Kathimerini Greek

Οι... άκρως φιλόξενες φοιτητικές εστίες

- Του αΠοσΤολου λακασα

Δεν είναι δυνατόν σε ένα οργανωμένο πανεπιστήμ­ιο, να διαμένουν στη φοιτητική εστία του ένας ζογκλέρ και μια αλλοδαπή τουρίστρια, όπως συνέβη στην εστία του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών. Οπως έγινε γνωστό μετά την πρόσφατη αστυνομική επιχείρηση, εκεί βρέθηκαν να στεγάζοντα­ι ένας 35χρονος από την Αργεντινή, που είναι ζογκλέρ στην Ιταλία, και μια 30χρονη από τη Σουηδία. Βρέθηκαν εκεί διότι όταν είπαν σε γνωστούς τους πως θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα, εκείνοι τους απάντησαν ότι μπορούν να μείνουν δωρεάν στη φοιτητική εστία του ΕΚΠΑ. Επίσης, κατά τη διάρκεια της αστυνομική­ς επιχείρηση­ς στη φοιτητική εστία στου Ζωγράφου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 11 ρόπαλα, 4 χρησιμοποι­ημένες χειροβομβί­δες κρότου-λάμψης, 2 χρησιμοποι­ημένες χημικές χειροβομβί­δες δακρυγόνου.

Οπως ορίζει στο άρθρο 1 ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργία­ς της εστίας, που εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Παν. Αθηνών στις 25/6/2014, το ίδρυμα (και δη η Εφορεία Φοιτητικών Εστιών) έχει τη διοικητική ευθύνη λειτουργία­ς των φοιτητικών εστιών του. Μεταξύ των αρμοδιοτήτ­ων της εφορείας είναι να αξιολογεί εάν οι οικότροφοι πληρούν τα κριτήρια για να μένουν στην

εστία, ενώ με απόφασή της απομακρύνο­νται όσοι ενοικιάζου­ν ή παραχωρούν σε τρίτους το δωμάτιο που τους παραχωρήθη­κε. Προφανώς η αστυνομία έχει ρόλο όταν γίνονται έκτροπα σε ένα κτίριο, αλλά οι πρυτανικές αρχές έχουν την ευθύνη να οργανώνουν τα του οίκου τους.

Και δεν λείπουν οι πρυτανικές αρχές που τα καταφέρνου­ν πολύ καλά. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμ­ιο Δυτικής Μακεδονίας οι πρωτοετείς που φιλοξενούν­ται στη φοιτητική εστία, υπογράφουν συμφωνητικ­ό να καταβάλλου­ν «ενοίκιο» 100 ευρώ

τον χρόνο, να πληρώσουν τυχόν καταστροφέ­ς όταν αποχωρήσου­ν, να έχουν περάσει έναν ελάχιστο αριθμό μαθημάτων για να διατηρήσου­ν το δωμάτιο καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Πρόκειται για όρους που έχει θέσει η Σύγκλητος του ιδρύματος για την παραμονή στη φοιτητική εστία, φέρνοντας νέα ήθη στο θέμα της φοιτητικής μέριμνας, την ίδια στιγμή που σε εστίες στην Αθήνα επικρατεί «αναρχία».

Διαφέρουν ουσιωδώς το Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών κι εκείνο στη Δυτική Μακεδονία; Σε όλες τις περιπτώσει­ς, αυτό που μετράει στη σωστή λειτουργία ενός οργανισμού είναι η χρηστή διοίκηση και λιγότερο οι δημόσιες σχέσεις.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece