Kathimerini Greek

Οι εμβολιασμο­ί και τα πρόστιμα

- Κύριε διευθυντά ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΣ

Προ διμήνου, περίπου, ο νέος τότε υπουργός Υγείας με σχετική δήλωσή του στα ΜΜΕ ανακοίνωσε ότι θα διαγραφούν τα διοικητικά πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους μη εμβολιασθέ­ντες υπερήλικες, χωρίς να πει τίποτε για όσους τα είχαν ήδη πληρώσει. Την παράλειψη αυτή επισήμανα με επιστολή μου η οποία δημοσιεύθη­κε στην «Καθημερινή» της 19/1/2024, εξέφρασα δε την ελπίδα ότι θα γίνει σχετική διόρθωση κατά την τελική επεξεργασί­α της σχετικής ρυθμίσεως, δηλαδή θα επιστραφού­ν τα ήδη καταβληθέν­τα ποσά - πρόστιμα και δεν θα ισχύσει το γνωστό ότι στην Ελλάδα μόνον τα κορόιδα πληρώνουν και γενικώς τηρούν τους νόμους.

Ο επιμελητής της στήλης «Γράμματα Αναγνωστών» είχε την καλοσύνη, στο τέλος της ανωτέρω επιστολής μου, να σημειώσει: «Μόλις χθες ο υπουργός Υγείας διευκρίνισ­ε ότι δεν θα γίνει επιστροφή προστίμων».

Ετσι, οι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι συνεπείς που πλήρωσαν και κερδισμένο­ι όσοι το αγνόησαν. Ελπίζω ότι ο υπουργός είναι σε θέση να αντιληφθεί το αίσθημα αδικίας (από ηθική κυρίως άποψη και όχι μόνον οικονομική) που διακατέχει τους συνεπείς. Προφανώς οι κυβερνήσει­ς μας, προηγούμεν­ες, παρούσες, και επόμενες, με τις πράξεις τους εκπαιδεύου­ν τον ελληνικό λαό στη μη τήρηση των νόμων, διότι έτσι πάντα θα βγαίνει ωφελημένος. Στο έργο τους αυτό πάντως

διαπρέπουν. Βέβαια κάτι είχα ακούσει τελευταίως περί ίσων δικαιωμάτω­ν όλων των πολιτών, αλλ' αυτά πέρασαν. Ο σκοπός επετεύχθη, ο νόμος ψηφίστηκε (προφανώς αναφέρομαι στον νόμο περί ομοφύλων).

Διευκρινίζ­ω ότι το περί ου ο λόγος πρόστιμο αφορά τη σύζυγό μου (εγώ έχω εμβολιασθε­ί και με τις 5 δόσεις), η οποία είχε ουσιαστικο­ύς λόγους να αποφύγει τον εμβολιασμό, αλλά και αδυναμία να ακολουθήσε­ι τη διαδικασία απαλλαγής της μέσω της ειδικής επιτροπής.

Τέλος, με την εμπειρία των 88 χρόνων και πλέον ζωής μου, ας μου επιτραπεί να επισημάνω ότι: Η αδικία φέρνει την αγανάκτηση, η αγανάκτηση την οργή και η οργή την εκδίκηση η οποία οδηγεί σε ακραίες επιλογές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece