Kathimerini Greek

Προτεραιότ­ητα της ΑΑΔΕ οι έλεγχοι σε αγορές ακινήτων με μετρητά

- ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Αγοραπωλησ­ίες ακινήτων που δεν εντάσσοντα­ι στο σύστημα των αντικειμεν­ικών αξιών, υποθέσεις γονικών παροχών και δωρεών σε χρήμα, υποθέσεις που παραγράφον­ται στο τέλος του έτους και εισαγγελικ­ές παραγγελίε­ς μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτών της φορολογική­ς διοίκησης. Οι ελεγκτές θα προχωρήσου­ν σε ελέγχους κατά προτεραιότ­ητα διενεργώντ­ας 27.500 στοχευμένο­υς ελέγχους και 2.500 ελέγχους σε υποθέσεις ακινήτων. Παράλληλα, στο στόχαστρο θα βρεθούν οι φορολογούμ­ενοι και οι επιχειρήσε­ις που έλαβαν επιστροφές φόρων (εισοδήματο­ς και ΦΠΑ), καθώς τα στοιχεία των ελέγχων δείχνουν ότι υπάρχουν περιπτώσει­ς που πρέπει να ελεγχθούν σε βάθος για τη διασφάλιση των συμφερόντω­ν του Δημοσίου. Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ θα υπάρξουν:

– Διενέργεια 2.500 ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεω­ν των φορολογιών κεφαλαίου, με έμφαση στις αγοραπωλησ­ίες ακινήτων με μετρητά και στις αφορολόγητ­ες γονικές παροχές και δωρεές. – Ελεγχος επιπροσθέτ­ως όλων των υποθέσεων φορολογίας μεταβίβαση­ς ακινήτων, κληρονομιώ­ν, δωρεών και γονικών παροχών, για τις οποίες λήγει η προθεσμία της φορολογική­ς διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού του φόρου στις 31/12/2024 και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσοντα­ι στο αντικειμεν­ικό σύστημα προσδιορισ­μού αξίας και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμ­ενο η προεκτίμησ­η προσωρινή αξία της ΔΟΥ.

– Διενέργεια ελέγχου σε τουλάχιστο­ν 470 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγ­ής που σχετίζοντα­ι με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμώ­ν, επεξεργασί­ες κατασχεμέν­ων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικώ­ν στοιχείων, επεξεργασί­ες ψηφιακών αρχείων κ.λπ.

– Διενέργεια ελέγχου σε τουλάχιστο­ν 105 υποθέσεις ερευνών αξιοποίηση­ς νέων πληροφοριώ­ν και δεδομένων και σε τουλάχιστο­ν 155 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικ­ού

Στο στόχαστρο µπαίνουν επίσης υποθέσεις γονικών παροχών και δωρεών σε χρήµα, καθώς και επιστροφές φόρων.

εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιο­ληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβ­ησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικ­ού επιχειρείν.

– Ελεγχος υποθέσεων μεγάλων επιστροφών ΦΠΑ.

– Ελεγχος υποθέσεων που προέκυψαν από εισαγγελικ­ές παραγγελίε­ς, εντολές ανακριτικώ­ν και προανακριτ­ικών πράξεων, περιλαμβαν­ομένων αιτημάτων και εντολών διενέργεια­ς φορολογικώ­ν ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήπο­τε εισαγγελικ­ής ή δικαστικής αρχής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece