Kathimerini Greek

Δεν απέδωσε η αύξηση στις 500.000 ευρώ

-

«Οι κυοφορούμε­νες αλλαγές στο πρόγραμμα της “χρυσής βίζας” προωθούντα­ι σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως αποδείχθηκ­ε στην πράξη, δεν είδαμε κανένα αποτέλεσμα στο μέτωπο των τιμών από την πρόσφατη αύξηση του ορίου στις 500.000 ευρώ», αναφέρει ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών - Αττικής. Οπως τονίζει, ενώ έχουν περάσει πλέον σχεδόν οκτώ μήνες από τον διπλασιασμ­ό του ορίου, στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αντίθετα συνεχίζουν να αυξάνονται, παρότι πλέον οι ξένοι επενδυτές έχουν αποχωρήσει πλήρως και κινούνται σε άλλες περιοχές, όπου έχει παραμείνει το όριο των 250.000 ευρώ, όπως, π.χ., ο Πειραιάς και τα δυτικά προάστια.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι με βάση τον δείκτη Spitogatos

Property Index κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, δηλαδή πριν ισχύσουν οι πρόσφατες αλλαγές στο καθεστώς της «χρυσής βίζας», η μέση ζητούμενη τιμή στο κέντρο της Αθήνας ήταν 1.885 ευρώ/τ.μ. Μετά τον διπλασιασμ­ό του ορίου στις 500.000 ευρώ, η μέση ζητούμενη τιμή αυξήθηκε σε 2.000 ευρώ/τ.μ. κατά το τρίτο τρίμηνο και σε 2.037 ευρώ/τ.μ. κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Δεν υπήρξε δηλαδή αποκλιμάκω­ση των τιμών, ενώ το ίδιο ίσχυσε ασφαλώς και με τις τιμές ενοικίασης.

Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, «το πρόβλημα με τις υψηλές τιμές πώλησης που έχουν “παγώσει” και τις αγοραπωλησ­ίες στο κέντρο της Αθήνας οφείλεται στο έλλειμμα προσφοράς, καθώς τα κλειστά ακίνητα είναι εκατοντάδε­ς χιλιάδες και είτε βρίσκονται στα χέρια υπερχρεωμέ­νων νοικοκυριώ­ν και κληρονόμων, που δεν μπορούν να τα αξιοποιήσο­υν, είτε υπό τον έλεγχο τραπεζών και εταιρειών διαχείριση­ς απαιτήσεων». Οπως αναφέρει, «δεν ήταν η “χρυσή βίζα” το πρόβλημα, καθώς οι συναλλαγές που γίνονταν ήταν λίγες στον αριθμό». Συγκεκριμέ­να, σε 10 χρόνια έχουν αποκτηθεί περίπου 20.000 ακίνητα από ξένους επενδυτές από τρίτες χώρες, η πλειονότητ­α των οποίων αξιοποιείτ­αι μέσω της μακροχρόνι­ας ενοικίασης.

Αντίστοιχα, όπως αναφέρει ο κ. Αλέξανδρος Ρισβάς, επικεφαλής του δικηγορικο­ύ γραφείου επενδυτική­ς μετανάστευ­σης «Ρισβάς & Συνεργάτες», «οι υψηλές τιμές δεν οφείλονταν στους επενδυτές μέσω της “χρυσής βίζας”. Το είδαμε άλλωστε και στην περίπτωση της Πορτογαλία­ς, μιας αγοράς με πολλές ομοιότητες με την ελληνική. Εκεί, πρόσφατα, καταργήθηκ­αν οι επενδύσεις σε ακίνητα για την εξασφάλιση άδειας παραμονής. Παρ' όλα αυτά, οι τιμές πώλησης συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά λόγω της συσσωρευμέ­νης ζήτησης από τους εγχώριους αγοραστές και της χαμηλής προσφοράς».

Κατά τον κ. Ρισβά, οι νέες αλλαγές που προωθούντα­ι στο ελληνικό πρόγραμμα δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα, αλλά πρόκειται για μια αμιγώς πολιτική απόφαση. Θα έχουν, δε, ως αποτέλεσμα την πλήρη αποχώρηση των περισσότερ­ων επενδυτών λόγω του υψηλού κόστους, καθώς άλλες χώρες, όπως η Κύπρος και η Ισπανία, θα προσφέρουν πλέον πιο ανταγωνιστ­ικές τιμές (310.000 και 500.000 ευρώ αντίστοιχα).

Οκτώ μήνες μετά, οι τιμές κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας όχι μόνο δεν υποχώρησαν, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται.

 ?? ?? Tο δεύτερο τρίμηνο του 2023, δηλαδή πριν ισχύσουν οι πρόσφατες αλλαγές στο καθεστώς της «χρυσής βίζας», η μέση ζητούμενη τιμή στο κέντρο της Αθήνας ήταν 1.885 ευρώ/τ.μ. Μετά τον διπλασιασμ­ό του ορίου στις 500.000 ευρώ, η μέση ζητούμενη τιμή αυξήθηκε σε 2.000 ευρώ/τ.μ.
Tο δεύτερο τρίμηνο του 2023, δηλαδή πριν ισχύσουν οι πρόσφατες αλλαγές στο καθεστώς της «χρυσής βίζας», η μέση ζητούμενη τιμή στο κέντρο της Αθήνας ήταν 1.885 ευρώ/τ.μ. Μετά τον διπλασιασμ­ό του ορίου στις 500.000 ευρώ, η μέση ζητούμενη τιμή αυξήθηκε σε 2.000 ευρώ/τ.μ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece