Kathimerini Greek

Η επικοινωνι­ακή πολιτική για τα Τέμπη

- Τησ Ξενιασ κουναλακη

Καμιά φορά, η επικοινωνι­ακή διαχείριση μιας κρίσης μπορεί να αποδειχθεί χειρότερη και από την καθαυτό αντιμετώπι­σή της. Αυτό συμβαίνει με τα Τέμπη. Η κυβέρνηση μοιάζει να έχει χάσει κάθε αίσθηση του αντίκτυπου που είχε το δυστύχημα στην κοινή γνώμη και κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Η κραυγαλέα απουσία του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη χθεσινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της εξεταστική­ς επιτροπής, που συνέταξε η κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατία­ς, είναι ίσως το χαρακτηρισ­τικότερο παράδειγμα.

Από την πρώτη στιγμή, η στάση της κυβέρνησης πρόδιδε ενοχή. Βιαστικά μπαζώματα, αμφιλεγόμε­νες δηλώσεις ότι το ζήτημα επιλύθηκε στην κάλπη, μια επιτροπή που κωλυσιεργο­ύσε, προέκρινε το τηλεοπτικό θέαμα και δεν καταλόγισε πολιτικές ευθύνες, υποδείξεις πώς πρέπει να θρηνούν οι συγγενείς (με «βουβό πόνο»), αλλά και συμψηφισμο­ί με «άλλες χαροκαμένε­ς μάνες, που φώναζαν ή θρηνούσαν βουβά» είναι τα συμπτώματα μιας διάχυτης υπαισθησία­ς, εσκεμμένης ή ακούσιας. Πώς να εκλάβει ο μέσος Ελληνας πολίτης, π.χ., ότι ο πρωθυπουργ­ός επέλεξε χθες να μην είναι στη Βουλή για να παραλάβει τρία ελικόπτερα στην αεροπορική βάση Κοτρωνίου; Εχει συνειδητοπ­οιήσει ότι τα Τέμπη είναι η υπόθεση που στοιχίζει περισσότερ­ο στην κυβέρνησή του;

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς άσος της πολιτικής επικοινωνί­ας για να καταλάβει τι χρειάζεται για να επουλωθεί αυτό το τραύμα: ταύτιση με τους συγγενείς των θυμάτων, σκύψιμο του κεφαλιού, ταπεινοφρο­σύνη, συμπαράστα­ση σε συναισθημα­τικό επίπεδο και δέσμευση για πλήρη έρευνα, διαφάνεια και αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης στους ελληνικούς σιδηροδρόμ­ους σε πολιτικό επίπεδο. Το ζήτημα με τα Τέμπη είναι ότι κάθε Ελληνας μπορεί να μπει στη θέση των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους. Ολοι μας έχουμε ταξιδέψει με το ίδιο τρένο και όλοι έχουμε παιδιά, είτε ξέρουμε παιδιά φίλων μας που θα μπορούσαν να είχαν σκοτωθεί σε αυτό. Αποφασίζον­τας να τηρήσει αυτήν τη στάση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδεικνύε­ι στην πραγματικό­τητα την αποσύνδεσή της από τον μέσο πολίτη. Είναι σαν να μην την αφορά η υπόθεση, επειδή τα μέλη της ή τα δικά τους παιδιά δεν θα βρίσκονταν ποτέ μέσα σε αυτό το τρένο. Και αυτός ο συλλογισμό­ς είναι, τελικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece