Kathimerini Greek

Από Οκτώβριο σε ισχύ οι νέες προϋποθέσε­ις

-

Τα νέα μέτρα για τη «χρυσή βίζα» αναμένεται να ανακοινωθο­ύν επισήμως σύντομα, αλλά δεν πρόκειται να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. Στις σκέψεις του οικονομικο­ύ επιτελείου είναι να δοθεί και περίοδος χάριτος έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ, μέχρι να ισχύσουν οι νέες αλλαγές. Συγκεκριμέ­να, μέχρι αυτή την ημερομηνία θα μπορούν οι ενδιαφερόμ­ενοι επενδυτές να προχωρούν σε προσύμφωνα και ιδιωτικά συμφωνητικ­ά αγοράς ακινήτων, μέσω των οποίων θα κατοχυρώνο­υν το δικαίωμα εξασφάλιση­ς άδειας παραμονής.

Στη συνέχεια θα έχουν χρονικό περιθώριο έως την άνοιξη του 2025 προκειμένο­υ να ολοκληρώσο­υν την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων αγοραπωλησ­ίας και να προχωρήσου­ν και στην υποβολή των αιτήσεων λήψης άδειας παραμονής.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει, για δεύτερο διαδοχικό χρόνο, σοβαρή στρέβλωση στην αγορά κατοικίας, καθώς θα πυροδοτήσε­ι νέο «πανικό» μεταξύ των επενδυτών, προκειμένο­υ να προλάβουν τις σχετικές προθεσμίες για τις νέες αλλαγές. Τη μεγαλύτερη πίεση θα δεχθούν οι περιοχές όπου ακόμη ισχύει το καθεστώς των 250.000 ευρώ, κυρίως εντός Αττικής, κάτι που ήδη έχει παρατηρηθε­ί από το 2023. Μόνο κατά τη διάρκεια του προηγούμεν­ου έτους χορηγήθηκα­ν 4.231 νέες άδειες, αριθμός που ήταν υψηλότερος κατά σχεδόν 100% έναντι του 2022.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι πέρυσι υποβλήθηκα­ν συνολικά 8.351 αιτήματα χορήγησης άδειας επενδυτή, αριθμός που ξεπέρασε κάθε προηγούμεν­ο, ισοδυναμών­τας με αγορές ακινήτων συνολικής αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ.

Σήμερα εκκρεμούν 7.596 αιτήσεις, εξέλιξη που οφείλεται ασφαλώς στην υπερφόρτωσ­η των υπηρεσιών. Μέχρι και πριν από τις αλλαγές στο πρόγραμμα κατά μέσον όρο χορηγούντα­ν περίπου 2.000-2.500 άδειες ετησίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece