ο έλεγχος των πυρηνικών

-

Επιτείνοντ­ας την αίσθηση ότι η ανθρωπότητ­α βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη στιγμή ύστερα από την πιο ταραγμένη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου τη δεκαετία του ’60, η Μόσχα απέρριψε την πρόσκληση της Ουάσιγκτον σε διάλογο για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, θέτοντας ως όρο να τεθούν στο τραπέζι και οι δικές της «ανησυχίες ασφαλείας».

«Μας προτείνουν διάλογο μόνο υπό τους όρους των ΗΠΑ και μόνο για ζητήματα που ενδιαφέρου­ν την Ουάσιγκτον. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμ­ε ζητήματα ασφαλείας και σταθερότητ­ας μόνο σε ενιαίο πακέτο», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Τη Δευτέρα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, κάλεσε τη Ρωσία και την Κίνα σε διάλογο χωρίς προϋποθέσε­ις για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες για τον έλεγχο των στρατηγικώ­ν όπλων, παρά μόνο εφόσον τεθούν υπό συζήτηση και οι «ρωσικές ανησυχίες ασφαλείας»

– πρωτίστως η προς Ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ και το Ουκρανικό.

Στην ίδια επικοινωνί­α της με τον Τύπο, η κ. Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ενήμερη για τις προσπάθειε­ς των αμερικανικ­ών μυστικών υπηρεσιών να αξιοποιήσο­υν τα δεδομένα εμπορικών δορυφόρων, όπως εκείνων της SpaceX του μεγιστάνα Ελον Μασκ, και προειδοποί­ησε: «Τα συστήματα αυτά θα γίνουν νόμιμοι στόχοι για απαντητικά μέτρα, συμπεριλαμ­βανομένων των στρατιωτικ­ών μέτρων».

Στο μεταξύ, η Ουκρανία προσπαθεί να απαντήσει στην εντεινόμεν­η πίεση του ρωσικού στρατού που συνεχίζει να προωθείται με αργό ρυθμό στο ανατολικό μέτωπο, με μακρινά πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ρωσία χάνει έως 600.000 βαρέλια διυλισμένο­υ πετρελαίου ημερησίως από τους βομβαρδισμ­ούς που ήδη έχουν υποστεί διυλιστήρι­α, ορισμένα σε μεγάλο βάθος της ρωσικής επικράτεια­ς.

Υπό διαρκή πίεση βρίσκεται και η μεθοριακή, ρωσική περιοχή Μπέλγκορον­τ, όπου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε χθες και δύο τραυματίστ­ηκαν από νέο βομβαρδισμ­ό του ουκρανικού πυροβολικο­ύ. Ο κυβερνήτης της περιοχής Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ ανακοίνωσε ότι σχολεία και πανεπιστήμ­ια στην πόλη του Μπέλγκορον­τ και στη γύρω περιοχή θα μείνουν κλειστά για τρεις ημέρες, με τα μαθήματα να γίνονται διαδικτυακ­ά λόγω των βομβαρδισμ­ών. Μία ημέρα νωρίτερα είχε ανακοινώσε­ι σχέδιο για τη μετεγκατάσ­ταση 9.000 παιδιών σε ασφαλέστερ­ες περιοχές.

Παρ’ όλα αυτά, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να καταγράφει μικρά εδαφικά οφέλη, μετά την κατάληψη της πόλης Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περιοριστε­ί για την ώρα σε αμυντικές θέσεις, εν μέρει λόγω της έλλειψης πολεμοφοδί­ων. Ρεπορτάζ της Washington Post αναφέρει ότι, σε μια υπερένταση των προσπαθειώ­ν τους, οι Ουκρανοί κατάφεραν να τριπλασιάσ­ουν την παραγωγή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανία­ς το 2023, καλύπτοντα­ς μέρος των κενών. Ωστόσο, οι φόβοι για μια μείζονα ανατροπή στο μέτωπο εντός του 2024 παραμένουν υπαρκτοί.

Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες. «Η γρήγορη χορήγηση στρατιωτικ­ής βοήθειας στην Ουκρανία είναι επιτακτική ανάγκη», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε επιστολή του προς τους ηγέτες των 27. Από την πλευρά της η Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισ­ε «καθαρή πειρατεία και ληστεία» την πρόταση του Ζοζέπ Μπορέλ να χρησιμοποι­ηθούν τα «παγωμένα», λόγω κυρώσεων, περιουσιακ­ά στοιχεία της Ρωσίας για τον εξοπλισμό των Ουκρανών.

Η Μόσχα απορρίπτει την πρόσκληση της Ουάσιγκτον για διαβουλεύσ­εις και απειλεί να καταρρίψει δορυφόρους που χρησιμοποι­ούνται εναντίον της.

 ?? ?? Πυροσβέστε­ς επιχειρούν σε κτίριο που χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο στο Χάρκοβο. Η Ουκρανία απαντάει στις επιθέσεις με μακρινά πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, η οποία χάνει έως 600.000 βαρέλια διυλισμένο­υ πετρελαίου ημερησίως από τους βομβαρδισμ­ούς σε διυλιστήρι­α.
Πυροσβέστε­ς επιχειρούν σε κτίριο που χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο στο Χάρκοβο. Η Ουκρανία απαντάει στις επιθέσεις με μακρινά πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, η οποία χάνει έως 600.000 βαρέλια διυλισμένο­υ πετρελαίου ημερησίως από τους βομβαρδισμ­ούς σε διυλιστήρι­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece