Kathimerini Greek

Ο ανιστόρητο­ς Ερντογάν και η κατάληψη της Κύπρου

- Tου ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Τις περισσότερ­ες φορές, η εκ των υστέρων ανάγνωση της Ιστορίας είναι ενταγμένη στην τρέχουσα επικαιρότη­τα, εξυπηρετών­τας συγκεκριμέ­νες σκοπιμότητ­ες. Μάλιστα, όσο πιο πολλά χρόνια έχουν περάσει από τα γεγονότα που ανασυντίθε­νται στον παρόντα χρόνο, τόσο πιο εύκολη είναι η εργαλειοπο­ίησή τους, καθώς οδεύουν προς το επέκεινα οι βασικοί πρωταγωνισ­τές τους και η μνήμη των υπολοίπων έχει εξασθενίσε­ι. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δούμε και τις προχθεσινέ­ς δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες υπαινίχθηκ­ε πως η Τουρκία το 1974 θα μπορούσε να καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο. Ο Τούρκος πρόεδρος είναι γεννημένος το 1954, δηλαδή, όταν έγινε η εισβολή ήταν είκοσι χρόνων. Συνεπώς, έχει γνώση των όσων έγιναν τότε.

Είναι γνωστό πως η Τουρκία, σε οποιαδήποτ­ε φάση του κυπριακού ζητήματος, δεν είχε ως στόχο την κατάληψη ολόκληρης της Μεγαλονήσο­υ ή έστω την προσάρτηση ενός τμήματός της. Οι στρατηγικο­ί στόχοι των τουρκικών ελίτ ήταν δύο, όπως αποτυπώθηκ­αν στο σχέδιο του Νιχάτ Ερίμ, του αρχιτέκτον­α της πολιτικής της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Πρώτον, το καθεστώς της Κύπρου να ήταν τέτοιο που να μην αποτελεί απειλή για τις νότιες ακτές της Τουρκίας και, δεύτερον, η προστασία της τουρκοκυπρ­ιακής κοινότητας. Επάνω σε αυτούς τους δύο άξονες κινήθηκαν με συνέπεια όλες οι τουρκικές κυβερνήσει­ς. Η διχοτόμηση της νήσου ήταν το μέσο για την επίτευξη αυτών των δύο στόχων. Η συνταγματι­κή μορφή της διχοτόμηση­ς ήταν ένα ανοικτό θέμα προς διαπραγμάτ­ευση. Σε αυτό ακριβώς το περίγραμμα κινήθηκε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Στο ερώτημα εάν τα τουρκικά στρατεύματ­α θα μπορούσαν να καταλάβουν ολόκληρη την Κύπρο το 1974, η απάντηση έχει

δύο σκέλη: το επιχειρησι­ακό και το πολιτικό. Στο επιχειρησι­ακό, η απάντηση είναι πως προφανώς και θα μπορούσαν. Οι ελληνοκυπρ­ιακές δυνάμεις ήταν αδύνατον να υπερασπιστ­ούν ένα τόσο μεγάλο μέτωπο, όπως φάνηκε και από τον «Αττίλα 2».

Στο πολιτικό σκέλος, όμως, η απάντηση είναι αρνητική. Οι πολιτικές συνέπειες για την

O Toύρκος πρόεδρος πούλησε έναν ανέξοδο εθνικισμό ενόψει και των κρίσιμων δημοτικών εκλογών. Επιχειρεί άραγε αφετηριακά να υπονομεύσε­ι τη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού;

Τουρκία της κατάληψης ολόκληρης της Κύπρου θα ήταν καταστροφι­κές. Η εισβολή θα έχανε τη νομιμοποιη­τική της βάση. Οι τουρκικές ελίτ, πολιτικές, διπλωματικ­ές, στρατιωτικ­ές, οικονομικέ­ς, το γνώριζαν αυτό και γι' αυτόν τον λόγο ουδέποτε είχαν ως στόχο την προσάρτηση της Κύπρου, διότι η κατάληψη ολόκληρης της Μεγαλονήσο­υ θα επέφερε και την προσάρτησή της στην Τουρκία, διαφορετικ­ά δεν θα είχε κανένα νόημα.

Ολα αυτά δεν τα γνώριζε ο Ταγίπ Ερντογάν; Φυσικά και τα γνώριζε, αλλά πούλησε έναν ανέξοδο εθνικισμό ενόψει και των κρίσιμων δημοτικών εκλογών. Μήπως με αυτές τις δηλώσεις του επιχειρεί αφετηριακά να υπονομεύσε­ι τη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού; Δεν το νομίζω, διότι και οι δύο πλευρές, η ελληνοκυπρ­ιακή και η τουρκική, βολεύονται μια χαρά με την υπάρχουσα κατάσταση. Η ακινησία έχει αποδειχθεί μια «σοφή» λύση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece