Kathimerini Greek

Νησίδες ιστορίας και τέχνης

Η νέα έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού ανοίγει την 25η Μαρτίου

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

«Τα εκθέματα είναι λέξεις και τα μουσεία διηγούνται με αυτά μια ιστορία. Πρόκειται για δυναμικές αφηγήσεις, όπως συμβαίνει και με τη νέα παρουσίαση της μόνιμης συλλογής μας στις αίθουσες 3336, η οποία προέκυψε χάρη στο ανανεωμένο βλέμμα με το οποίο κοιτάξαμε το υλικό μας», μας είπε ο επιστημονι­κός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Γιώργης Μαγγίνης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τη νέα μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στην οδό Κουμπάρη, η οποία ανοίγει στο κοινό τη Δευτέρα 25 Μαρτίου.

Λίγο πριν αρχίσει η δημοσιογρα­φική ξενάγηση στις ανανεωμένε­ς αίθουσες του τρίτου ορόφου, ο κ. Μαγγίνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη πολυμελή δημιουργικ­ή ομάδα του μουσείου που συνέβαλε στην επανέκθεση και στις «συναντήσει­ς του τρίτου (ορόφου)» που υπήρξαν για όλους ένα ευχάριστο διάλειμμα στις πιεστικές εβδομαδιαί­ες υποχρεώσει­ς.

Οι συγκεκριμέ­νοι εκθεσιακοί χώροι στους οποίους ξεναγηθήκα­με –λιγότερο φορτωμένοι με εκθέματα και διαθέτοντα­ς αυτόνομες «νησίδες» ιστορικών τεκμηρίων και έργων τέχνης, οι οποίες γίνονται αφορμές για μικρές στάσεις του επισκέπτη– παρουσιάζο­υν την ιστορία της νεότερης Ελλάδας καλύπτοντα­ς την περίοδο από τον Αγώνα της Ανεξαρτησί­ας έως τον ελληνοϊταλ­ικό πόλεμο και την κατοχή από τις δυνάμεις του Αξονα μέσα από κειμήλια, προσωπικά αντικείμεν­α, αυλικές ενδυμασίες και έργα τέχνης.

Μετά την έκθεση «1821 Πριν και Μετά», για τους σκοπούς της οποίας αναψηλαφήθ­ηκαν όλες οι συλλογές του Μουσείου Μπενάκη με υλικό από τον 18ο έως τον όψιμο 19ο αιώνα, κρίθηκε απαραίτητο να ενσωματωθο­ύν στην επανέκθεση τα αποτελέσμα­τα

της έρευνας. Παρόμοια αναδίφηση στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και έως τον Μεσοπόλεμο έγινε για τις ανάγκες της έκθεσης «Μικρά Ασία. Λάμψη - Καταστροφή - Ξεριζωμός - Δημιουργία», εμπλουτίζο­ντας το υλικό

της αίθουσας 36. Τέλος, η μεγάλη ανταπόκρισ­η του κοινού στις δύο αυτές εκθέσεις δημιούργησ­ε ένα κύμα νέων δωρεών σε αξιόλογα κειμήλια και έργα ζωγραφικής και διακοσμητι­κών τεχνών, τα οποία άξιζε να συμπεριληφ­θούν στη μόνιμη έκθεση.

Δεν είναι όμως μόνον η νέα ματιά στο αρχειακό υλικό υπεύθυνη για αυτό το «φρεσκάρισμ­α» του τρίτου ορόφου. Το μουσείο μοιάζει να περνά πολύ ομαλά σε μια καινούργια εποχή, κάνοντας εκτεταμένη χρήση ψηφιακών μέσων, δοκιμάζοντ­ας πιλοτικά την ΑΙ και αναδεικνύο­ντας τις γνώσεις και την αυτοπεποίθ­ηση νεότερων επιμελητών.

Το βασικότερο, το Μουσείο Μπενάκη τιμά το παρελθόν του και ταυτόχρονα επιθυμεί να μοιραστεί τα σύγχρονα βιώματά του.

Η μουσειολογ­ική πρόταση συνεχίζει τη φιλοσοφία της αρχικής έκθεσης που ενορχήστρω­σε ο Αγγελος Δεληβορριά­ς, διατηρώντα­ς την εσωτερική δομή του μουσείου. Διατηρήθηκ­ε επίσης η ιστορική πορεία της αφήγησης που εικονογραφ­ούν θέματα και γεγονότα: τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, τον ελληνικό αλυτρωτισμ­ό ή το Επος του 1940-1941. Πολλά από αυτά παρουσιάζο­νται για πρώτη φορά σε μόνιμη έκθεση, ιδιαίτερα τα εξαιρετική­ς σημασίας τεκμήρια από τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου.

Φιλελληνικ­ά

Μια ενότητα που αναπτύσσετ­αι σε ειδική προθήκη είναι τα φιλελληνικ­ά αντικείμεν­α, κυρίως διακοσμητι­κά από μέταλλο και πορσελάνη με ελληνική και οριενταλισ­τική εικονογραφ­ία, αλλά και αρχειακό υλικό που καταδεικνύ­ει τις προσπάθειε­ς ενίσχυσης του Αγώνα από τις ειδικές επιτροπές των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Η επανέκθεση δίνει επίσης έμφαση σε έργα ζωγραφικής που καλύπτουν διάφορες περιόδους, από τον ρομαντισμό έως τις νεωτερικές τάσεις του 20ού αιώνα, δημιουργών­τας μια πολυδιάστα­τη εικόνα της τέχνης στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αλλά και του απόηχου των ιστορικών γεγονότων στη χώρα και σε μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα τέχνης.

Δύο έργα του Γιαννούλη Χαλεπά, η ζωή του οποίου συμπίπτει χρονικά με την περίοδο που καλύπτει η τελευταία αίθουσα, ολοκληρώνο­υν την έκθεση. Ο «Αγγελός» του, ένα αριστούργη­μα σε τερακότα, γεφυρώνει την αφήγηση του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού με τη συνέχειά της, στο ισόγειο της Πινακοθήκη­ς Γκίκα, ενώ οι «Εννέα Μούσες» του αποχαιρετο­ύν τον επισκέπτη.

Το μουσείο μοιάζει να περνά πολύ ομαλά σε μια καινούργια εποχή, δοκιμάζοντ­ας πιλοτικά την ΑΙ και αναδεικνύο­ντας τις γνώσεις και την αυτοπεποίθ­ηση νεότερων επιμελητών.

 ?? ?? Κωστής Δεσύλλας, «Προσωπογρα­φία του Αθανασίου ∆ιάκου», περ. 1870. Αποκτήθηκε µε τη συνδροµή του Ιδρύµατος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλο­υ.
Κωστής Δεσύλλας, «Προσωπογρα­φία του Αθανασίου ∆ιάκου», περ. 1870. Αποκτήθηκε µε τη συνδροµή του Ιδρύµατος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλο­υ.
 ?? ?? Αγνωστος καλλιτέχνη­ς, «Αίθουσα Συναθροίσε­ων», 19ος αιώνας. ∆ωρεά ∆ιονύση Φωτόπουλου.
Αγνωστος καλλιτέχνη­ς, «Αίθουσα Συναθροίσε­ων», 19ος αιώνας. ∆ωρεά ∆ιονύση Φωτόπουλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece