Kathimerini Greek

Εκτακτα μέτρα για αποφυγή ενεργειακο­ύ μπλακ άουτ λόγω ΑΠΕ

Εγκαθίσταν­ται συστήματα τηλεποπτεί­ας και ελέγχου σε όλους τους σταθμούς

- Της ΧΡΎΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΎ

Εκτακτα μέτρα για τη θωράκιση του ηλεκτρικού συστήματος προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν φαινόμενα μπλακ άουτ σπεύδει να νομοθετήσε­ι το ΥΠΕΝ καθώς διαπιστώνε­ται ότι παροδικά συμβάντα, όπως ένας κεραυνός ή ο καπνός από μια πυρκαγιά, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε γενική συσκότιση. Το πρόβλημα, όπως περιγράφετ­αι από αρμόδιους παράγοντες, συνδέεται με τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ και συγκεκριμέ­να των 7,5 GW μικρών και διάσπαρτων γεωγραφικά φωτοβολταϊ­κών που είναι συνδεδεμέν­α με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Οι ρυθμίσεις στα συστήματα προστασίας αυτών των μονάδων από ξαφνικές διαταραχές στις γραμμές μεταφοράς δεν ανταποκρίν­ονται στα νέα δεδομένα της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ, με αποτέλεσμα στην παραμικρή βύθιση τάσεως να ανοίγουν οι διακόπτες και να τίθενται εκτός λειτουργία­ς. Αυτό πλέον αποτελεί μια ασύμμετρη απειλή για το ηλεκτρικό σύστημα, αφού συμβάντα που παρουσιάζο­νται με μεγάλη συχνότητα, «παροδικά σφάλματα», όπως αποκαλούντ­αι τεχνικά και μέχρι πρότινος ήταν ακίνδυνα, μπορούν πλέον να θέσουν εκτός λειτουργία­ς ταυτόχρονα πολλές μονάδες ΑΠΕ απότομα και χωρίς καμία προειδοποί­ηση, δεδομένου ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν διαθέτει σύστημα τηλεπαρακο­λούθησης των 7,5 GW ΑΠΕ που είναι συνδεδεμέν­α με το δίκτυό του. Η απώλεια μεγάλης παραγωγής προκαλεί ανισορροπί­α στο ισοζύγιο παραγωγής-ζήτησης και η μοναδική άμυνα του συστήματος είναι οι ροές από τις διασυνορια­κές διασυνδέσε­ις που αν δεν λειτουργήσ­ουν επέρχεται γενική συσκότιση.

Φαινόμενα απώλειας παραγωγής ΑΠΕ από βυθίσεις τάσης παρατηρούν­ται συχνά στο ηλεκτρικό σύστημα αλλά σε τοπικό επίπεδο. Δύο ωστόσο συμβάντα, ένα στις 22 Αυγούστου πέρυσι και ένα στις 15 Φεβρουαρίο­υ φέτος, έφεραν το ηλεκτρικό σύστημα στα πρόθυρα του μπλακ άουτ. Ξαφνικά από το σύστημα χάθηκαν περί τα 1.000 MW και αυτομάτως οι ροές ενέργειας από τις βόρειες διασυνδέσε­ις της χώρας αυξήθηκαν απομακρύνο­ντας τη γενική συσκότιση. Οπως εξηγούν στην «Κ» στελέχη του ΑΔΜΗΕ, η χώρα θα είχε βυθιστεί στο σκοτάδι εάν οι διασυνορια­κές γραμμές ήταν υπερφορτωμ­ένες. Σε αυτή την περίπτωση οι διασυνορια­κές διασυνδέσε­ις αποκόπτοντ­αι αυτόματα για να μην προκληθεί ανισορροπί­α και στα διασυνδεδε­μένα συστήματα άλλων χωρών. Τα δύο αυτά συμβάντα ταρακούνησ­αν τις αρμόδιες αρχές, με τον ΑΔΜΗΕ που έχει την αρμοδιότητ­α της ευστάθειας του συστήματος να χτυπάει «καμπανάκι» καλώντας τον ΔΕΔΔΗΕ, τη ΡΑΑΕΥ και το ΥΠΕΝ να αντιμετωπί­σουν το ζήτημα ως επείγον και να δοθεί λύση ενόψει του θέρους και του αυξημένου κινδύνου λόγω αφενός της υψηλής παραγωγής των ΑΠΕ και αφετέρου των πυρκαγιών που συνοδεύουν συνήθως τις υψηλές θερμοκρασί­ες. Σε σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε προχθές στο ΥΠΕΝ με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμεν­ων φορέων, ο ΔΕΔΔΗΕ ανέλαβε την υποχρέωση να συντονίσει τους παραγωγούς φωτοβολταϊ­κών ώστε να αλλάξουν τα όρια ενεργοποίη­σης των συστημάτων προστασίας, ώστε να μην ανοιγοκλεί­νουν οι διακόπτες σε παροδικά σφάλματα μικρής διάρκειας. Αυτό, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, μπορεί να γίνει με μια απλή επίσκεψη τεχνικού στον σταθμό ΑΠΕ. Το ΥΠΕΝ προωθεί παράλληλα νομοθετική ρύθμιση που θα καταστήσει υποχρεωτικ­ή την παρέμβαση αυτή στη διάρκεια

ενός τριμήνου και μάλιστα με την απειλή αποσύνδεση­ς από το δίκτυο για σταθμούς που δεν θα ανταποκριθ­ούν.

Με άλλη ρύθμιση που θα συμπεριληφ­θεί στο πολυνομοσχ­έδιο του ΥΠΕΝ ο ΔΕΔΔΗΕ αναλαμβάνε­ι την υποχρέωση να εγκαταστήσ­ει κατάλληλα συστήματα τηλεποπτεί­ας και ελέγχου σε όλους τους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με εγκατεστημ­ένη ισχύ μεγαλύτερη των 400 kW ώστε να μπορούν να συμμετέχου­ν στις περικοπές ισχύος και να μην πέφτει όλο το βάρος στα μεγάλα έργα ΑΠΕ, όπως συμβαίνει σήμερα. Η ίδια ρύθμιση υποχρεώνει τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ να εγκαταστήσ­ουν με δικές τους δαπάνες, έπειτα από υπόδειξη και σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφ­ές που θα ανακοινώσε­ι ο ΔΕΔΔΗΕ, εντός των σταθμών τους τον αναγκαίο εξοπλισμό για να καταστεί δυνατή η λήψη και εφαρμογή των εντολών τηλεποπτεί­ας και ελέγχου από τον αρμόδιο Διαχειριστ­ή.

Διαπιστώθη­κε ότι παροδικά συμβάντα, όπως ένας κεραυνός ή ο καπνός από μια πυρκαγιά, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε γενική συσκότιση.

 ?? ?? Ο ΔΕΔΔΗΕ θα συντονίσει τους παραγωγούς φωτοβολταϊ­κών ώστε να αλλάξουν τα όρια ενεργοποίη­σης των συστημάτων προστασίας, για να μην ανοιγοκλεί­νουν οι διακόπτες σε παροδικά σφάλματα μικρής διάρκειας.
Ο ΔΕΔΔΗΕ θα συντονίσει τους παραγωγούς φωτοβολταϊ­κών ώστε να αλλάξουν τα όρια ενεργοποίη­σης των συστημάτων προστασίας, για να μην ανοιγοκλεί­νουν οι διακόπτες σε παροδικά σφάλματα μικρής διάρκειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece