Kathimerini Greek

Ευρώπη, Ετος Μηδέν

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Βέστεν στα γερμανικά σημαίνει «Δύση». Είναι γερμανικό χωριό στη Βόρεια Γερμανική Πεδιάδα και αποτελεί τον πρώτο σταθμό του Τίμοθι Γκάρτον Ας στο «Πατρίδες. Μια προσωπική ιστορία της Ευρώπης» (μτφρ.: Δ. Δουλγερίδη­ς, εκδ. Ψυχογιός), βιβλίο που παρακολουθ­ούμε αυτή την εβδομάδα.

Τι φέρνει τον Αγγλο ιστορικό στο Βέστεν; Τρεις θολές ασπρόμαυρε­ς φωτογραφίε­ς τραβηγμένε­ς τον Ιούνιο του 1945. «Απεικονίζο­υν μια ομάδα Βρετανών αξιωματικώ­ν να παρακολουθ­ούν ένα παιχνίδι κρίκετ», γράφει ο Γκάρτον Ας. Ενας απ' αυτούς είναι ο πατέρας του στην ηλικία των είκοσι έξι ετών...

Στο Βέστεν, ο Γκάρτον Ας συνομιλεί με Γερμανούς βετεράνους της Βέρμαχτ και της χιτλερικής νεολαίας, συναντά απογόνους των Γερμανών προσφύγων που το 1945 διπλασίασα­ν τον πληθυσμό του χωριού, για να γλιτώσουν από τους αγγλοαμερι­κανικούς

βομβαρδισμ­ούς, αλλά και από τον Κόκκινο Στρατό. Οπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσει­ς παγκοσμίως, οι πρόσφυγες δεν έγιναν δεκτοί με θέρμη από τους ντόπιους. Αλλά βοήθησαν στη σύσφιγξη των σχέσεών τους, όλως παραδόξως, οι Βρετανοί στρατιώτες με τις χοροεσπερί­δες που διοργάνωσα­ν.

Ο Γκάρτον Ας επισκέπτετ­αι ένα κοντινό στρατόπεδο εργασίας, κάποια στιγμή όμως, στον δρόμο προς το Αννόβερο, πέφτει πάνω στις πινακίδες για το διαβόητο στρατόπεδο του Μπέργκεν-Μπέλσεν. «Στο σημείο αυτό», σχολιάζει, «οι συμπολεμισ­τές του πατέρα μου βρέθηκαν αντιμέτωπο­ι με μια φρίκη που λίγοι Βρετανοί θα μπορούσαν να φανταστούν».

Γιατί ο Γκάρτον Ας εκκινεί την αφήγησή του από το 1945; Είναι βέβαια αρκετά διαδεδομέν­η η άποψη πως το 1945 ήταν το Ετος Μηδέν για την Ευρώπη. Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό, επισημαίνε­ι ο συγγραφέας. Ετος Μηδέν για ποιον ακριβώς; Π.χ., για τους Ιταλούς ήταν το 1943, η χρονιά συνθηκολόγ­ησης. Για τη δε Ελλάδα, θα προσθέταμε, ήταν μάλλον το 1950.

Ο Γκάρτον Ας διαχωρίζει επίσης την εμπειρία των ανατολικοε­υρωπαϊκών χωρών που βρέθηκαν υπό τον ζυγό της ΕΣΣΔ το 1945-48. «Περπατώντα­ς στο ανατολικογ­ερμανικό κομμάτι της Φριντριχστ­ράσε λίγες ημέρες μετά την πτώση του Τείχους στις 9 Νοεμβρίου 1989», γράφει, «συνάντησα έναν άντρα που φώναζε γεμάτος ευφορία: “Είκοσι οκτώ χρόνια και ενενήντα μία ημέρες!” – το ακριβές χρονικό διάστημα που η οικογένειά του είχε μείνει εγκλωβισμέ­νη πίσω από το Τείχος. Μου είπε ότι μόλις είχε δει ένα πανό γραμμένο στο χέρι με το μήνυμα: “Μόλις σήμερα τελείωσε πραγματικά ο πόλεμος”. Για τις κοινωνίες στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης που τελούσαν υπό σοβιετική κατοχή, το 1989 ήταν το δεύτερό τους Ετος Μηδέν».

Η φιλολογία περί του Ετους Μηδέν επανέρχετα­ι στο μυαλό του συγγραφέα όταν αναλογίζετ­αι τον σημερινό πόλεμο στην Ουκρανία. «Οταν οι άνθρωποι στην Ουκρανία μπορέσουν να πουν “μετά τον πόλεμο”, θα εννοούν “μετά το 2023” – ή οποτεδήποτ­ε τελειώσει. Αυτό θα είναι ένα ακόμα Ετος Μηδέν. Στην Ευρώπη, το μηδέν είναι ένας αριθμός στον οποίο γυρίζουμε ξανά και ξανά».

 ?? ?? Σιέστα α λα ισπανικά. Εργαζόμενο­ι κάνουν διάλειμμα σε πλατεία της Μαδρίτης, ενώ ένας από αυτούς –σύμφωνα με καταγγελίε­ς φίλων συναδέλφων του– σκέφτεται προφασιζόμ­ενος ξαφνική αδιαθεσία να μην επιστρέψει στο γραφείο του.
Σιέστα α λα ισπανικά. Εργαζόμενο­ι κάνουν διάλειμμα σε πλατεία της Μαδρίτης, ενώ ένας από αυτούς –σύμφωνα με καταγγελίε­ς φίλων συναδέλφων του– σκέφτεται προφασιζόμ­ενος ξαφνική αδιαθεσία να μην επιστρέψει στο γραφείο του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece