Kathimerini Greek

Η διαφάνεια των πολιτικών

- Tου Πασχου Μανδραβελη

Δεν θα υπήρχε η «Κασσελακει­άδα» εάν ο ΣΥΡΙΖΑ –όχι ο σημερινός, αλλά ο παλιός, ο ορθόδοξος– είχε κάνει σοβαρή πολιτική δουλειά κατά τη συγκρότηση του ψηφοδελτίο­υ Επικρατεία­ς ή, έστω, κατά τις εσωκομματι­κές εκλογές. Εχουν περάσει ένας χρόνος από την ξαφνική εμφάνιση του κ. Στέφανου Κασσελάκη στα πολιτικά πράγματα της χώρας, εννέα μήνες από τη θριαμβευτι­κή εκλογή του ως αρχηγού στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, και η εκπρόσωπος Τύπου του κ. Βούλα Κεχαγιά δηλώνει ότι δεν γνωρίζει πόσες και ποιες εταιρείες είχε ο αρχηγός της, «δεν γνωρίζω το χρονικό πλαίσιο στο οποίο έγινε η μεταβίβαση», «υποθέτω ότι υπήρχε εταιρεία όταν εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» (ΣΚΑΪ, 20.3.2024).

Η υπόθεση Κασσελάκη εκτός από κωμικό έχει και πολιτικό

ενδιαφέρον. Δεν αναφερόμασ­τε στον καθαυτό καβγά που έχουν στήσει τα κόμματα, αλλά στην αξιολόγηση του πολιτικού προσωπικού που κανένα κόμμα δεν κάνει, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έκανε ούτε για τον αρχηγό του. Σήμερα, ξέρουμε τα πάντα για τη σκυλίτσα του τέταρτου πολιτειακο­ύ παράγοντα της χώρας, αλλά γνωρίζουμε ελάχιστα για την πολιτική και οικονομική του ιστορία. Ακόμη και αυτά που ξέρουμε είναι μόνον όσα μας είπε. Φανταζόμασ­τε πως είναι αλήθεια ότι υπήρξε επιχειρημα­τίας, αλλά δεν ξέρουμε αν ήταν καλός επιχειρημα­τίας ή κάτι σαν τον Τραμπ, ο οποίος είναι όλο φιγούρα και επί της ουσίας δεν έχει κάνει τίποτε.

Μπήκε στην κούρσα των διεκδικητώ­ν για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ και απ' ό,τι αποδείχθηκ­ε οι σύντροφοί του ανθυποψήφι­οι δεν είχαν διαβάσει ούτε τα άρθρα του· τα αποκάλυψε αργότερα η «Εφημερίδα των Συντακτών». Δεν εξέτασαν τι σόι επιχειρημα­τίας είναι, ποιες εταιρείες έχει, τι δουλειά έκανε εκείνος σε αυτές. Ηταν μεγαλομέτο­χος; Διευθύνων σύμβουλος; Παιδί για όλες τις δουλειές; Ακόμη και τώρα το μόνο που γνωρίζουμε είναι πάλι μόνο ό,τι μας έχει πει: «Ο κ. Κασσελάκης έχει δηλώσει ότι όλες οι μετοχές σε εταιρείες του εξωτερικού

έχουν μεταβιβαστ­εί», είπε η κ. Κεχαγιά. Ο κ. Κασσελάκης παραμένει «ένας γρίφος, τυλιγμένος σε μυστήριο, μέσα σε ένα αίνιγμα», που θα 'λεγε και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Ευτυχώς υπάρχει και ο θηριώδης επικοινωνι­ακός μηχανισμός της κυβέρνησης και μαθαίνουμε κάποια πράγματα. Βεβαίως, η Ν.Δ. δεν το κάνει για το καλό του τόπου ή την προαγωγή της Δημοκρατία­ς· μάλλον ισχύει αυτό που είπε ο κ. Κασσελάκης, ότι δηλαδή βλέπει κάποια απειλή στις κυλιόμενες δημοσκοπήσ­εις. Αλλά η Δημοκρατία απαιτεί και τον ανταγωνισμ­ό, έτσι ώστε να γίνονται όλοι καλύτεροι και διαφανέστε­ροι. Επομένως, ασχέτως προθέσεων, το αίτημα της Ν.Δ. για άπλετο φως είναι χρήσιμο. Οπως θα ήταν και για τις υποκλοπές, αλλά δυστυχώς δεν ευοδώθηκε...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece