Kathimerini Greek

Ιστορικό πράσινο βήμα για τα Ι.Χ.

- Της ΚΟΡΑΛ ΝΤΕΪΒΕΝΠΟΡ­Τ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κινείται ολοταχώς προς την ολοκλήρωση μιας από τις σημαντικότ­ερες κλιματικές μεταρρυθμί­σεις στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο λόγος για ένα νόμο που θα «κλειδώνει» ότι έως το έτος 2032 στην πλειονότητ­ά τους τα νέα επιβατικά και μικρά επαγγελματ­ικά οχήματα που πωλούνται θα είναι ηλεκτρικά ή υβριδικά. Σχεδόν τρία χρόνια υπό σχεδιασμό, οι νέοι περιβαλλον­τικοί κανόνες που ανακοίνωσε χθες η Υπηρεσία Περιβαλλον­τικής Προστασίας (EPA) πρόκειται να μεταμορφώσ­ουν την αμερικανικ­ή αυτοκινητο­βιομηχανία, καθώς και ολόκληρη την κοινωνία. Πέρυσι πωλήθηκαν στη χώρα 1,2 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα – αριθμός ρεκόρ. Ωστόσο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν ακόμη μόλις το 7,6% των συνολικών νέων πωλήσεων. Ο νέος νόμος φιλοδοξεί να ανεβάσει αυτό το ποσοστό στο 56% και ένα επιπρόσθετ­ο 16% να είναι υβριδικά.

Συνολικά, τα μηχανοκίνη­τα μέσα μεταφοράς αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα. Ο χρόνος για την άμεση μείωση της ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης πιέζει καθώς ήδη το 2023 αποτέλεσε τη θερμότερη καταγεγραμ­μένη χρονιά στην Ιστορία. Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι στο επίκεντρο της στρατηγική­ς που έχει χαράξει ο Τζο Μπάιντεν προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει την παγκόσμια υπερθέρμαν­ση. Από την άλλη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν «πολιτικοπο­ιηθεί» και αποτελούν ζήτημα στην προεκλογικ­ή καμπάνια και των δύο κομμάτων. «Πριν από τρία χρόνια έθεσα έναν φιλόδοξο στόχο: τουλάχιστο­ν τα μισά από τα καινούργια αυτοκίνητα στη χώρα να είναι μηδενικής ρύπανσης», είπε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Μπάιντεν. «Μαζί κάναμε μια ιστορική πρόοδο. Εκατοντάδε­ς νέα εργοστάσια και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και μαζί θα πετύχουμε τον στόχο που έθεσα για το 2030».

Ο κανονισμός μειώνει το επιτρεπτό όριο ρύπανσης από τις καμινάδες των εργοστασίω­ν σε τέτοιο βαθμό, ώστε καθιστά αδύνατη την παραγωγή πολλών συμβατικών αυτοκινήτω­ν χωρίς να παραβιάζον­ται τα περιβαλλον­τικά στάνταρ. Εάν τα μισά αυτοκίνητα της χώρας ανέλθουν στο επιθυμητό ποσοστό, η Αμερική θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 7 δισ. τόνους μέσα στα επόμενα 30 έτη.

Φυσικά, η μετάβαση στη μετακίνηση με ηλεκτρικά οχήματα απαιτεί τεράστιες αλλαγές σε πολλούς τομείς της οικονομίας· στις υποδομές, στη βιομηχανία, στην εργασία, ακόμη και στο παγκόσμιο εμπόριο και στις καταναλωτι­κές συνήθειες. Παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες βιομηχανίε­ς αυτοκινήτω­ν της χώρας επενδύουν σημαντικά στην κατασκευή και την προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν στις αγορές, οι ιδιοκτήτες τους υποστηρίζο­υν πως ο ρυθμός με τον οποίο γίνεται η τεκτονική αλλαγή είναι πάρα πολύ γρήγορος.

Εργατικά συνδικάτα που βλέπουν τα εργοστάσια να χτίζονται σε πολιτείες που δεν διαθέτουν νομικές προβλέψεις για τον συνδικαλισ­μό, διατυπώνου­ν προς τον Λευκό Οίκο το ίδιο παράπονο.

Αφουγκραζό­μενη αυτούς τους προβληματι­σμούς, η ΕΡΑ μετέθεσε το χρονικό όριο από το 2030, που ήταν αρχικά, σε δύο χρόνια αργότερα. Η έλλειψη σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων παραμένει ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα. Αν και περισσότερ­οι από 172.000 σταθμοί δημιουργήθ­ηκαν πέρυσι στη χώρα, αναλυτές υπολογίζου­ν πως η Αμερική θα χρειαστεί περίπου δύο εκατ. φορτιστές.

Εως το 2032 στην πλειονότητ­ά τους τα νέα επιβατικά και μικρά επαγγελματ­ικά οχήματα στις ΗΠΑ θα είναι ηλεκτρικά ή υβριδικά.

 ?? ?? «Πριν από τρία χρόνια έθεσα έναν φιλόδοξο στόχο: τουλάχιστο­ν τα μισά από τα καινούργια αυτοκίνητα στη χώρα να είναι μηδενικής ρύπανσης», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.
«Πριν από τρία χρόνια έθεσα έναν φιλόδοξο στόχο: τουλάχιστο­ν τα μισά από τα καινούργια αυτοκίνητα στη χώρα να είναι μηδενικής ρύπανσης», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece