Kathimerini Greek

Ελληνίδα μαμά στην κατάληψη

- TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Ηγυναικεία φωνή στο ραδιόφωνο είναι πειστική: «Ο γιος µου είναι αριστούχος Πολιτικών Επιστηµών. Κι εγώ είµαι καθηγήτρια Κοινωνιολο­γίας στο Πανεπιστήµ­ιο Αιγαίου. Πώς είναι δυνατόν να συλλαµβάνο­υν τον γιο µου που είναι το µέλλον της χώρας;». Τυπική Ελληνίδα µαµά, θα µου πείτε. Πώς είναι δυνατόν η αστυνοµία να συλλαµβάνε­ι κάποιον ο οποίος βρέθηκε, ως αριστούχος, στην κατάληψη του ΑΠΘ; Είναι δυνατόν να συλλαµβάνε­ι τους αριστούχου­ς; Ας συλλάβει όσους παίρνουν κάτω απ’ τη βάση και θα καταλήξουν να ασκούν κάποιο ταπεινό χειρωνακτι­κό επιτήδευµα. Οχι όµως και τους αριστούχου­ς. Ή τους κανονικούς φοιτητές. Αυτούς τους εκπροσώπησ­ε κάποιος καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήµ­ιο, ο οποίος, αφού εξέφρασε την απορία του για την επιδροµή της αστυνοµίας στην κατάληψη, αναφέρθηκε στη µικρή αξία των ευρηµάτων: «Βρήκαν κράνη. Μα κι εγώ έχω κράνος στο γραφείο µου. Βρήκαν πυροσβεστή­ρες; Τα παιδιά φρόντιζαν για την πυρασφάλει­α». ∆υσάρεστη λεπτοµέρει­α: οι πυροσβεστή­ρες ήταν γοµωµένοι µε χρώµα. Τις ίδιες ηµέρες, οι συνάδελφοι των αριστούχων στην Αθήνα βγήκαν από το πάρτι στη φοιτητική εστία του Ζωγράφου και έκαψαν ό,τι έβρισκαν στον δρόµο τους για να διασκεδάσο­υν την πλήξη τους. Στο καταφύγιό τους διέµενε και Σουηδή, µάλλον εις άγραν sugar daddy, και Ιταλός ζογκλέρ ο οποίος προσδοκούσ­ε την αναγνώριση του ταλέντου του από τους αριστούχου­ς. Τα υπόλοιπα ευρήµατα δεν µπορώ να τα κατονοµάσω. Η εστία θυµίζει καταυλισµό Παλαιστινί­ων στη Γάζα. Είναι ένας τρόπος για να ευαισθητοπ­οιηθούν οι αριστούχοι µας απέναντι στα προβλήµατα του δοκιµαζόµε­νου πληθυσµού. Ελπίζω ο ΟΗΕ να µη µείνει αδιάφορος.

Η μαμά, που είναι και καθηγήτρια πανεπιστηµ­ίου, εξέφρασε στην κυριολεξία το πρόβληµα του γιου της. Αυτό το «ξέρεις ποιος είµαι εγώ;» που θα έπρεπε να πει στον αστυνοµικό που τον συνέλαβε και επειδή το παρέλειψε το είπε η µαµά του. Και µας εξήγησε καλύτερα από οποιαδήποτ­ε ανάλυση γιατί ο γιος της συνελήφθη στην κατάληψη. «Αφού είσαι αριστούχος, αγόρι µου, το πανεπιστήµ­ιο είναι δικό σου. Κι αν σε πιάσουν να περνάς µε κόκκινο, πες τους πως είσαι αριστούχος για να σε αφήσουν». Ο ναρκισσισµ­ός της αυθαιρεσία­ς που ταλαιπωρεί την εκπαίδευση –µέση και ανώτερη– έχει κοινωνικές αιτίες που αρδεύονται από τον πυρήνα της κοινωνίας µας, την οικογένεια. Η αστυνοµία µπορεί να αντιµετωπί­σει µόνον τα συµπτώµατα της ασθένειας.

Η εφηβική βία είναι πρόβληµα που απασχολεί όλες τις δυτικές κοινωνίες. Εµείς έχουµε το προνόµιο να την έχουµε αφήσει ανεξέλεγκτ­η στο σχολείο και στο πανεπιστήµ­ιο. Ασε που για εµάς η εφηβεία είναι έννοια σχετική σαν τον χρόνο. Σαράντα ή και πενήντα χρόνων έφηβος. Το µείγµα µάς κάνει µοναδικούς. Αν προσθέσουµ­ε και λίγες σταγόνες Ελληνίδας µαµάς, τότε η γεύση της ταραµοσαλά­τας γίνεται ακαταµάχητ­η.

Πώς είναι δυνατόν η αστυνομία να συλλαμβάνε­ι κάποιον ο οποίος βρέθηκε, ως αριστούχος, στην κατάληψη του ΑΠΘ;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece