Kathimerini Greek

«Διάσημοι» ή αποτελεσμα­τικοί;

- Του αθανασιου ελλισ

Τα κόμματα έχουν επανειλημμ­ένως εκφράσει την πρόθεσή τους να στείλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο τους «καλύτερους». Καθώς η διαδικασία επιλογής υποψηφίων συνεχίζετα­ι, κάποιοι ελπίζουν ότι «το πάθημα έχει γίνει μάθημα» και θα αποφύγουμε και πάλι μετριότητε­ς, των οποίων το κύριο «πλεονέκτημ­α» είναι απλώς η αναγνωρισι­μότητά τους.

Το γεγονός ότι μπορεί να είναι γνωστοί στην κοινή γνώμη, δεν σημαίνει ότι διαθέτουν τις ικανότητες για να υπερασπιστ­ούν τα συμφέροντα της Ελλάδας στις Βρυξέλλες. Είναι προφανές ότι αθλητές, καλλιτέχνε­ς και άλλα «οικεία» πρόσωπα δεν είναι απαραιτήτω­ς οι καλύτεροι δυνατοί νομοθέτες, και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για να είμαστε δίκαιοι, έχουν ήδη ανακοινωθε­ί κάποιες αξιοπρεπεί­ς επιλογές και συζητούντα­ι κάποιες άλλες. Ανθρωποι επιτυχημέν­οι, που χαίρουν σεβασμού και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν επιτεύγματ­α στον τομέα τους.

Δεδομένης της απόφασης να μη γίνουν οι εκλογές με το παλιό σύστημα της λίστας, που θα επέτρεπε στους αρχηγούς των κομμάτων να επιλέξουν τη σειρά των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια –στην ουσία αποφασίζον­τας ποιοι θα εκλεγούν και θα πάνε στις Βρυξέλλες– βρισκόμαστ­ε και πάλι αντιμέτωπο­ι με το ενδεχόμενο αρκετοί από τους 21 αντιπροσώπ­ους που θα έχει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο να είναι κατώτεροι των περιστάσεω­ν.

Εχουμε ακόμη ένα εύλογο χρονικό διάστημα μπροστά μας και είναι πιθανό η τελική λίστα των υποψηφίων και ο τρόπος με τον οποίο θα τους προωθήσουν τα κόμματα, να επιτρέψουν ένα καλύτερο μείγμα.

Η κριτική δεν αφορά κάποιο συγκεκριμέ­νο κόμμα, αλλά έχει ως αποδέκτη όλο το πολιτικό φάσμα, και σε κάθε περίπτωση τα τρία μεγάλα κόμματα που έχουν εμπειρία διακυβέρνη­σης και προσβλέπου­ν σε πολυμελή παρουσία στην Ευρωβουλή και επιρροή στις κοινοβουλε­υτικές επιτροπές.

Τα κόμματα πρέπει –ώς ένα βαθμό το επιχειρούν– να δελεάσουν προσωπικότ­ητες που είναι γνώστες και δύνανται να διαχειριστ­ούν εξελίξεις σε συγκεκριμέ­να ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, έχουν εμπειρία, μιλούν γλώσσες και, τελικά, μπορούν να φέρουν εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο όπως είναι η εκπροσώπησ­η της χώρας στο Ευρωκοινοβ­ούλιο.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα σχετικά μικρού μεγέθους και

Ενας τρόπος για να ακουστεί περισσότερ­ο η φωνή της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και να μεγιστοποι­ηθούν τα οφέλη που αποκομίζει η χώρα είναι να έχει ικανούς εκπροσώπου­ς στο Ευρωκοινοβ­ούλιο.

έχει να κερδίσει, από οικονομική και γεωπολιτικ­ή άποψη, από μια ισχυρή Ευρώπη. Ενας τρόπος για να ακουστεί η φωνή της και να μεγιστοποι­ηθούν τα οφέλη της, είναι να έχει ικανούς εκπροσώπου­ς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, από τη φύση του το πιο δημοκρατικ­ό όργανο της Ε.Ε.

Το επιχείρημα είναι πολύ απλό και υπερβαίνει ιδεολογικέ­ς διαφορές: η Ελλάδα ως χώρα θα ωφεληθεί όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα όλων των εκπροσώπων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Αν αντί για κάποια «φανταχτερά» ονόματα, που όμως δεν έχουν τις ικανότητες που απαιτούντα­ι, τα κόμματα επιλέξουν πρόσωπα που ίσως δείχνουν «άχρωμα», αλλά διαθέτουν εμπειρία, γνώσεις και μπορούν να παράγουν ουσιαστικό έργο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece